Fieldtarget

Feinwerkbau 800 Field Target

Ratio:  / 10
MaloBueno 

Firma Feinwerkbau Westinger & Altenburger GmbH byla založena krátce po druhé světové válce roku 1951 bývalými zaměstnanci firmy Mauser pány Karlem Westingerem a Ernstem Altenburgerem. Zpočátku vyráběla přesné součástky pro několik dobře zavedených firem. Do tohoto období také spadá vývoj elektro-mechanické kalkulačky, která se vyráběla ve značných počtech v závodě ve Wilhelmshavenu a byla ve své době velmi pokročilým produktem.

FWB800-028

Po čase, když padla některá poválečná omezení pro výrobu zbraní, se zakladatelé firmy (oba zkušení zbraňoví konstruktéři) vrátili k původní profesi a vyvinuli nejprve první sportovní pušku FWB Model 100 s pevnou hlavní, následovaný Modelem 150, který byl vybaven boční natahovací pákou, pevnou hlavní a patentovaným systémem na potlačení zpětného rázu, a který si v té době svými vlastnostmi dokonce vynutil zmenšení velikosti soutěžních terčů. Stejný úspěch se záhy podařilo zopakovat také s pistolí FWB Model 65. Za zmínku stojí také LP 90, která byla první pistolí na světě s elektronickou spouští. Nová éra firmy pak začala v roce 1997 s příchodem zbraní na stlačený vzduch (PCP - Pre Charged Pneumatic). V současnosti Feinwerkbau stále sídlí v Oberndorfu a řídí ji synové zakladatelů. Spolu s Anschutz, Walther a Steyr se řadí do tzv. Velké čtyřky špičkových výrobců závodních zbraní.

FWB800-047

FWB800-004

Těžiště produkce PCP zbraní leží v mnoha variantách modelu 800. Zajímavostí je model 75 se zásobníkem na 5 ran určený pro biathlon. A zaznamenal jsem novinku model Sport, což je klasická lámací vzduchovka. Z pistolí se vyrábí závodní model P44, dále spíše pro tréninkovou střelbu určený model P11 a pětiranový model P58 pro rychlopalné disciplíny. Další významnou skupinou jsou malorážkové pušky a pistole pro náboj .22LR a perkusní underhammer model History pro střelbu černým prachem.

FWB800-009

FWB800-002

S 16-ti jouly firma koketovala už před pár lety, kdy vyráběla model P70 FT, pak následovala docela dlouhá odmlka, až se před rokem objevily zprávy o šestnáctijoulovém modelu 800 FT, který byl poprvé veřejnosti představen na letošní výstavě IWA v Norimberku. Zavedení do sériové výroby provázely vleklé problémy, údajně legislativního charakteru, kdy se čekalo na povolení německého zkušebního úřadu (v Německu platí pro vzduchové zbraně limit 7,5 J). Nakonec se ale zjevně podařilo vše vyřešit a zbraň se nedávno dostala k prodejcům.

FWB800-027

FWB800-006

FWB 800 Field Target se vyrábí ve dvou variantách pažeb. Plnotučná verze má hliníkové tělo a dokonalé nastavitelné prvky. Verze Field Target Basic s dřevěnou pažbou by se dala označit za "social edition", pokud se dá takto nazvat zbraň s cenou necelých 50 tisíc korun (1900 EUR), hliníková verze je pak ještě o 20 tisíc dražší. Na zbrani je na první pohled vidět, že se výrobce snažil ušetřit nejen na materiálu pažby, ale především na množství a kvalitě nastavitelných prvků.

FWB800-056

Nedávno na Mistrovství Polska se nám povedlo si obě varianty prohlédnout v přímém srovnání.

FWB800-055

FWB 800 FT je typický sportovní speciál pro venkovní střelbu na soutěžích FT/HFT. Jedná se tedy o jednoranovou zbraň s výkonem 16 J (respektive 20 J pro jiné země) se sportovní  pažbou a spouští, která je schopna přesně zasahovat cíle do vzdálenosti 50 metrů. Hlaveň má délku 425 mm (existují i 622 mm verze) v ráži 4,5 mm, která je do rámu zasazena v dosti dlouhém vedení a jištěná hned třemi šrouby. Z venku vypadá hlaveň značně tlustá, ale při detailním pohledu zjistíme, že se jedná jen o vnější krycí obal a vlastní hlaveň se skrývá uvnitř (systém trubka v trubce). Vnější trubka hlaveň přesahuje a je na ní nasazen mohutný nástavec připomínající kompenzátor nebo úsťovou brzdu, který však plní pouze vzhledovou funkci neboť v něm nejsou žádné otvory pro usměrnění toku vzduchu. S trochou představivosti by se dal tento "granát" považovat za posuvné závaží. Co jsem si všiml, střelci toto zařízení obvykle sundávají nebo do něj umísťují přepážku, takže pak může částečně plnit funkci kompenzátoru hluku.

FWB800-046

FWB800-030

FWB800-015

Zvláštností je, že po celé délce krycí trubky je vyfrézována 11 mm drážka. Přiznám se, že její význam mi zůstal skrytý. Pravděpodobně se jedná o dědictví jiné verze, například určené pro biathlon, na které jsem viděl v této drážce přichycený držák zásobníků, případně se s její pomocí dají uchytit nějaká závaží pro dovážení zbraně.

FWB800-033

FWB800-005

V pažbě je místo pro rozměrnou tlakovou kartuši s pracovním tlakem 200 bar. Ta se pro naplnění musí vyšroubovat ze zbraně a vložit do plnícího nástavce a ten do potápěčské tlakové láhve. Bohužel stejně jako Steyr, tak i Feinwerkbau dodává plnící nástavec dosti nesmyslně pouze pro 200 barové láhve, které mají kratší závit. Takže pokud máte dnes daleko vhodnější láhev s 300 barovým ventilem, tak musíte používat vložku, která je však s ohledem na bezpečnost poněkud sporná. Kartuše je vyrobená z hliníku a tudíž je velmi lehká. O aktuálním tlaku je střelec informován manometrem v přední části s barevně vyznačenými poli a ryskami s hodnotami v barech. O dobrou konzistenci a spotřebu vzduchu se stará vnitřní regulátor tlaku, který je u pušek této kategorie naprostou samozřejmostí.

FWB800-024

Puška má značně neobvyklý způsob uzamčení závěru. Ten je ovládán rozměrnou pákou na pravé straně, kterou je možno libovolně natočit. To je velmi dobrá vychytávka, jelikož střelec není nucen otvírat závěr pohybem páky směrem nahoru jako u Walthera LG300 a řešit tak problémy s optikou a montáží, ale může si otvírání závěru nastavit při pohybu páky směrem dolů dopředu (podobně jako např. u Winchester lever-action, akorát po straně), případně ji lze velmi snadno přehodit na opačnou stranu pro levorukého střelce.

FWB800-022

FWB800-021

FWB800-031

Napínací páka je propojena s dvěma zvratnými pákami na opačné straně, které mají na starost otevírání a uzamykání závěru a silně připomínají závěr pistole Parabellum. Po natažení páky dojde k napnutí bicího mechanismu a k odkrytí nabíjecího okénka a střelec může pohodlně zasunout diabolku přímo do hlavně podobným způsobem jako třeba u Steyra LG110. Na levé straně se nachází drobná posuvná páčka, která odpojí úderník od ventilu a umožňuje trénink na sucho.

FWB800-018

FWB800-019

FWB800-020

Pažba je u modelu Basic vyrobená z bukového dřeva, a působí velmi robustním a solidním dojmem. Použitím dřeva se podařilo celkovou hmotnost udržet na hodnotě 3,9 kg (tj. o 0,7 kg méně oproti hliníkové verzi). Takovou jistotu, pohodlí a možnosti nastavení jako samostatné rukojeti vyšších modelů tato pažba samozřejmě neposkytuje, přesto se však díky svému kolmému sklonu drží velmi dobře.

FWB800-032

Lícnice i botka jsou vyrobeny z dosti pochybného plastu, což kazí jinak dobrý dojem. Alespoň však umožňují základní nastavení s ohledem na výšku puškohledu a střelcovy tělesné dispozice. Tady to výrobce se snahou ušetřit trochu přehnal, ale na druhou stranu buďme rádi, taky to nemuselo být stavitelné vůbec...

FWB800-012

FWB800-013

FWB800-023

 Narozdíl od lícnice a botky má tato konkrétní zbraň naprosto špičkový palmrest pocházející z vyššího modelu. Palmrest je stavitelný ve všech směrech nahoru, dolů, dopředu i dozadu včetně sklonu a vyklonění do stran.

FWB800-010

FWB800-042

FWB800-017

FWB800-049

Palmrest je uchycen ve standardní spodní lyžině, která může sloužit také k uchycení případného dalšího příslušenství.

FWB800-050

Na horní hraně rámu je v dostatečné délce vyfrézována standardní 11 mm drážka pro montáž optiky. Pro účely testu jsem zbraň osadil optikou Bushnell 6-24x50 Elite 4200 Tactical s osnovou Mildot. Testovací střelba pro zjištění přesnosti zbraně proběhla v tunelu firmy JSB na vzdálenost 45 metrů (50 y). Pro zjištění praktického chování při střelbě jsme pak stříleli na sklopky venku na otevřeném prostranství.

FWB800-043

FWB800-044

Výsledek bude ještě ovlivněn skutečností, že se jednalo o úplně první výstřely, které tato zcela nová zbraň vystřelila, ale přesností střelby puška rozhodně nezklamala a desetiranové série dosahovaly standardního rozptylu pro tento druh zbraní, s kterým se obvykle setkávám. Sám jsem zvědav jestli a jak se rozptyl změní po vystřílení dejme tomu 5-10 tisíc ran. Momentální výsledek si můžete prohlédnout na přiložených fotografiích, pro lepší představu je k terčům přiložena korunová mince s průměrem 20 mm.

FWB800-053

JSB testy

Při střelbě na padací terče se také nekonalo žádné překvapení. Průběh výstřelu je typicky sportovní, rychlý a krátký, uvnitř zbraně se nekonají žádné velké pohyby těžkých těles. Na schopnost zásahu cíle má velký vliv kvalitní spoušť a ta v modelu 800 samozřejmě je sportovní a plně nastavitelná.

FWB800-035

FWB800-040

Zbraň se dodává v černém plastovém kufru spolu s nástřelným listem, plnícím a vypouštěcím nástavcem a sadou základního nářadí.

FWB800-051

FWB800-052

Závěrem nezbývá než dodat, že se jedná o novinku na trhu, takže na celkové hodnocením si budeme muset počkat do doby, než ji prověří účast na závodech, protože dokonalejší test než střelba během celého roku v různých podmínkách, teplotách a počasí neexistuje. Především jsem zvědavý, jak si povede na Zimním poháru, kde se může levnější dřevěná pažba paradoxně ukázat jako lepší řešení.

FWB800-008

FWB800-048

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru