Fieldtarget

Taipan

Hodnocení uživatelů:  / 2
NejhoršíNejlepší 

Taipan II je zástupcem větrovek z východu, konkrétně z Ukrajiny. Přiznám se, že příliš nerozumím, proč se na východ od nás těší takové oblibě zbraně ve stylu bullpup, tedy se závěrem posunutým do oblasti pažby. Zřejmě je pro tamní střelce skladnost pušky důležitou vlastností a jsou pro ni ochotni obětovat i některé další neméně důležité parametry. Když jsem se bavil s lidmi znalými východních poměrů, tak v Rusku je sice výkon oficiálně omezen na 10J, ale nikdo to tam (zatím) neřeší a každý střelec se snaží z pušky dostat maximální výkon, co to jen dá. Zřejmě to má také souvislost s tamní oblíbenou zábavou spočívající ve střelbě po všem co se pohne a neuteče.

Taipan-027

Oficiální stránky ukrajinské firmy Tamaun (Tailor Made Units) se sídlem v Kyjevě jsou na informace velice skoupé. Uvádí se tam o Taipanu pouze několik základních informací a dále, že firma se zabývá výrobou a prodejem i tlumičů a dalšího příslušenství.

2012-10-052

Taipan-004

Taipan II je víceranová větrovka v ráži 4,5 mm v koncepci bullpup, vyráběná malosériově na přesných CNC strojích. Kovové části jsou velmi čistě a přesně zpracované. Koncepce bullpup umožňuje zkrátit celkovou délku hlavně při současném zachování co největší délky hlavně. Hlaveň je z produkce CZUB, tedy stejná jako u naší známé větrovky CZ200, o délce 475 mm a je na konci hlavně čokovaná (zúžená o několik setin milimetru), což přináší zvýšenou přesnost střelby. Výkon je nastavitelný až někam k hranici 60 joule s nejtěžším střelivem. O správné dávkování stlačeného vzduchu se stará vnitřní regulátor tlaku.

Taipan-006

2012-10-022

Celková délka zbraně je 71 cm. Zhruba stejnou délku jako má hlaveň, má i rozměrná tlaková kartuše, která se plní maximálním tlakem 250 bar. V její přední části nalezneme otvor quickfillu, který je během střelby ukrytý pod otočným krytem. Plnící pin má rozměr 8 mm a je stejný jako má například HW100 nebo Edgun Matador. Tento pin se pro svou jednoduchost a spolehlivost stává v poslední době jakýmsi standardem, i když nějaké sjednocení způsobu plnění u jednotlivých výrobců je stále scifi.

Taipan-007

Puška je volitelně jednoranová nebo víceranová. Vše záleží pouze na tom, zda při střelbě použijeme zásobník nebo jednoduchou vložku, která se v rámu zachytí pomocí posuvného šoupátka.

Taipan-009

Taipan-010

Taipan-029

Poměrně komplikovaný zásobník během testu vykazoval některé problémy. Zásobník je typ "budík", který má vevnitř pružinu a musíte ho natáhnou. Především bych upozornil na problematické zasouvání diabolek do zásobníku, kdy diabolky odmítaly překonat jistící gumový kroužek a musely být dotlačeny značnou silou. Síla však byla nutná k tomu aby se bříško prstu vtlačilo do otvoru a posunulo diabolku přes gumičku. Když jsem si pomohl špejlí, tak to šlo lehce, když jsem si pomohl nehtem, tak na diabolce zůstával vryp. Po naplnění zásobníku se v něm diabolky volně pohybují a když s ním zatřesete, tak hezky štěrkají...

Taipan-002

Taipan-012

Zásobník je 13-ti ranový. Čtrnáctý otvor je zaslepený a po poslední ráně se o něj podávací trn zastaví a tak je střelec upozorněn, že je zásobník prázdný.

Taipan-013

Vložka pro jednoranné podávání mi připadala jako značně vhodnější řešení. Natažení bicího mechanismu a zasunutí diabolky do hlavně je ovládáno pomocí boční napínací páky. Za zmínku stojí, že páka lze velice jednoduše a bez problémů přehodit na levou stranu, což je pro leváky jistě dobrá zpráva.

Taipan-011

V zadní části vystupuje rozměrný šroub pro seřizování síly bicí pružiny.

Taipan-014

Na fotografii si můžete porovnat tři bullpupy, nahoře Taipan, uprostřed Edgun Matador a dole homemade FX Cutlas.

Taipan-015

Další dobrou zprávou především pro lovce je, že zbraň obsahuje i pojistku proti výstřelu, která se nachází v před spouští v oblasti lučíku. Páčka je v zajištěné poloze poněkud kuriózně, když směřuje dopředu. V odjištěné poloze páčka může v vprostoru lučíku trochu překážet. Ale to by se týkalo spíš střelce s opravdu velkými prsty nebo třeba při střelbě v rukavicích.

Taipan-008

Taipan-017

Taipan-018

Pažba je jednoznačně nejslabší část soustavy. Tvar i držení je ještě ucházející, ale její opracování je mírně řečeno amatérské. Především zahloubené křivky kolem rukojeti jsou křivé, když po nich přejedete prstem, cítíte nejrůznější prohlubně a povrchová úprava je na úrovni ruční garážové výroby. Celkově kvalita pažby zdaleka nekoresponduje s jinak velmi dobrou kvalitou zpracování kovových součástí. Na první pohled si dovolím zaspekulovat, že dřevěná pažba se vyrábí dodavatelsky v nějaké jiné dílně.

TaipanII-002

Taipan-019

U bullpupů se obvykle setkávám s nepříliš vydařenými spouštěmi. U Taipana to však neplatí. Sice na začátku poněkud drhla a druhý odpor byl skoro neznatelný, ale po odkrytí postranní destičky je vidět, že spoušť je značně sofistikovaná, velmi čistě zpracovaná a všemožně nastavitelná pomocí imbusů ve spodní části. Takhle nějak má vypadat jemná mechanika a konstrukce spoušťového ústrojí.

TaipanII-001

Taipan-023

Testovaná zbraň byla osazená výkonnou optikou Nikko Stirling 10-50x60 se zaměřovací osnovou MilDot, která je svými vlastnostmi vhodná především pro FT střelbu. Ke zbrani se připevní pomocí montáže na vystupující Weaver lištu.

Taipan-022

Vlastní střelba probíhala při sněžení a teplotě asi 0°C. Vzhledem k nutnosti opírat tvář o studený kov se střelba po dvaceti ranách začala stávat nepříjemnou, a i když jsem dělal přestávky, tak po padesáti ranách jsem toho už měl opravdu plné zuby. Bohužel se v průběhu střelby objevil problém s konzistencí, který byl zřejmě způsoben skutečností, že zbraň byla výkonově stažená na 16J, což je u této pušky úplné minimum, kdy už úderník zřejmě tluče na ventil nekonzistentně. Ta puška je prostě dělaná na vyšší výkon. Také se mohla projevit nízká okolní teplota, protože ten den jsme s konzistencí a sníženým výkonem měli problémy asi všichni, kdo jsme v Břežanech byli. Jinak k přesnosti nemám připomínek. Pět ran na 30 metrů si můžete prohlédnout na fotografii terče. Bohužel, pak rychlost začala klesat a zásahy se začaly stěhovat směrem dolů.

Taipan-024

Taipan-025

Taipan

Když mám napsat nějaký závěr nebo konečný verdikt, tak se mnou zmítají smíšené pocity. Když pominu ne tak úplně pohodlnou bullpup koncepci a nepříliš šťastně vyřešený zásobník, tak co se týká kovových částí se jedná o kvalitně vyrobenou zbraň z kvalitních materiálů. Ovšem celkově Taipana zabíjí úroveň zpracování pažby, na tomhle bude muset výrobce jednoznačně zapracovat, pokud chce obstát v konkurenci pušek v podobném stylu jako je Kalibrgun Cricket nebo Edgun Matador.

Taipan-020

Za zapůjčení zbraně k recenzi děkuji e-shopu www.zbrane-vzduchovky.cz

Komentáře   

 
+2 # igi79 2012-11-02 22:20
www.youtube.com/.../
to video hovori za vsetko: rusko = bullup

s klasickou konstrukciou zbrane by sa im asi tazko strielalo z auta
 

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru