Fieldtarget

RWS Excalibre

Hodnocení uživatelů:  / 0
NejhoršíNejlepší 

Existuje mnoho různých zbraní. A můžeme si vymyslet desítky kategorií a stovky parametrů, podle kterých na ně budeme nahlížet. Pokud se však oprostíme od technických parametrů a zvolíme kategorii s názvem Zbraně krásné, tak v ní na jedno z prvních míst musíme zařadit větrovku, o které pojednává tento článek. Krásu je těžké definovat, každý si pod tím pojmem dokážeme něco představit, ovšem už obtížně dokážeme své pocity vyjádřit a ještě obtížněji je dokážeme zdůvodnit. Osobně si pod definicí krásné zbraně představuji nadčasovou konstrukci s klasickým vzhledem lahodící oku. Ale radši se místo nicneříkající definice, která nic nedefinuje a opět ponechává prostor na jakýkoliv výklad, věnujme už samotné zbrani.

Excalibre-019

RWS Excalibre má poněkud zavádějící název, protože německá firma RWS - Rheinisch-Westfälischen Sprengstoff-Fabriken (součást Dynamit Nobel) se výrobou zbraní nezabývá. Avšak ke zbraním to nemá daleko, protože se jedná o známou muničku, disponující celosvětovou distribuční sítí, kterou využívá i k prodeji zbraní a příslušenství pod svou značkou. V Americe se pod nálepkou RWS prodávají například výrobky firem Diana nebo Umarex. Výrobu Excalibre má tedy ve skutečnosti na svědomí švédská firma FX, konkrétně se jedná o variantu modelu FX2000 v luxusní pažbě, vyráběnou někdy před deseti lety.

Excalibre-003

Excalibre-009

Představovaná zbraň je v ráži 5,5mm. Hlaveň je poměrně tenká, má tloušťku 12mm, takže bych si tipnul, že se jedná o hlaveň z produkce firmy Lothar Walther s 12-ti drážkami a stoupáním 450mm. Samozřejmě se vyráběly i verze v ráži 4,5mm.

Excalibre-005

Konec hlavně je „čokovaný“, což je zúžení průměru hlavně v řádu několika setin milimetru na posledních několika centimetrech délky, které má značný vliv na přesnost hlavně, a proto se používá u všech lepších výrobců vzduchových zbraní.

Excalibre-002

Excalibre-006

Excalibur se plní stlačeným vzduchem o maximálním tlaku 200bar pomocí jednoduchého quickfillu v přední části vzduchové kartuše. Otvor pro plnící pin je zakrytý mosaznou vložkou s gumovým těsněním, kvůli ochraně před vniknutím případných nečistot do vnitřního mechanismu.

Excalibre-011

Excalibre-007

Menší nepříjemností je skutečnost, že zbraň neobsahuje žádný ukazatel tlaku. Střelec je tedy nucen věnovat větší pozornost počtu vystřílených ran, tak aby byl schopen rozpoznat okamžik, kdy je nutné doplnit stlačený vzduch. Vzhledem k datu výroby a loveckému určení je to však pochopitelné.

Excalibre-008

Excalibre-010

Ke zbrani v ráži 5,5mm náleží sedmiranové kovové zásobníky. Nabíjení probíhá poněkud nezvyklým způsobem. Klička se natáhne nadoraz dozadu a pootočením se zajistí v zadní poloze. Pak se zatáhnutím dopředu vysune osička zásobníku, který vyskočí ven, podporován tlakem pružiny. Po naplnění diabolkami se zásobník vloží zpět do výřezu na pravé straně a zajistí se posunutím osičky směrem dozadu. Při uvolnění nabíjecí kličky a jejím posunutí dopředu dojde k napnutí bicího mechanismu a zároveň k zasunutí diabolky do hlavně a zbraň je připravena k výstřelu. Při každém dalším natažení zbraně dochází k automatickému pootočení zásobníku o 1/8 otáčky a zasunutí diabolky do hlavně.

Excalibre-026

Excalibre-017

Zásobníky jsou, jak jsem uvedl výše, sedmiranové, ale osmá dírka je zaslepená, tedy místo pro ni je, ale nebyla vyvrtána. Takže po odstřílení sedmi ran se nabíjecí trn zarazí o slepé místo v zásobníku. Tedy to v tom lepším případě. V tom horším případě střelec nevloží zásobník do výřezu ve správné pozici a nabíjecí trn se o zásobník zarazí někde mezi první a sedmou ranou. Důvod, proč to tak je, chápu, ale podle mě se jedná o značně pochybnou vychytávku, radši bych bral jednu ránu navíc i za cenu, že si dám občas ránu naprázdno. Ovšem musím dodat, že správná pozice je na zásobníku označena červenou barvou, takže střelec si na to prostě musí dávat pozor nebo si koupit osmiranové zásobníky.

Excalibre-004

Excalibre-013

Samostatnou kapitolu si zaslouží pažba. Těžko si představit klasičtější tvar. Recept je jednoduchý, štíhlé předpažbí v přední části s ozdobnou vlnou přechází v zadní části do značně skloněné rukojeti a pokračuje se skloněnou pažbou ve tvaru kapřího hřbetu s výrazně vystupující lícnicí. Úchopové části předpažbí a rukojeti jsou pokryté hlubokou rybinou, která má kromě estetického hlediska za úkol zvýšit jistotu úchopu a zabránit vyklouznutí. Pocity z jejího držení se těžko vyjadřují, sám majitel o nich mluví, že to je jako hladit ženské lýtko.  A musím mu dát za pravdu. Celková elegance pažby vynikne především při pohledu zespodu, myslím, že ženské lýtko je trefné přirovnání.

Excalibre-012

Excalibre-014

Zbraň je momentálně osazená puškohledem Nikko Stirling Gameking 4-16x44AO s osnovou MilDot s klikem 1/4MOA a s korekcí paralaxy na přední části objektivu (AO - Adjustable Objective).

Excalibre-016

K vlastní střelbě jenom krátce. Pažba se velmi dobře drží, je jako stvořená pro lovecký způsob střelby ve stoje, případně s oporou o strom. Spoušť má vysloveně loveckou charakteristiku s dlouhým prvním chodem a dosti vysokým druhým odporem. Cyklus výstřelu je poměrně dlouhý, nečekejte nějakou sportovní záležitost. Tohle není puška na střelnici. Ta puška je doma v lese, na poli, všude kde se dá lovit. U nás zbývá rekreační střelba a soutěže ve stylu českého Field Target..

Excalibre-018

Excalibre-025

Seznamovací nástřel na 30m si můžete prohlédnout na přiložené fotografii. Stříleno bylo v sedě s oporou o srolovanou vestu.

Excalibre-029

Excalibre-024

Na závěr bych dodal, že se jedná u nás o raritní zbraň, která se v současné době již nevyrábí. Ovšem dají se občas v zahraničí sehnat za poměrně příznivou cenu. Pokud toužíte po elegantní pušce s klasickým vzhledem a jste ochotni jí odpustit pár věcí, je RWS Excalibre pro vás tou pravou volbou.

Excalibre-015

Excalibre-023

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru