Fieldtarget

Daystate Airwolf

Ratio:  / 0
MaloBueno 

Při spatření této větrovky se mi chtělo říct: „Tak tohle už u Daystate opravdu přehnali.“ Firma Daystate se snaží udávat tón v oblasti vývoje vzduchových zbraní. Kontruktéři proto opustili tradiční mechanické postupy a vrhli se do oblasti přesné elektroniky.  A model Airwolf a ostatní následné elektronické verze tvoří momentálně technologickou špičku v oblasti moderních větrovek.

Na první pohled vypadá Airwolf jako poměrně obvyklá větrovka loveckého typu. Ovšem hned na druhý pohled si fanoušek vzduchové střelby řekne: „Tady něco nehraje, co tam dělá ten displej?“ Je nutné opustit představy o staletých principech fungování zbraní, protože překvapení se skrývá uvnitř. Tato zbraň je doslova nabitá elektronikou, která ovládá vše od zmáčknutí spouště po samotný výstřel.

daystate_airwolf-1

Nabíjení se provádí standardně. Do zásobníku, který se otáčí proti směru hodinových ručiček, se zasunou diabolky a zásobník se vloží do drážky na horní části těla zbraně. Dobrá zpráva pro uživatele je, že Daystate vyřešila pomocí jednoduchého kolíku  možnost výběru zasouvání desetiranového diskového zásobníku z pravé nebo levé strany. Anglické větrovky obvykle mají umožněno zasouvání zásobníku poněkud nepochopitelně z levé strany (např. produkce Air Arms). To pak může komplikovat používání velkých kalibrovaných kol s ovládáním boční korekce paralaxy, které jsou hojně využívány pro měření vzdálenosti při soutěžích typu Field target, jelikož boční korekce (Side Focus) je na optikách umístěna vlevo a tedy zasahuje do prostoru zasouvání zásobníku. To mě nutí se zamyslet proč je Side Focus na střeleckých dalekohledech umístěn vlevo. Zřejmě pouze z historických důvodů, kdy optiky ještě obsahovaly pouze výškovou a stranovou korekci, která byla vpravo. Pak ovšem přibyla korekce paralaxy, která, pokud nebyla na objektivu, byla umístěna na volné místo, tedy vlevo. V praxi při střelbě na různé vzdálenosti se ovšem mnohem častěji používá ostření obrazu než klikání stranové korekce, a proto je pro pravorukého střelce používání SF na levé straně poněkud nevýhodné. Nicméně není to nic, na co by se nedalo tréninkem zvyknout.

daystate_airwolf-2

Bylo však pamatováno i na extrapřesnou střelbu, a proto se k modelu dodává vložka, která umožňuje nabíjení po jedné diabolce. K zasunutí diabolky do hlavně dochází pomocí manipulace s klasickou klikou, jakou známe z palných zbraní. Ovšem při manipulaci nedochází k natažení bicí pružiny, protože v mechanismu žádná není. K úderu na patentovaný Harperův ventil dochází s využitím elektromagnetu. Síla úderu na ventil je řízena elektronicky pomocí údajů z čidla tlaku v tlakové kartuši (MCT - Mapped Compensated Technology) a z chronografu na konci hlavně (MVT - Mapped Velocity Technology), který měří rychlost každé vystřelené diabolky. Podle těchto údajů pak program reguluje sílu potřebnou k optimálnímu optevření ventilu, aby byla zajištěna maximální konzistence střelby.

daystate_airwolf-3

Na levé části zbraně se nachází multifunkční digitální displej, na kterém jsou zobrazeny informace o rychlosti vystřelené diabolky, o zbývajícím tlaku v kartuši, počet vystřelených ran, stav nabití baterie ………….. Při nečinnosti delší než 10 minut (lze nastavit) se zbraň ozve zvukovým signálem. Stejně tak je střelec upozorněn, že mu v zásobníku zbývá poslední diabolka a odlišný zvukový signál se ozve, když padne poslední rána. Také regulování požadovaného výkonu se provádí softwarovým způsobem pomocí mačkání tlačítek na displeji…

daystate_airwolf-8

daystate_airwolf-4

K napájení slouží baterie ukrytá v předpažbí. Na jedno nabití umožňuje vystřelit zhruba 3000 ran a střelec tedy může být bez obav, že mu „dojde šťáva“. Ke zbrani se dodává klasická nabíječka ze sítě a také nabíječka do auta, podobně jako je tomu u mobilních telefonů.

daystate_airwolf-5

Zárukou přesné střelby je čokovaná hlaveň v ráži 4,5 mm z produkce Lothar Walther. Ta je krytá vnějším obalem, ve kterém je ukryt chronometr a na jehož konci je vyříznut vnitřní závit pro případnou montáž tlumiče v zemích, kde jsou tlumiče na vzduchových zbraních povoleny. Tedy všude, kromě Česka a Slovenska.

daystate_airwolf-6
Pažba z ořechového dřeva s výrazně vystupující lícnicí pro střelbu s pomocí střelecké optiky a s rozměrným otvorem pro palec střílející ruky (thumbhole) je v předpažbí zkrácena kvůli rozměrné tlakové nádobě o obsahu 400ml (dodává se i 500ml). Střelbě napomáhá i výrazně dopředu skloněná rukojeť a příjemně vykrojená gumová botka. Pažba se vyrábí v Itálii u známého výrobce Minelli. Obsah stlačeného vzduchu (tlak 230 bar) postačuje na vystřelení zhruba 300 diabolek v ráži 4,5 mm s výkonem 16 joulů nebo 150 ran s výkonem 24J. U ráže 5,5 mm pak lze vystřelit na jednu náplň kolem 400 ran s výkonem 16J nebo 70 ran s výkonem 50J. Plnění stlačeným vzduchem se provádí pomocí nástavce (quickfill) na hadici napojené ke klasické potápěčské láhvi. Doplnění dostatečné zásoby vzduchu je tak záležitostí několika sekund.

daystate_airwolf-7

daystate_airwolf-9

Samotná střelba je čirá radost, zmáčknutí elektronické spouště bych přirovnal ke kliknutí myší. Cyklus výstřelu je velice rychlý.

daystate_airwolf-10

Na závěr si neodpustím napsat jednu nepříjemnou doušku. Pokud byste někde viděli Airwolfa, kterého lze snadno identifikovat pomocí charakteristické vady dřeva (suku mezi displayem a manometrem) na levé straně předpažbí, tak se ozvěte. Zbraň byla majiteli ukradena spolu s jinými zbraněmi. Jedná se přesně o tuto zbraň, co vidíte na všech fotkách.

daystate_airwolf

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru