Fieldtarget

FX Royale

Hodnocení uživatelů:  / 2
NejhoršíNejlepší 

Švédská firma FX Airguns náleží k předním výrobcům výkonných větrovek a od svého vzniku se snaží své zbraně pravidelně inovovat a průběžně přicházet s novými modely. Jejich modelová řada je proto značně nepřehledná, prakticky jsou to desítky různých modelů lišících se od sebe jinou kombinací základních stavebních dílů, jako jsou pažba, kartuš, hlaveň, ráže a zásobník. Asi je zbytečné je všechny popisovat. Pojďme se seznámit s modelem Royale.

DSC05532

Je to černé, plastové a hranaté, tak to asi bude taktické. Aha, tak ne, podle nápisu je to královské. Těžko říct, co si pod tím královským máme představit, ale to nikdo neví ani v případě toho taktického.

DSC05450

U Royale se výrobce s ničím nepáral a šel přímo na věc. Velká kartuše, velký tlumič, velký zásobník, lehká pažba - to jsou věci, které bych vypíchnul hned na začátku. Prostě jednoduché zásady - má to být lehké, tiché a musí to vystřelit hodně ran.

Do kartuše se vejde pěkných 480 cm3 vzduchu stlačeného na 220 bar, takže si můžete být jistí, že vzduch nějakou dobu vydrží a nebudete jej muset každou chvíli doplňovat.

Dlouhý kompenzátor hluku udělá radost vašim sousedům, takže už na vás nebudou pokřikovat, když si budete chtít dát odpoledne pár kondičních ran do terče.

DSC05537

Hlaveň o délce 50 cm je u FX tradičně Smooth Twist, tedy hladká s drážkami až na posledních pár centimetrech délky. Tyto hlavně se vyznačují tím, že umožňují dosahovat vyšších výkonů, jelikož ve fázi zrychlování diabolky se projevuje nižší třecí odpor vůči hlavni.

DSC05451

Do zásobníku sice vejde hodně diabolek, ale daní za kapacitu je jeho velká výška, takže na pušku musíte dát vysoké montáže, jinak zásobník nevejde pod optiku. A když tam dáte vysokou montáž, tak je zase puškohled moc vysoko nad lícnicí a máte problém s přilícením.

Lícnice vypadá spíš efektně než funkčně, jelikož je v přední části nízká a postupně se zvyšuje, jenže dostatečně vysoká je až vzadu, kam zase nedáte hlavu, takže jste trochu v pasti. U Burrise Timberline to ještě jakž takž vychází, protože ten má dlouhý oční reliéf, ale u jiných optik to bude horší. Neříkám, že se nedá vystřelit, někomu to dokonce může vyhovovat, ale mohlo to být udělané líp. Chtělo by to prostě menší zásobník nebo stavitelnou lícnici.

DSC05452

Royale si na jeden zásobník při plném výkonu ukrojí na manometru něco přes 10 barů. Velká tlaková láhev tedy umožní vystřelit na nejvyšší výkon přes 100 ran, což je vskutku pěkný výsledek.

DSC05454

Pažba je syntetická, příjemná na dotek, působí na ruce a tvář teplým dojmem. Při tlaku ze strany je cítit, že se trochu prohýbá. Příznivci klasických dřevěných pažeb nemusí zoufat, jelikož v nabídce jsou také varianty s ořechovou a laminovanou pažbou.

DSC05456

Botka je jednoduchá gumová a slícování s pažbou bych si dovedl představit lepší.

DSC05457

Na levé straně rámu se nachází regulační kolečko, které nastavuje průchod vzduchu do hlavně. Regulace se provádí ve třech stupních, kde jednička znamená nejnižší výkon a trojka nejvyšší. Jednotlivé polohy jsou na kolečku vyznačeny tečkami. Výkon je v otevřené verzi tedy možné nastavovat ve třech krocích až po zhruba 40 joulů v případě ráže 5,5mm a přibližně do 24 joulů u ráže 4,5mm.

DSC05458

DSC05459

Plastová FX Royale nepodlehla současné módě pravolevých pažeb, je určena čistě pro praváky a také proto se velmi dobře drží. Ostrý sklon rukojeti umocňuje sportovní úchop, ukazováček střílející ruky má přirozenější dosah na spoušť. Velká tlaková láhev vpředu trochu překáží. Naštěstí je předpažbí vysunuté asi 10 centimetrů pod kartuši, takže pušku nemusíte chytat za studenou láhev.

DSC05462

Na to jak velký má Royale zásobník vzduchu a na svou velikost je nečekaně lehká. Pro verzi se syntetickou pažbou výrobce uvádí hmotnost pouhých 2,9 kg, já jsem změřil 3,1 kg. Částečně to bude tím, že jsem ji vážil s nafouknutou kartuší, ono se zdá, že stlačený vzduch neváží nic, ale on váží celkem dost. A částečně to bude tím, že si výrobce trochu vylepšuje čísla, nicméně i tak je to lehká zbraň.

DSC05530

DSC05463

Pojistka je z ohnutého drátu, tady se za ty roky nic nezměnilo.

DSC05464

Natahování boční pákou je uživatelsky mnohem příjemnější než klasická klika. Napínací páka je zakončená svislým hmatníkem, který podstatně zvyšuje jistotu při ovládání.

DSC05465

Spoušť je omezeně nastavitelná, pocitově taková typicky lovecká, spíše tužší, odpaluje bodově, jednoduše standard, nic co by nějak nadchlo, ale zároveň ani nic co by urazilo.

DSC05466

Ve spodní části předpažbí je umístěn kontrolní manometr, který střelce informuje o aktuálním tlaku v systému. Pracovní rozmezí není barevně vyznačeno, což je trochu škoda. Hned vedle manometru najdeme plnící nástavec klasické rychlospojky. Stejná se používá třeba u Daystate nebol u Evanixu.

DSC05467

K pušce dostanete jeden zásobník, vejde do něj 12 diabolek v ráži 5,5mm (případně 16 diabolek v ráži 4,5mm). Inovované 5,5mm Monstery do něj vešly tak akorát, nic delšího by tam už nevešlo. Zásobník je plastový, takový ten typ, který musíte natáhnout a v prvním otvoru zajistit jednou diabolkou, abyste pak mohli nabít i další otvory. První diabolka se tam vkládá pozpátku a je docela problém ji tam dát, protože tam ty otvory v plexiskle a zásobníku nevychází zrovna moc proti sobě. Musíte se hodně snažit, jinak diabolku poškodíte. To se tedy tak úplně nepovedlo, ale možná je to problém jenom tohoto jednoho konkrétního zásobníku.

DSC05468

Střelecký test jsem provedl venku za mírného větru. Střílel jsem diabolkami JSB Monster s hmotností 1,65 gramu, ty nedávno prošly poměrně radikální změnou tvaru, která měla za účel zlepšit jejich přesnost při vysokých výkonech. No, a řekl bych, že se to povedlo. Každopádně smooth twist hlavně s nimi nemají žádný problém a když se člověk trochu snaží, tak nové Monstery posílají do terče jednou dírou.

DSC05522

DSC05523

Tak jak to vlastně všechno dopadlo? FX Royale je jednoznačně stavěná s myšlenkou na vysoký výkon, ostatně jako spousta jiných zbraní, ovšem na rozdíl od jiných tady nezapomněli přidat také pořádnou zásobu stlačeného vzduchu. Puška je lehká, výkonná, přesná, tichá, po celou dobu fungovala spolehlivě. Plastová pažba je příjemná na dotek a nebudete u ní řešit nějaké škrábance. Škoda nutnosti používat vysoké montáže (ani střední nejde použít), ovšem pokud byste chtěli pušku používat třeba na HFT, tak se k ní dá dokoupit jednoranová vložka a pak můžete klidně použít nízkou montáž optiky, jelikož vám nad úroveň zbraně nic vyčnívat nebude. Velká černá a plastová puška asi nikoho esteticky neohromí, nicméně musím říct, že se mi líbí, je to takový univerzál, poctivě postavená zbraň, která si na nic nehraje, je určená k posílání mračen diabolek přesně do cíle a to plní dokonale.

DSC05555

 

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru