Fieldtarget

Daystate Panther

Hodnocení uživatelů:  / 0
NejhoršíNejlepší 

Daystate je známá především větrovkami té nejvyšší třídy, vesměs s krásně tvarovanými pažbami z ušlechtilého dřeva. To ovšem neznamená, že nemůže zabrousit do módní sféry taktického designu a navrhnout zbraň s pažbou z plastu. Přesněji řečeno v případě Daystate s pažbou ze dřeva pokrytého dosti tlustou vrstvou gumy. Momentálně firma vyrábí loveckou řadu s klasickým retro-vzhledem jejímž zástupcem je model Huntsman Classic, což je větrovka, která se s jen minimálními změnami vyrábí už někdy od 80.tých let minulého století. A pak následují špičkové elektronikou řízené modely MK4 ve třech variantách - iSS s klasickou pažbou, iSST s thumbhole (otvorem pro palec) a Panther (v plastu, viz. fotografie). Dále velkokapacitní Air Ranger s tlakovým zásobníkem s objemem 500 cm3 stlačeného vzduchu a výkonem až 110 joule v ráži 6,35mm. A nakonec model Air Wolf, což je vlastně elektronikou řízený Air Ranger, vybavený Hi-Tech technologiemi na řízení spotřeby a výkonu (MCT - Map Compensated Technology, případně na vývoz i s MVT - Mapped Velocity Technology s chronografem v hlavni), který se dodává v klasické dřevěné verzi a v plasto-dřevěné Tactical. Nedávno se objevila firemní novinka Wolverine, která má být jejich první samonabíjecí zbraní, pracující na principu odběru části tlaku pro otáčení zásobníku a natažení bicího mechanismu (pozn. 2012 bohužel se semiauto funkce nepotvrdila). Do prodeje by se měla dostat v květnu 2012 a je připravována nejen v obvyklých rážích 4,5 a 5,5mm, ale i v neobvyklé full-bore ráži .303 (7,62mm) s neobvyklým výkonem 140 joule.

Daystate Panther-11

Jak již bylo uvedeno Daystate Panther je model Mk4 zasazený v pažbě ze dřeva s poplastovanou povrchovou úpravou. Obecně použití plastu jako materálu na pažbu přináší výhody především v oblasti nižší hmotnosti, nižší výrobní ceny, minimální závislosti na vnějších podmínkách, vyšší odolnosti proti mechanickým poškozením a nutnosti prakticky nulové údržby. Nevýhodou je estetické hledisko, dřevěné pažbě se prostě vyrovnat nemůže, i když toto je věcí vkusu každého střelce. Jsou lidé, kteří taktický plastový vhled preferují. Mi osobně u plastové pušky schází imaginární "duše", která utváří vztah střelce ke své zbrani a v případě plastu činí z pušky neosobní studený stroj na dopravu střely k cíli. Daystate se kombinací dřeva a gumové povrchové úpravy vydala na poněkud neobvyklou cestu, obavy ve mě vzbuzuje především otázka, co dělat s případnými škrábanci.

Daystate Panther-3

Daystate Panther-5

Představovaná zbraň je v ráži 4,5mm s výkonem 16J. O správné dávkování vzduchu se stará elektronický systém, který otvírá patentovaný Harperův ventil, pomocí úderníku hnaného elektromagnety, které jsou řízeny technologií MCT. Tedy čidla ve zbrani mapují tlak v kartuši a podle toho elektronicky nastavují potřebnou sílu úderu na ventil. Zároveň je střelec na bočním displeji informován o podstatných údajích jako je tlak v kartuši, stavu nabití baterie, počet ran, atd. Zbraň také umožňuje vlastní nastavení výkonu a jiných parametrů, jako je pípání při nečinnosti nebo po určitém počtu výstřelů, jejichž popis je mimo rozsah tohoto článku.

Daystate Panther-4

Elektronika samozřejmě vyžaduje napájení pomocí integrované baterie, která se nabíjí pomocí adaptéru z běžné sítě, případně pomocí adaptéru přes cigaretový zapalovač v autě. Na jedno nabití baterie vydrží podle údajů výrobce na cca 5000 ran s výkonem 16J. To je ovšem ideální stav zjištěný pravděpodobně v laboratorních podmínkách. V praxi je počet ran na jedno nabití obvykle o dost nižší. Další otázkou je životnost baterie a ztráta její kapacity v průběhu času, což je jev, který dobře zná každý majitel auta nebo mobilního telefonu.

Daystate Panther-8

Daystate Panther-6

Spoušť je také elektronická, spouštění se děje pomocí stlačení mikrospínače. Nedochází tedy k žádnému vypouštění pohyblivých součástek jako u klasických mechanických systémů. Samotné spouštění ze všeho nejvíc připomíná kliknutí myší.

Daystate Panther-10

Ke zbrani se dodává desetiranový rotační zásobník, který se otáčí proti směru hodinových ručiček. Případně lze použít originální magnetickou vložku, která úmožňuje zbraň provozovat jako jednoranku (viz fotografie výše). Nabíjení se provádí klasickou klikou. Po jejím vytažení se v případě jednoranové vložky odkryje žlábek, do kterého se vloží diabolka, a po zpětném pohybu dojde k zasunutí vložené diabolky do hlavně. V případě zásobníku dojde k jeho pootočení o jednu desetinu otáčky a ke stejnému zasunutí diabolky do hlavně při zpětném pohybu nabíjecí kliky. Vzadu se nachází plastová pojistka, která při odjištění červeně blikne...

Daystate Panther-7

Daystate Panther-13

Celkově se jedná pocitově o poměrně těžkou zbraň, zvlášť když je navíc osazená optikou 10-50x60 Nikko Stirling Diamond Sportsman v dvojité BKL montáži. Pažba typu thumbhole je značně mohutná, má daleko do elegance dřevěných verzí Mk4, její výhodou však jsou stavitelná lícnice a posuvná botka, které jiné verze nenabízí. Pro sport a rekreaci je to výborná zbraň, kterou je ovšem potřeba kvalitně zaplatit.

Daystate Panther-15

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru