Fieldtarget

Walther LG300 Alutec

Ratio:  / 10
MaloBueno 

Firem vyrábějících špičkové sportovní větrovky není na světě zas tak mnoho. A těch, které vyrábí větrovky použitelné pro FT/HFT, je ještě méně. Obvykle se totiž tito výrobci zaměřují na produkci zbraní s výkonem do 7,5J pro střelbu disciplín podle pravidel ISSF (International Shooting Sport Federation), tedy pro střelbu do terče na vzdálenost 10 metrů. Tento segment prakticky ovládají 4 značky - Anschütz, Feinwerkbau, Steyr a Walther. Existují samozřejmě i další výrobci, ale jejich vliv je zanedbatelný. Z velké čtyřky se vážněji věnují FT/HFT střelbě jen Steyr a Walther. Feinwerkbau kdysi vyráběla model P70, jehož produkce však byla ukončena už před delší dobou, ale v jejich katalogu pro letošní rok se nově objevil model FWB 800 FT, ten však zatím není k dostání, už se však objevil na na ukázku na MS v FT v Německu. A kvůli majetkovému propojení a dohodě mezi firmami Steyr a Anschütz je vznik 16-ti joulového modelu od Anschütz nereálný.

WaltherLG300_alu-002

V zásadě tedy pro střelbu s výkonem kolem 16 J přicházejí do úvahy dva modely, a to Steyr LG110FT a Walther LG300 Dominator. Pak ovšem existuje ještě jedna populární možnost, a to upravit pro FT/HFT střelbu některé ze 7,5 joulových modelů. Z důvodu většího počtu modelů pro střelbu dle pravidel ISSF se tak úpravou otevírají mnohem větší možnosti, jak nakonfigurovat zbraň pro potřeby střelce.

Walther_Alutecx-015

Porovnání Walthera LG300 Alutec a Steyra LG110FT:

DSCN6387

Oblíbenou variantou pro předělávku je mezi HFT střelci Walther LG300XT Alutec. Mimochodem ho používá i letošní mistr světa v HFT Greg Morss. Řada 300 je v současné době nahrazována řadou 400, a proto se dá koupit za poměrně zajímavé ceny. O modelu LG300XT Laminated už jsem před čase psal. S modelem Alutec se zbraň posouvá opět o něco výše. Jak už je jasné z názvu, odlišnost spočívá především v pažbě. Ta je tvořená masivním hliníkovým rámem, do kterého je vsazeno tělo zbraně s hlavní a tlakovým zásobníkem. Pomocí jednoduchého montážního systému jsou pak na něj připevněny další podstatné části jako rukojeť, palmrest, lícnice a botka.

Walther_Alutecx-008

WaltherLG300_alutec-001

Úprava zbraně na výkon 16J je poměrně jednoduchá. Spočívá ve výměně, případně přenastavení regulátoru, výměně těsnění mezi regulátorem a ventilem, a v celkovém seřízení. Někdy může být nutné vyměnit bicí pružinu za silnější a úderník za těžší. Pokud nechcete kupovat drahý úderník z Dominátora, můžete původní úderník dotížit. V mém případě jsem ho dotížil o 3 gramy šesti diabolkami. Dále je nezbytně nutné vyměnit nebo upravit nabíjecí páku, která se natahuje směrem nahoru a tudíž by nebylo možné použít puškohled (boční nátah jako má Steyr nebo HW100 je podstatně uživatelsky přívětivější).

WaltherLG300_alu-007

WaltherLG300_alutec-003

Walther LG300XT je sportovní puška s nerezovou hlavní z produkce Lothar Walther v ráži 4,5 mm. Hlaveň je do hliníkového těla velmi pevně zasazena pomocí 3 šroubů (Steyr LG100 tam měl jen jeden, LG110 už má dva). Celá hlaveň je vsazena do trubky z uhlíkového kompozitu, která ji značně přesahuje, aby byla delší záměrná pro střelbu s dioptrem, a plní také zároveň funkci jakéhosi difuzoru. Pro HFT střelbu je trubka příliš dlouhá a střelci ji obvykle zkracují (zatím všechny pušky, které jsem viděl). Ke konci je hlaveň dále chycená v hliníkové objímce s gumovým kroužkem. Tento způsob bych nazval "polo-plovoucí", protože není uložená úplně volně, ale vyloženě natvrdo chycená také není.

WaltherLG300_Alutec-025

WaltherLG300_Alutec-009

WaltherLG300_alu-010

 Výkon je nastaven pomocí seřízení tlaku v regulátoru a síly bicí pružiny těsně pod hranici 16J, tak aby zbraň splňovala naše zákonné podmínky, stejně jako aby vyhovovala pravidlům HFT. Dávejte si na to pozor, protože už jsem letos viděl poměrně dost střelců vyloučených ze střelby a je škoda kvůli nepovolenému výkonu nedokončit slibně rozjetý závod. Nehledě k faktu, že vyšší výkon je nefér vůči ostatním střelcům.

WaltherLG300_alu-003

 Walther jako jeden z mála výrobců používá kartuše s provozním tlakem 300 bar. Prakticky to kromě vyššího počtu výstřelů znamená, že při plnění dofouknete všechno co máte v láhvi. Tlaková kartuše je šroubovací a musí se před každým plněním vyšroubovat ze zbraně. Radši bych viděl plnění quickfillem, ale na druhou stranu můžete mít kartuší více a nemusíte s sebou tahat velkou láhev. Walther vyrábí i kartuše hliníkové, které docela podstatně snižují hmotnost celé sestavy.

WaltherLG300_alu-005

O momentálním stavu tlaku informuje střelce kontrolní manometr v přední části. Použitelné rozmezí je na něm vyznačeno číselně i barevně. Pracovní tlak je v zeleném poli, do červeného pole se nesmíte dostat, a na začátku žlutého pole byste měli tlakový zásobník doplnit. Kartuše se pro naplnění musí vyšroubovat z rámu a přes redukci spojit s potápěčskou tlakovou lahví, případně natlakovat pumpou. Po natlakování vrátíte kartuši do rámu zpět opačným postupem.

WaltherLG300_Alutec-023

Walthery LG300 mají jednu z nejlepších konzistencí, které jsem u pušek změřil. A díky regulátoru si ji drží v celém rozsahu použitelného tlaku.

WaltherLG300_Alutec-007

WaltherLG300_Alutec-011

Na přesnost a pohodlí střelby má kladný vliv přítomnost stabilizeru, podobně jako u Steyru. Walther však používá stabilizer magnetický. Jeho princip spočívá v závaží, které se při nátahu magneticky spojí s nabíjecím trnem a po stisknutí spouště se uvolní a působí svým pohybem proti směru výstřelu. Tím snižuje už tak malý zpěný ráz na minimální míru.

WaltherLG300_Alutec-026

Na levé části zbraně nalezneme tlačítko, které slouží pro suchý nácvik střelby. Pokud je v pozici T (Training), pak po zmáčknutí spouště  dojde pouze ke spuštění úderníku bez vlastního výstřelu. V pozici F (Fire) pak zbraň funguje v režimu běžné střelby.

WaltherLG300_Alutec-015

WaltherLG300_Alutec-010

Vzhledem k tomu, že napínání bicího mechanismu se provádí tahem za páku směrem nahoru, tak puška v základu bohužel neumožňuje použití střeleckého dalekohledu. Proto se páka musí vyměnit nebo upravit, aby nenarážela do optiky nebo montáže.

WaltherLG300_Alutec-013

WaltherLG300_Alutec-012

Základem celé zbraně je pažba. A ta se opravdu povedla. Dřevěné části jsou vytvořeny z kvalitní lamelové lepenice s příkladnou povrchovou úpravou. Rukojeť je nastavitelná nejen dopředu a dozadu, ale lze nastavit i její sklon do strany, případně ji vytočit požadovaným směrem.

WaltherLG300_Alutec-020

Přední palmrest by je uchycen napevno. Určitě by si zasloužil i možnost výškového nastavení. To lze řešit pomocí vložek, nicméně tyto nejsou v základním vybavení.

WaltherLG300_alu-001

Zadní botka je stavitelná v všemi myslitelnými způsoby, přesně podle konkrétního požadavku. Ve spodní části pak vystupuje držák pro případné dotížení sestavy pomocí přídavných závaží.

WaltherLG300_Alutec-027

WaltherLG300_Alutec-016

Lícnice je plynule stavitelná výškově podle použité montáže a typu optiky.

WaltherLG300_Alutec-019

Příprava k vlastní střelbě je velice jednoduchá. Po kontrole zda je v kartuši dostatečný tlak, střelec zatáhne za nabíjecí páku směrem nahoru dozadu, tím se odkryje otvor do hlavně. Do volného žlábku vloží diabolku, páku posune směrem dopředu dolů a tím je zbraň připravená ke střelbě.

WaltherLG300_Alutec-014

Spoušť je samozřejmě všemožně stavitelná od odporu spouště až po délku prvního i druhého chodu. Vlastní jazýček spouště je řešen poměrně netradičně pomocí jakéhosi plastového tlačítka, které by mělo zabezpečit jistější pocit při spouštění s velmi malým odporem.

WaltherLG300_Alutec-018

WaltherLG300_Alutec-021

Na zobrazené zbrani je nasazen střelecký puškohled Burris Timberline 4,5-14x32 (Ballistic Plex), který se všeobecně považuje pro HFT střelbu jako takřka ideální. To vše v jednoduché hliníkové montáži Sportsmatch.

Walther_Alutecx-001

Při vlastní střelbě zažijete pocity, které vám může dát jen sportovní zbraň - vynikající ergonomii, nespočet možností k nastavení a výbornou spoušť.

Walther_Alutecx

Od této zbraně neočekávejte nějaké estetické zážitky z exotického dřeva, rytin a podobných vychytávek (i když vymazlit se taky dá). Walther LG300XT Alutec je zbraň určená pro sportovní střelbu, vše je na ní podřízeno jedinému účelu - přesně zasáhnout cíl. A to plní dokonale.

Walther_Alutecx-012

WaltherLG300_alu-011

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru