Fieldtarget

Evanix Monster

Ratio:  / 3
MaloBueno 

Evanix je u nás nepříliš rozšířená firma, občas se sice dá na akcích potkat model Blizzard nebo AR6, případně pistole model P. Ovšem nic z toho se nemůže rovnat zbrani, o které pojednává tento článek. Jsou zbraně, které jsou přesné, jiné jsou hezké, jiné jsou skladné nebo lehké. Tento Evanix není nic z toho. Tato větrovka se řídí jediným přikázáním, a tím je výkon, výkon a ještě jednou výkon. Jmenuje se Monster, a ke svému názvu nepřišel jen tak pro nic za nic, vyrábí se totiž v ráži 9 mm.

Evanix_monster-055

Evanix má sídlo v Koreji a zabývá se výrobou nejrůznějších typů větrovek. K nosné části výroby patří klasické modely s boční natahovací pákou Blizzard, Rainstorm, Windy City, Leopard a Monster, které vycházejí z jedné platformy a od sebe se liší velikostí, typem pažby, typem tlakové kartuše (nebo jejich počtem) a několika dalšími, méně významnými detaily v uspořádání jednotlivých částí. Ke klasickým modelům lze zařadit i AR6, K500 a pistoli P. Ty však mají jeden významný společný znak a tím je přítomnost revolverového mechanismu. Dají se tedy stejně jako běžné revolvery používat v režimu SA-DA (Single Action - Double Action). Pro přesnou střelbu se manuálně natáhne vnější kohout (SA) a pro rychlejší střelbu se natáhnutí spoušťového mechanismu, otočení válce a samotné spuštění provede silnějším tlakem na spoušť (DA).

Evanix_monster-037

Evanix_monster-038

Novinkou poslední doby je nepřehledná směsice elektronických modelů Speed, Max, Conquest, Avalanche, Giant, X-2, GTL480 a GTK290. Ty mají společného jmenovatele v elektronicky ovládaném systému, který umožňuje střelbu v samonabíjecím (semi-auto) a dokonce i samočinném režimu (full-auto). Měl jsem letos možnost střílet z modelu Max a dle mého názoru se jedná o krok vedle, jelikož to velmi připomíná upravenou airsoftku a především první rána je díky prodlevě na spoušti pro přesnější střelbu noční můrou.

Evanix_monster-039

Evanix_monster-040

Ale zpět k Monsteru. Tato větrovka se vyrábí nejen ve všech běžně dostupných rážích 4,5; 5,5 a 6,35 mm s kterými vedle vysokého výkonu dosahuje i vysokého počtu ran na jedno naplnění, ale i v podstatně méně obvyklé ráži 9 mm, s kterou je to s počtem ran na jednu náplň už podstatně horší.

Evanix_monster-043

Evanix_monster-045

V zásadě se jedná o větrovku klasické koncepce s napínací pákou na pravé straně. Vysoký výkon není zadarmo a je tedy jasné, že s malou kartuší zbraň nevystačí. A nevystačí ani s jednou, proto má Monster kartuše hned dvě a nejsou ledajaké. Jde o dvě velké tlakové nádoby o celkovém objemu 960 cm3 vyrobené z uhlíkového kompozitu, aby bylo ještě možné udržet hmotnost na nějaké přijatelné úrovni. Hmotnost jedné z nich je pouhých 450 gramů. Oba tyto obří tlakové zásobníky tedy dohromady váží prakticky stejně jako tlaková kartuše v HW100! Zajímavé je, že na pušce je maximální provozní tlak uveden 200 bar, ale na láhvích je uvedeno 250 bar.

Evanix_monster-041

Evanix_monster-046

Evanix_monster-047

Kontrolní manometr je umístěn značně nezvykle v zadní části nahoře za napínací pákou. Červené pole na něm začíná zhruba při 230 barech.

Evanix_monster-051

Na pravé straně se nachází pojistka pro zajištění zbraně v případě potřeby. V přední poloze je odjištěno (F - fire) a v zadní poloze zajištěno (S - safe).

Evanix_monster-052

Pažba je plastový výlisek, ale nutno říct že mizerné kvality a působí značně laciným dojmem. Zadní část, která kryje tlakovou láhev a zároveň tvoří lícnici, skřípe o rukojeť jako dveře u Trabantu. Ovšem její výhodou je nízká hmotnost. Váhu jsem neměl, ale řekl bych, že ta puška měla i s optikou takové 4 kg, což je vzhledem k její velikosti překvapivě málo.

Evanix_monster-049

Evanix_monster-050

Spoušť jde poměrně težce, ale bez drhnutí. Má vysloveně loveckou charakteristiku s dlouhým prvním chodem a vysokým odporem. Není to závada, u této pušky se se sportovním využitím jistě nepočítá.

Evanix_monster-048

K pušce se dodává zásobník na 7 ran. Víc diabolek tam vzhledem k ráži prostě nevejde. Zásobník je typ budík, který se musí při nabíjení natáhnout, aby se automaticky otáčel. Jeho nabíjení není úplně snadné, protože diabolky do něj musíte tlačit a musíte si pomoct nějakým vhodným nástrojem, například tužkou. Také do hlavně se diabolka musí zasunout poměrně rázným pohybem páky. Zajímavostí je, že zásobník je v nabíjecím prostoru jen volně položen. Tohle řešení ve mně nevzbuzuje příliš důvěry, protože při natáhnutí páky stačí s puškou klepnout a zásobník může vypadnout ven. Aspoň teoreticky - nezkoušel jsem to.

Evanix_monster-054

Nabíjecí otvor do hlavně je opravdu impozantní. Puška jde vcelku pohodlně nabíjet i jednotlivě bez použití zásobníku.

Evanix_monster-053

Asi se ptáte, kdy už konečně prozradím, jaký výkon ta puška vlastně má? Pak tedy vězte, že diabolka váží 5 gramů a vyletí z hlavně s rychlostí necelých 260 m/s což znamená energii 170 joulů!

Evanix_monster-056

Spotřeba vzduchu při tomto výkonu je skutečně enormní a s plným výkonem se dá vystřelit asi 12 ran, pak začne rychlost střely rapidně klesat.

Evanix_monster-058

Vlastní střelba pocitově i hlukově ze všeho nejvíc připomíná střelbu z malorážky, kterou Monster výkonově překonává jen o pár joulů. Hlaveň se v důsledku zpětného rázu při výstřelu znatelně zvedá, ovšem celkově je zpětný ráz malý, prostě asi jako z té malorážky. V porovnání s jinými větrovkami je však výkon úctyhodný. Střelecký test jsem provedl střelbou ve stoje do dřevěné palety na vzdálenost asi 25 metrů. Diabolky, pokud se ten kus olova dá ještě takto nazvat, bez problémů prorážely první desku a zastavovaly se na konci druhé, k jejímuž proražení neměly daleko.

Evanix_monster-061

Evanix_monster-062

První deska je bez problémů durch, druhé moc nezbývá.

Evanix_monster-063

Evanix_monster-064

Výletový otvor v první desce, třísky lítaly všude kolem...

Evanix_monster-065

Diabolky zastavené druhou deskou.

Evanix_monster-066

Test na přesnost byl proveden v tunelu z upnuté zbraně diabolkami JSB 9 mm na vzdálenost 45 metrů. Jak je vidět, s přesností na tom Monster není vůbec špatně. Čekal jsem podstatně horší výsledek.

Evanix_monster-067

Srovnání JSB Exact: 4,5 mm, 5,5 mm, 6,35 mm, 7,62 mm, 9 mm.

Evanix_monster-070

Evanix Monster nenadchne zpracováním ani ergonomií a na terčovou střelbu to taky není. Nadchne vás výkonem, který je na vzduchovou zbraň obdivuhodný. Bohužel k jeho nákupu je nutné mít zbrojní průkaz a střílet na oficiálních střelnicích, a to už můžete střílet z palných zbraní, které jsou výkonem řádově jinde. Tak úplně nevím, pro koho je u nás zbraň vlastně určena. Z HFT by vás s ní vyhodili po první ráně. Na lov se použít nesmí, je to proti zákonu o myslivosti. Na zahradě si z ní taky moc nezastřílíte, zaprvé se to nesmí a zadruhé je to už vážně nebezpečné. Spotřeba vzduchu je obrovská, to abyste si k ní koupili kompresor.  Tak už vím, pro koho je určená - pro fajnšmekry!

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru