Fieldtarget

Ripley Elite

Ratio:  / 0
MaloBueno 

Vzduchová puška Ripley Elite je společný projekt Hogan firearms a Ripley rifles. Ripley rifles spojili zkušenosti a dobrou pověst s vědomostmi Jima Hogana,aby střelcům přinesli kvalitní, stoprocentně britskou PCP z nejlepších dostupných materiálů. Ručně kompletovaná, osazená „match“ hlavní  Lothar Walter. Ripley Elite určitě potěší i náročné a kritické střelce.

Tolik z  reklamního letáku výrobce, takže přejděme k popisu tohoto konkrétního kusu.

DSC_0108a

Na první pohled je na pušce všechno masivní, nic nevypadá dětsky nebo miniaturně,prostě řádná flinta, kde najdete pouze dřevo, černý elox a místy kousek nerezu. Puška nezapře podobnost s jinými typy větrovek, na kterých se Jim Hogan podílel jako je třeba Logun  Mk2.

Puška na fotografiích váží s optikou a popruhem 4.1kg, celková délka 93 centimetrů, hlaveň dlouhá kolem 42 centimetrů, čistá jednoranka s klasickou nabíjecí kličkou, ráže 4,5mm po „anglikánsku“ .177.

DSC_0091a

2012-10-034

Tento konkrétní exemplář je osazen v FT pažbě (značení výrobce), existuje i klasická verze s pažbou loveckého typu. Systém drží pouze jedním šroubem skrze spodní část palmrestu, pažba má výškově stavitelnou gumovou botku, výškově a stranově stavitelnou lícnici a celkem výrazný palmrest. Pistolová pažbička a spodek palmrestu má zdrsněný povrch pro jistější úchop. Pažba byla lakovaná natónovaným lakem, (asi kvůli sjednocení odstínu dřeva) tohle moc nechápu, protože pod „hnusným“ lakem je velice pěkný ořech a je škoda ho schovávat, lak už je mimo zdrsněné plochy odstraněn a pažba je napuštěna směsí včelího vosku a lněného oleje. Další úpravou je prodloužení o zhruba 1cm, toho bylo dosaženo podložkami z kůže a černého a bílého fíbru. V předpažbí je doplněno očko pro montáž řemenu nebo bipodu.

DSC_0101a

2012-10-033

Menší tvarová úprava proběhla na spodní části předpažbí a spodní hraně mezi pažbičkou a botkou. Tyto úpravy mají pouze estetický účel, prostě se mi takhle víc líbí a když už jsem se zbavoval laku tak se nabízelo trochu si zabrousit. Poslední poznámka, která se netýká přímo pažby, řemen je trochu přešitý kytarový popruh.

2012-10-037

 Další část zbraně je tlakový zásobník, v přední části je otočná krytka s quick-fillem, plnění probíhá přes podobný pin jako u HW100, avšak u anglických větrovek nepřekvapí, že průměr tohoto trnu je o chlup větší, takže jde plnit pouze tím, který je ke zbrani dodán. Další věcí je absence manometru, plnit je možné pouze s plněním, které zahrnuje vlastní tlakoměr a při střelbě je nutné alespoň zhruba tušit, kolik se vystřelilo ran a kolik zbývá vzduchu, toto je trochu nevýhoda, ale dá se s tím žít. Zadní část válce obsahuje bicí mechanismus, puška neobsahuje žádný regulátor tlaku vzduchu. Zespodu tubusu je na dvou šroubech spoušťový blok, stavitelný je propad a odpor, spoušť má příjemně hladký a lehký chod, jazýček spouště by se dal případně snadno vyměnit za jiný.

DSC_0094a

Čokovaná „match“ hlaveň z produkce Lothar Walter je jediná odchylka od „100%british“.  Vlastní hlaveň je schovaná ve vnejším plášti, ústí je osazeno adaptérem se závitem ½ UNF pro montáž příslušenství, závit je běžně krytý matkou, nabíjecí kanálek je vyfrézován přímo ze zadní části hlavně, takže nedochází při nabíjení diabolek k žádnému drhnutí o přechody mezi kanálkem a komorou, prostor pro nabíjení je příjemně velký, větrovka je čistě jednoraná, nelze použít žádné zásobníky. Nabíjecí klička je klasické konstrukce s velice podobnou charakteristikou chodu jako u Daystate Huntsman. 

DSC_0097a

2012-10-049

Blok závěru je skutečně masivní kus materiálu. Na horní části je montážní lišta, ale protože je to anglická větrovka a anglických 11mm není metrických 11mm, ale spíš skoro dvanáct, je dobré použít montáže s odpovídajícím rozměrem nebo BKL. Lišta je příjemně dlouhá, takže by neměl být problém s montáží i větších optik.

DSC_0093a

Praktické otestování jsem začal střelbou na 30 metrů, střelba probíhala ze stolu, přední opora harisky, zadní opora kousek polystyrenu. Na těch několika terčích je vidět jak to dopadlo, na každý terč byly vystřeleny čtyři rány. Na většině terčů se zásahy vměstnají do prostoru 11x11 mm, ten špatný terč bych přičetl spíš vlivu střelce, lehounký větřík se chvilkami ozýval skrze kovovou zvonkohrou.

DSC_0109a

Druhá část testu se týkala konzistence, k měření jsem použil Combro mk4, naplnil jsem kartuši na 205 barů a začal měřit každý výstřel, průběh je velmi podobný jako u všech větrovek bez regulátoru. Úsťová rychlost začne stoupat, pak drží a zase začne klesat, měření jsem skončil když jsem dosáhl výchozí hodnoty. Diabolky jsem nepřevažoval.

 Celé měření shrnuje následující tabulka:

 

rozmezí tlaku (bar)

205-110

185-125

180-130

počet výstřelů

100

62

53

pořadí výstřelu

1-100

26-87

30-82

minimum (m/s)

226,6

230,4

231,2

maximum (m/s)

233,4

233,4

233,4

průměr (m/s)

230,7

232,1

232,4

Min. / max. rozdíl (m/s)

6,8

3

2,2

 

Na jedno naplnění se dá vystřílet kolem sto použitelných výstřelů, od nějakých 180 do 130barů je k dispozici zhruba padesát hodně konzistentních ran. Průměrná úsťová energie se s Exacty 4,52 pohybuje těsně pod 15J.

Výsledek mě velice potěšil, sice je energie trochu pod limitem, ale zatím se spokojím s tím jak větrovka střílí v současném stavu. Možná až se budu v zimě nudit, dojde i k nějakému seřizování.

Závěrem snad jenom - přesná a krásná větrovka s velice zvučným jménem.

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru