Fieldtarget

HW100 údržba 1.díl

Hodnocení uživatelů:  / 0
NejhoršíNejlepší 

Každá zbraň vyžaduje údržbu. Větrovky mají narozdíl od palných zbraní tu výhodu, že u nich nedochází k znečištění povýstřelovými zplodinami. Přesto je ovšem nutné minimálně jednou za rok provést kontrolu, vyčištění a promázání hlavních součástí. Následující článek je věnován údržbě Weihrauchu HW100. Vřele doporučuju rozebrání a promazání nové zbraně hned po koupi. Celá zbraň je totiž z výroby konzervována značným množstvím vazelíny, která nemá zrovna příznivé mazací účinky (je tam spíš kvůli konzervačním vlastnostem). Na několika zbraních jsem ověřil, že správným ošetřením nové pušky se úsťová rychlost zvýší cca o 5 m/s a zároveň konzistence se zlepší klidně o 50%. Předem upozorňuji, že úplná rozborka a sborka této zbraně není úplně triviální záležitost, budete to dělat na vlastní riziko, a proto se dobře rozmyslete než se do toho pustíte.

Pokud jsem vás tedy neodradil, tak pro vás jsou určeny další řádky. V prvním dílu se budu věnovat rozebrání na základní části a to především zadní části rámu s natahovacím a bicím mechanismem a ovládání zásobníku. V dalším dílu bude přední část s ventilem a regulátorem a jeho seřízení. Uvedené postupy jsou orientační, vycházejí z mých zkušeností a není bezpodmínečně nutné, aby na sebe navazovaly.

V prvé řadě se přesvědčíme, že zbraň je nenabitá, nenatažená, vyjměte zásobník. Sundáme pažbu, která drží na dvou šroubech (imbus 4). Na fotce je přední imbusový šroub nahrazen šroubem s očkem pro upevnění bipodu Harris.

hw100 udrzba

hw100 udrzba-1

Vyšroubujeme tlakovou kartuš. Nezapomeňte vyndat ochranný pin (špunt) z k quickfillu, jinak to nevyšroubujete. Zásadně vyndávejte tu kartuš při každém rozebírání ven, vyhnete se tak mnohým překvapením...

hw100 udrzba-2

Sundejte spoušťové ústrojí. Drží na dvou šroubech (imbus 4).

hw100 udrzba-3

hw100 udrzba-4

Komu není jasné jak funguje spoušť v HW100 tak tady je názorný obrázek s popisem.

hw100 spoust

Vyšroubujeme šikmý červík (imbus 2,5) a tahem dopředu vyjmeme hlaveň, jde to snadno. Pokuste se fixem označit přesnou polohu hlavně, abyste ji při zpětné montáži vrátili do původní polohy. Každá hlaveň (ano, každá) je trochu křivá a je dobré mít hlaveň nastavenou (pootočenou) tak, aby střílela do nejvyššího bodu - jak na to, o tom někdy příště.

hw100 udrzba-5

hw100 udrzba-6

Oddělíme přední část rámu zbraně s regulátorem a ventilem od zadní části s bicím a zásobníkovým otáčecím mechanismem. Jedná se o dva šrouby (imbus 4).

hw100 udrzba-7

hw100 udrzba-8

Vyjmeme obdélníkovou součástku, která ma na starosti pohyb západky, která tlačí na rohatku, co otáčí zásobníkem. Pozor, při prvním rozebírání pravděpodobně zjistíte, že šroubek je zalepený nějakým lepidlem. Používejte proto kvalitní imbus klíče, ať se vám klíč neprotočí a nepoškodí i šroub. Účel zalepení toho šroubu mi zůstal skrytý...

hw100 udrzba-9

hw100 udrzba-11

Sejmeme zadní kryt, abychom mohli vytáhnout bicí mechanismus. Imbus 2.

hw100 udrzba-12

hw100 udrzba-13

Teď příjde část, kdy si ještě jednou rozmyslete, zda pokračovat. Je potřeba vyrazit čep, který drží v rámu nabíjecí páku. Po jeho vyražení vyskočí natahovací mechanismus ven a jeho zpětná montáž se může stát vaší noční můrou. Je vhodné použít mírně zahnutou vyrážecí tyčku (otvor je zešikma). Já používám upravený nýt z nýtovacích kleští. Kdysi jsem to použil jako nouzové řešení a ty jsou jak známo nejtrvanlivější, takže ho používám dodnes. 

hw100 udrzba-15

hw100 udrzba-14

hw100 udrzba-16

Po vyražení čepu doslova vyskočí ven celý mechanismus, podporovaný tlakem pomocné pružinky, která má na starosti otvírání páky (bicí pružina HW100 se natahuje při vracení páky směrem dopředu). Dávejte pozor, ať neztratíte miniaturní hliníkovou zarážku pomocné pružinky.

hw100 udrzba-18

Když je mechanismus venku, přistoupíme k demontáži věnečku, který otáčí zásobníkem. Povolíme tedy červík, který jistí pojistné šoupátko, viz. obrázek níže. Pozor, červík nevyšroubujte úplně, je pod ním pružinka a kulička, stačí ho jen povolit a šoupátko lze vytáhnout (imbus 2).

hw100 udrzba-19

hw100 udrzba-20

Po uvolnění šoupátka vyjmeme věneček a důkladně ho prohlédneme a vyčístíme. Obvykle je tam dost špíny a vzhledem k tomu, že věneček je z hliníkové slitiny, po čase dojde k jeho poškození ocelovou rohatkou a pak nastanou problémy s časováním zásobníku a to obvykle vede k jeho výměně (20 euro).

hw100 udrzba-21

To co máte venku vypadá následovně.

hw100 udrzba-23

Dále je možné vyražením dalšího čepu vyjmout i západku, která tlačí na rohatku věnečku a vnitřní ocelový mezikus, ale to je v rámci běžné údržby zbytečné.

Jako další krok se podíváme jak vypadá úderník. Pokud vypadá jako na obrázku níže, tak jásejte, máte regulovatelnou verzi. Ale zatím jsem takovou pušku viděl jenom jednu (tu moji), takže pravděpodobně budete mít ten konec závitu utržený a zalepený lepidlem.

hw100 udrzba-24

I stržený regulační šroub se dá vyřešit, ale to je téma na další článek. Prostě se tam musí říznout drážka zahřát to hořákem, dokud se lepidlo nerozpustí. Pozor, ta teplota musí být opravdu vysoká, dokud se z toho nezačne kouřit.

Další úskalí spočívá v odšroubování šroubu, kolem kterého je ovinutá bicí pružina, a který má výstupky co jsou taky stržené a tím je pružina zajištěná proti výměně. Dejte pozor na jistý anglický návod, kde ten člověk ten šroub uřeže - je to zbytečné. Invazivní metody nemám rád, ten šroub lze normálně odšroubovat. Šel jsem na to po pěti minutách přemýšlení logicky s myšlenkou, že aby šel odšroubovat, tak se nesmí protáčet, tak jsem vzal špagát a omotal ho skrz závity na pružině, tím jsem ji zajistil, no a pak už to jde samo, stačí chytit a otočit proti směru hodinových ručiček.

Špagátová finta.

IMG_0041 hw100antitamper

Jakmile to jednou rozeberete, tak je dobré pro příště si udělat na tom šroubu zářez pro plochý šroubovák.

hw100 udrzba-27

Porovnání jak vypadá originál (nahoře) a silnější FAC pružina (dole). Když vyměníte originální pružinu za silnější, tak při nastavení na 16J dosáhnete rychlejšího cyklu výstřelu. Problém HW100 je totiž ten, že úderník je univerzální pro výkon až 30+ joulů a na 16J je zbytečně těžký. Pak tedy výměna bicí pružiny a jeho zrychlení pomůže. Ale viděl jsem u známého i úpravy spočívající v odfrézování části masy úderníku (odlehčení) a v důsledku toho bylo zlepšení cyklu výstřelu evidentní.

hw100 udrzba-28

Celý úderníkový mechanismus.

hw100 udrzba-25

hw100 udrzba-29

Všechny součásti doporučuji zbavit vazelíny, prachu a špíny a lehce promazat nějakým vhodným mazacím prostředkem (používám Wurth Multi). Zásadně se vyhněte prostředkům na bázi silikonu nebo jiných lepkavých látek. Zpětnou montáž provedete opačným postupem. Pokračování - klikněte sem.

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru