Fieldtarget

Röhm Twinmaster Top

Hodnocení uživatelů:  / 1
NejhoršíNejlepší 

Kořeny firmy Röhm sahají do poměrně daleké historie, jelikož byla založena již v roce 1909 Heinrichem Röhmem v Zella-Mehlis jako přesný strojírenský závod na výrobu sklíčidel podle jeho patentu (dvoučelisťové sklíčidlo). Zjevně to byl činorodý pán, jelikož když mu po roce 1946 fabriku komunisti znárodnili, tak se přesunul s celou rodinou do Sontheimu, kde ve věku 63 let, bez kapitálu a bez pozemku založil firmu znovu od nuly. Zprvu se živili výrobou hraček z překližky v pronajatém truhlářství, ale brzy se vrátil do oblasti obrábění kovů s výrobou vrtáků do kamenolomů. Postupem času se firma rozvinula v nadnárodní koncern. V současnosti mají závody v několika zemích a zaměstnávají více než 1500 lidí. Malá část firmy je pro nás zajímavá tím, že vyrábí plynovky, poplašňáky, vzduchové pušky a pistole. A jednu z nich si představíme v tomto článku.

Rohm_Twinmaster-017

Narozdíl od pistolí na CO2 bombičky, kterých existuje nepřeberné množství, pistolí na stlačený vzduch není zas tak moc. A pistolí navíc vybavených zásobníkem je ještě méně. Röhm Twinmaster tedy patří do poměrně úzké skupiny PCP (pre-charged pneumatic) zbraní s možností použít zásobník na diabolky. 

Rohm_Twinmaster

Rohm_Twinmaster-002

Výše píšu o pistolích a snad v každém e-shopu je označen jako pistole, ale v případě Twinmasteru se nejedná o pistoli, ale o revolver. Poprvé jsem se s ním potkal před několika lety a svou originalitou a vlastnostmi mě zaujal na první pohled.

Rohm_Twinmaster-001

Twinmaster se vyrábí v několika variantách lišících se od sebe v některých detailech jako je hnací médium (vzduch nebo CO2), délka hlavně, pažbička a ostatní výbava. Modely Action a Trainer jsou na CO2 bombičky. Pro pohon stlačeným vzduchem jsou určeny modely Top (ten vidíte na fotografiích), jednoranný Match s kompenzátorem a nastavitelným závažím a Competitor pro dynamickou střelbu s plastovou rukojetí.

Rohm_Twinmaster-003

Ráže je obvyklých 4,5 mm. Celková délka činí 341 mm při hmotnosti 988 gramů. Zbraň se dodává s výkonem 7,5J (bez úprav), tedy zhruba jako Slávie 631, který s přehledem postačuje na terčovou střelbu na 10 metrů.

Rohm_Twinmaster-005

Ve spodní části pod hlavní se nachází nevelká tlaková kartuše, která se plní na tlak 200 barů a její objem vystačí asi na 70 ran. V přední části je zakončená manometrem informujícím střelce o momentálním dostupném tlaku. Pro její opětovné naplnění je nutné kartuši vyšroubovat ven z rámu. Tady si neodpustím poznámku. Je pochopitelné, že kvůli ceně se rám nevyrábí pomocí třískového obrábění z plného materiálu a je to přesný odlitek, ale opravdu je nutné v něm používat šrouby s křížovou hlavou? Tohle na zbraně nepatří.

Rohm_Twinmaster-006

K příslušenství patří výměnné osmiranové zásobníky (vlastně revolverové válce). Ty jsou vyrobeny z kovu a zasouvají se do výřezu v rámu z levé strany, kde se zajistí posuvným šoupátkem umístěným v prostoru nad lučíkem. Šoupátko slouží zároveň jako pojistka pro zajištění zbraně proti nechtěnému výstřelu. Pro přesnou sportovní terčovou střelbu lze použít výklopnou klapku s otvorem pro diabolku a nabíjet tak zbraň jednotlivě.

Rohm_Twinmaster-007

Konstrukčně se jedná o revolver systému SA-DA (Single Action - Double Action). To znamená, že k napnutí bicího mechanismu může dojít jak pomocí ručního natažení kohoutu, tak pomocí promáčknutí spouště. Při ručním natažení (SA) dojde k pootočení válce o 1/8 otáčky a zajištění kohoutu v zadní poloze. Pak už stačí jen lehce zmáčknout spoušť a dojde k výstřelu. Pro další výstřel je pak nutné znovu ručně natáhnout kohout. U dvojčinného způsobu (DA) se zmáčknutím spouště napíná kohout a zároveň se otáčí válec. Ovšem narozdíl od jednočinného způsobu (SA) když kohout dosáhne  zadní polohy, tak se nezastaví, ale uvolní se a dojde k výstřelu. Nevýhodou je, že chod spouště u tohoto způsobu je mnohem delší a těžší, což snadno způsobí stržení rány.

Rohm_Twinmaster-009

Zbraň je vybavena výborně zpracovanou anatomickou střenkou z lepenice, což je ve světě zbraní hojně používaný materiál vyráběný slepením dřevěných dýh za vysokého tlaku. Jeho výhodou je stálost, odolnost a také možnost pomocí skládání různých barev a druhů dřeva vytvořit zajímavé vzory.

Rohm_Twinmaster-010

Rohm_Twinmaster-011

Revolver je standardně vybaven otevřenými mířidly. Na předním konci hlavně je muška, výrazně seříznutá kvli zamezení nežádoucích odlesků. V zadní části pak najdeme plátek hledí, který je možno korigovat horizontálním i vertikálním směrem pro přesné nastřelení. Korekční šrouby jsou vybavené drážkou pro plochý šroubovák a zároveň na obvodu i příčnými drážkami, takže korekci může střelec provést i holými prsty. Na přání se dodává i přídavná lišta pro montáž kolimátoru nebo střelecké optiky, případně jiného příslušenství.

Rohm_Twinmaster-012

Rohm_Twinmaster-013

Samotná střelba probíhá následujícím způsobem. Střelec naplní vzduchovou kartuš a zašroubuje ji do těla zbraně, do výřezu v rámu zasune naplněný válec (nebo zásobník, chcete-li) a zajistí ho pomocí posuvných křidélek. Pak má na výběr volbu způsobu střelby. Střelba v SA režimu je velmi příjemná, chod spouště je krátký a nevyžaduje použít větší tlak na spoušť. Na druhou stranu to znamená nízkou rychlost palby. V režimu DA je rychlost palby podstatně vyšší (je limitovaná pouze tím, jak rychle je střelec schopen mačkat spoušť), ovšem to přináší nutnost mačkat spoušť větší silou na mnohem delší dráze. I když je nutné podotknout, že v případě Twinmastera se nejedná o nějak zvlášť velké úsilí. Přecijen válec má miniaturní rozměry a energie potřebná k jeho otočení se s "dospělými" revolvery nedá srovnat.

Rohm_Twinmaster-014

Rohm_Twinmaster-015

Nástřely, které jsem provedl z volné ruky, jsou nezveřejnitelné, ale to je čistě problém mých pistolářských (ne)schopností... Proto abyste měli aspoň částečnou představu, co ta zbraň umí, jsem provedl jeden nástřel v režimu SA na 10 metrů s podepřenýma rukama.

Rohm_Twinmaster-019

Rohm_Twinmaster-016

Röhm Twinmaster se těžko porovnává s jakoukoliv jinou krátkou zbraní. Přesnosti sportovních jednoranek jako je Walther LP300 nebo Steyr LP sice nedosahuje, ale ty také stojí násobek jeho ceny. Ačkoliv se jim přesností přibližuje a nabízí navíc zásobník a možnost střelby v DA režimu. Ovšem pistolím na CO2 bombičky určeným k zábavné střelbě je na hony vzdálen. Prostě Twinmaster je zbraň stojící na rozhraní sportovní a zábavné střelby s tím, že je obtížné určit, na kterou stranu se misky vah nakloní více. Sám jsem na sobě při střelbě pozoroval střídání vln snahy o trefení terče s vlnami snah o rychlé rozstřílení plechovky. Cena Twinmastera je vzhledem k užitným vlastnostem velmi odpovídající, na úrovni zhruba třetiny ceny výše uvedených značek, a v Německu se pohybuje podle typu od 370 euro.

Rohm_Twinmaster-020

Rohm_Twinmaster-021

Rohm_Twinmaster-024

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru