Fieldtarget

KalibrGun Cricket

Hodnocení uživatelů:  / 4
NejhoršíNejlepší 

V nejbližších týdnech by se u nás měla začít prodávat dlouho očekávaná větrovka KalibrGun Cricket. O firmě KalibrGun Valdy EU jsem přinesl zprávy poměrně nedávno. Tehdy jsem však neměl možnost jejich zajímavé zbraně vyzkoušet při praktické střelbě. V článku tedy naleznete první dojmy z testování, které jsme díky laskavosti výrobce měli možnost provést na srpnovém srazu vzduchovkářů v Hadačce.

Kalibrgun_Cricket-026

KalibrGun Cricket je opakovací větrovka s bullpup pažbou, což je koncepce, která si klade za úkol maximálně zkrátit celkovou délku zbraně. Popisovat všechny jednotlivé verze nemá smysl, protože zbraň je konstruována jako modulární a tedy na jednom základě lze postavit desítky typů, lišících se navzájem délkou hlavně, typem pažby, ráží, objemem tlakové kartuše, výkonem a celkovým uspořádáním. 

Kalibrgun_Cricket-005

Zbraň, kterou jsme měli možnost vyzkoušet, byla v nejpopulárnější ráži 4,5mm a s výkonem 16 joule. Hlaveň o délce asi 40 cm je zakončena dlouhým tlumičem.

Kalibrgun_Cricket-007

Rozměrná tlaková kartuše ve spodní  části se plní maximálním tlakem 300 bar a zabírá prakticky celou délku zbraně. V přední části je zakončená kontrolním manometrem, který střelce informuje o tlaku, který je k dispozici. Za manometrem se nachází otvor pro rychloplnění (quickfill), který je během střelby skrytý pod převlečnou přední částí. Pro samotné plnění je tedy potřeba překonat tlak pružiny a přední část odsunout směrem dopředu, do odkrytého otvoru se zasune plnící pin, doplní se stlačený vzduch, pin se vytáhne a pření část se díky pružině vrátí zpět do bezpečné polohy, kdy chrání plnící otvor před průnikem nečistot z okolí. O konzistenci se stará regulátor tlaku mezi ventilem a vlastním prostorem kartuše, který má za úkol dodávat ventilu konstantní pracovní tlak.

Kalibrgun_Cricket-014

Kalibrgun_Cricket-035

Ke zbrani v ráži 4,5mm se dodávají dva kovové čtrnáctiranové zásobníky. Vlastní otáčecí (revolverový) mechanismus je součástí zbraně, proto jsou zásobníky velice jednoduché a tudíž spolehlivé. Samotné zásobníky Cricketu a způsob jejich funkce připomínají zásobníky z HW100, která je jakýmsi etalonem dobře zvládnuté opakovací pušky. Předpokládám jejich vysokou životnost, rozhodně vyšší než všelijaké plastové domečky známé z větrovek jiných značek.

Kalibrgun_Cricket-027

Poněkud nezvyklé je vkládání zásobníku do zbraně. Hmatník pod nabíjecí pákou se posune dozadu a zablokuje se ve výřezu. Natáhne se nabíjecí páka směrem dozadu (musí se přidržet v zadní poloze, jinak překáží nabíjecí trn) a vyjme se prázdný zásobník. Naplněný zásobník se vloží do výřezu v rámu, pákou se zasune diabolka do hlavně a výstupek hmatníku se posune do výřezu v dolní poloze.

Kalibrgun_Cricket-028

Vlastní příprava ke střelbě je pak už jednoduchá. Stačí jen natahovat páku do zadní polohy a v každém cyklu dojde k pootočení zásobníku o jednu čtrnáctinu otáčky a zasunutí diabolky do hlavně. Pak už stačí pouze zmáčknout spoušť. Puška neobsahuje žádnou pojistku.

Kalibrgun_Cricket-029

Pažba je vyrobená z ořechového dřeva. Na první pohled zaujme svými hranatými tvary a velkými odlehčovacími otvory se zpevňovacími žebry v zádní části, které slouží zároveň jako transportní držák. Botka je jednoduchá plastová, ale podle informací ze srazu by se měla na nově vyrobených zbraních dodávat stavitelná.

Kalibrgun_Cricket-004

Samotná střelba probíhala bez problémů, jen je potřeba si zvyknout na natahování, které je u bullpup pušek posunuté hodně dozadu, a proto se nedá (nebo jen obtížně) natahovat mechanismus bez změny přilícení. Bohužel na testované pušce nebyl nasazen kryt závěru, proto přilícení nebylo příjemné. Na druhé zbrani (viz. fotografie ze závodu) je kryt už nasazen.

Kalibrgun_Cricket-039

V zadní části vystupuje zvenku přístupný ovládací šroub přítlaku bicí pružiny, který je jemně regulovatelný v rozmezí cca +-5m/s (info výrobce). Další změny nastavení je dle výrobce možné bez problémů provádět po rozebrání zbraně na tlaku v regulátoru a síle pružiny.

Kalibrgun_Cricket-034

Shodou okolností (díky Hellboyi!) jsme na srazu měli možnost porovnat Cricketa s jinou podobnou zbraní ve stejném bullpup stylu Edgunem Matador. Držení obou zbraní je podobné, ale tím podobnost končí, jelikož zásobník je prostě zásobník a natahování boční pákou je mnohem snadnější než klasickou kličkou. Ještě se zastavím u spouště a tady to Cricket vyhrál na celé čáře, protože oproti Matadoru to byl rozdíl třídy. Nevím jestli to bylo naladěním obou zbraní, ale doufám, že charakteristika spouště u Cricketa nebyla náhoda a že u Matadora to náhoda byla.

Kalibrgun_Cricket-031

Nahoře Cricket, dole Matador.

Kalibrgun_Cricket-030

Kalibrgun_Cricket-033

Vesměs všichni střelci si pochvalovali neotřelý vzhled, skladnost a nízkou hmotnost této bezesporu zajímavé zbraně. Nezbývá než doufat, že zanedlouho se s ní budeme setkávat na našich akcích častěji. Podle posledních zpráv se budou u nás tyto zbraně prodávat přes firmu JGS.

Kalibrgun_Cricket-038

Kalibrgun_Cricket-037

Kalibrgun_Cricket-041

Kalibrgun_Cricket-042

Terč na 30 metrů se sedmi ranami si můžete prohlédnout na přiložené fotografii, jako vždy.

Kalibrgun_Cricket-043

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru