Fieldtarget

Air Arms S510 Ultimate Sporter

Hodnocení uživatelů:  / 4
NejhoršíNejlepší 

Anglická firma Air Arms se v poslední době činí. Po špičkovém závodním modelu FTP900 a po výročním modelu 510, který byl vyroben v limitované sérii u příležitosti oslav 30. let od založení firmy, máme opět příležitost spatřit něco nového. A tou novinkou je model S510 Carbine Ultimate Sporter.

DSCN5865

Pětsetdesítka je na trhu už pěkných pár let. Jedná se o osvědčený systém, charakterizovaný boční napínací pákou a desetirannými zásobníky, který patří k prodejním bestselerům. To však ještě neznamená, že se na něm nedá nic vylepšit nebo upravit. Navíc konkurence nespí a kdo si to neuvědomuje, může mu snadno ujet vlak.

DSCN5830

DSCN5839

DSCN5832

Na Ultimate Sporteru si na první pohled můžeme všimnout několika změn, kterými se odlišuje od klasické S510. Patří mezi ně například nový kontrolní manometr, který už není s klasickou ručičkou, ale tvoří ho barevné rozhraní mezi zelenou a červenou barvou, které se posouvá při změně tlaku. Je to dost zvláštní způsob. Beru ho spíš jako kuriozitu než praktickou záležitost, zvlášť když kromě těsně vedle sebe napsaných číslic 100-150-200 neobsahuje žádnou kalibraci, takže vlastně nevím jestli je v kartuši reálně 200 barů, když se čárka dotkne dvojky nebo poslední nuly, případně jestli je to někde uprostřed...

DSCN5859

DSCN5833

Spoušť je klasická s boční pojistkou proti nechtěnému výstřelu.

DSCN5851

DSCN5841

Desetiranové zásobníky jsou stále stejného typu, který se nasazuje poněkud nešťastně z levé strany a vyčnívá nahoru vlevo. Vyrobeny jsou z plastu a zadní část je průhledná, což umožňuje snadnou kontrolu počtu zbývajících diabolek. Navzdory použitému materiálu však zásobníky od AA obvykle fungují spolehlivě, jen bývá občas potřeba seřídit správnou pozici posuvného drápku v těle zbraně.

DSCN5835

Co je však hlavní a nepřehlédnutelnou změnou je celá pažba. Tady se musím zastavit, protože ta patří k tomu nejlepšímu, co v posledních letech ve světě větrovek vzniklo. Použitým materiálem je dřevěná lepenice z různobarevných dýh, které jsou pravidelně naskládány na sebe, takže při opracování tvoří zajímavé vzory.

DSCN5837

K příjemným detailům patří umístění úchytů pro připevnění střeleckého řemenu nebo dvojnožky už v základní výbavě. Marně přemýšlím, jestli to nějaký jiný výrobce nabízí už ve standardu.

DSCN5844

DSCN5831

Přední oko je navíc umístěno v lyžině, takže střelec si ho může posunout dopředu nebo dozadu přesně podle svých preferencí.

DSCN5838

Rukojeť je výrazně skloněná směrem dopředu, exponované části jsou pokryty zdrsněním pro zvýšení jistoty úchopu, což oceníte především při střelbě v dešti, kdy vám rukojeť neklouže v ruce. Spoušť je od rukojeti poněkud daleko a střelec s kratšími prsty může mít problém se správným spouštěním. Ve spodní části zbylo volné místo pro vyrytí firemního loga.

DSCN5842

DSCN5845

Puška je vybavená kartuší s rychloplněním (quickfillem), které je ukryto pod šroubovacím víčkem v přední části. Samotný quickfill je u všech AA řešen dosti zvláštně. Jeho nevýhodou je poměrně složité plnění, kdy se musíte přesně trefit do zářezu pro jistící výčnělek a dále náročná výroba obou protikusů. A v neposlední řadě přináší konstrukční nevýhodu s nutností umístit kontrolní manometr mimo osu kartuše. U modelu FTP900 se však už objevil i quickfill ve formě jednoduchého pinu, tak se nechme překvapit, jestli se vývoj neposune tímto směrem.

DSCN5847

Na konci hlavně je umístěn nový typ kompenzátoru hluku, který není šroubovací, jak bylo u modelu S510 zvykem, ale je nasunut na vnější kryt hlavně a zajištěn bočním červíkem. Jeho účinnost mi subjektivně přišla o dost vyšší než u starých moderátorů. Prakticky slyšíte při výstřelu jen cvaknutí úderníku a plesknutí diabolky v cíli. To je velká výhoda, zvlášť pokud chcete střílet na zahradě a máte citlivější sousedy...

DSCN5848

DSCN5849

Dominantou zadní části pažby je výrazná stavitelná lícnice, která umožňuje nastavení výšky přilícení pro různé typy střeleckých optik a výšky montáže. Také botka je stavitelná ve vertikálním směru. Oba tyto prvky podstatně zvyšují střelecký komfort a lze říct, že bez nich se dá přesně střílet jen velmi těžko.

DSCN5852

DSCN5853

DSCN5854

Závěrem bych dodal, že v podobě AA S510 Ultimate Sporter dostanete do ruky velmi kompaktní pušku s neotřelým vzhledem, která těží především z velmi dobře tvarované pažby. Výrobcem pažby je s největší pravděpodobností italská firma Minelli, která se řadí k nejlepším a nejznámějším výrobcům pažeb na světě a má na svědomí i pažbu k FTP900. Zbraň je tichá a tradičně přesná, ovládací prvky jsou snadno dostupné a případně stavitelné, ideální pro zábavnou a rekreační střelbu na poněkud vyšší úrovni. Dle mého názoru je to kvalitativní vrchol toho, co se dá se systémem 510 udělat, další posun už bude možný pouze s jiným systémem.

DSCN5855

DSCN5867

Komentáře   

 
# Ludo 2014-07-28 20:21
Zdravým dá sa pozriet co skrýva kompenzátor hluku.
 

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru