Fieldtarget

SPA model M10

Ratio:  / 3
MaloBueno 

V tomto článku se podíváme na další zbraň z Číny, se kterými se budeme pravděpodobně setkávat stále častěji. Tentokrát se jedná o pušku klasických tvarů a koncepce od firmy Shaoxing Snowpeak Air Gun Factory (SPA), a to konkrétně model M10. Puška na první pohled připomíná Air Arms 400, ale při bližším pohledu jdou vidět značné rozdíly a podobně jako v případě SPA P-12 se jedná o vlastní konstrukci.

DSCN7855

Čínské zbraně se u nás vyskytují především ve formě nesčetných modelů jednoduchých pružinových vzduchovek. Jejich kvalita je vesměs pofiderní, nicméně značná část zákazníků slyší především na cenu, která je obvykle mnohem nižší než u zbraní z evropské produkce. Otázka, zda se nižší cena vyplatí, bude předmětem zkoumání tohoto článku.

DSCN7838

DSCN7842

Představovaný model je klasická jednoranová větrovka v ráži 5,5 mm s hlavní dlouhou 50 cm. Vnější opracování kovových i dřevěných částí je na poměrně slušné úrovni. I Číňani už pochopili, že bez pěkného vzhledu a bez evidentních povrchových nedokonalostí se pušky prostě prodávat nebudou. Na konci hlavně je našroubovaný moderátor, který snižuje hlučnost na přijatelnou úroveň.

DSCN7839

Pod hlavní je poměrně dlouhá hliníková kartuše o objemu 250 cm3, která pracuje s provozním tlakem 200 bar. Ukazatel tlaku najdeme na obvyklém místě v přední části kartuše a je cejchovaný po deseti barech až do 25 MPa (250 bar). Dobrou zprávou je, že vlastní plnění se provádí přepuštěním vzduchu z potápěčské láhve pomocí klasického jednoduchého pinu (quickfill). Otvor pro plnící pin je v přední části kartuše hned za manometrem.

DSCN7849

DSCN7850

DSCN7851

Závěr se ovládá klasickou klikou, která je poměrně pěkně vyrobena z kovu. Při jejím natáhnutí směrem dozadu dojde k napnutí bicího mechanismu a zároveň se odkryje žlábek, kde se vloží diabolka. Po zpětném pohybu pákou dopředu dojde k zasunutí diabolky do hlavně a zbraň je připravena k výstřelu.

DSCN7843

DSCN7853

Na rukojeti jsou plochy zdrsněny protiskluzovou rybinou pro zvýšení jistoty úchopu především při střelbě v dešti nebo v zimě.

DSCN7846

Pažba je klasického tvaru, vyrobená pravděpodobně z bukového dřeva. Koncipována je jako oboustranná, takže s ní nebudou mít problém ani levorucí střelci. V předpažbí je po stranách vyfrézován dlouhý žlábek pro oporu prstů podpůrné ruky. V zadní části vystupuje naznačená lícnice, která je zvýšená pro lepší střelbu s optikou.

DSCN7847

DSCN7848

V horní části jazýčku spouště se nachází jednoduchá manuální pojistka proti nechtěnému výstřelu, která je zvýrazněna červenou barvou.

DSCN7852

DSCN7854

Pro účely testu byla zbraň osazena puškohledem Valiant 1,5-6x32 s tenkou osnovou na způsob HalfMildotu prodlouženou až do spodní části obrazu. Je to poměrně zajímavá optika především pro lovecké účely. Sice nemá nastavitelnou paralaxu, ale vzhledem k relativně nízkému zvětšení a malém objektivu to příliš nevadí.

DSCN7840

DSCN7856

Střelecký test jsem provedl na vzdálenost 30 metrů v sedě s oporou. Puška se ovládá poměrně dobře, díky použití hliníku je na svou velikost poměrně lehká, především v natahování tuhých bicích pružin je poznat mnohem výhodnější klasická koncepce oproti bullpupům. Odpor spouště je tvrdý a kousavý, nic jiného se asi nedalo čekat. Občas jsem při zasouvání diabolky pocítil prudký nárůst odporu a bylo mi jasné, že se vevnitř diabolka střihá o nějakou hranu. Lítalo to všude možně, jeden terč se povedl, předpokládám že dílem náhody, ono když se střílí po pěti ranách, tak obvykle některý z nich vyjde pěkně. Každopádně rozptyl má tato zbraň celkově tragický.

DSCN7860

DSCN7861

DSCN7862

Zkusil jsem tedy střelbu přes AirChrony a graf konzistence si můžete prohlédnout na obrázku. Musím říct, že po minulých zkušenostech s P-12 už mě asi nic nepřekvapí. U M-10 je to taky bída, ale pořád je tam oproti SPA P-12 alespoň náznak nějakého konzistentního rozmezí. Ty prudké propady úsťové rychlosti v grafu jsou zjevně způsobeny střihnutou diabolkou.

m10 consistency

m10 graph

Přemýšlím, co říct závěrem. Zbraně od firmy SPA sráží k zemi především ubohá kvalita hlavní a nedostatky spojené s kvalitou zpracování a tolerancemi vnitřních součástí. Pokud uvažujete o levné pušce, nedejte se zmást líbivým vzhledem a papírovými parametry jako je výkon nebo počet výstřelů, protože čase zjistíte, že je potřeba i něco trefit a na to existují i mnohem vhodnější zbraně. Pokud si SPA přece jen pořídíte, přemýšlejte i o instalaci regulátoru a výměně hlavně. Tím se ovšem dostanete s cenou na úroveň jiných, už hotových zbraní.

DSCN7857

Za zapůjčení zbraně k recenzi děkuji e-shopu www.zbrane-vzduchovky.cz

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru