Fieldtarget

Steyr versus Walther

Ratio:  / 7
MaloBueno 

Špičkových modelů větrovek pro střelbu dle pravidel HFT není zas tak mnoho, ovšem výběr mezi nimi nám to nijak neusnadňuje.  Porovnávání jednotlivých zbraní obvykle bývá předmětem vášnivých debat. Pojďme se tedy podívat na přímé srovnání dvou špičkových závodních modelů Steyr LG110 a Walther LG300 Alutec.

DSCN9064

Obě pušky jsem měl nebo mám. Se Steyrem jsem závodil dva roky, Walthera mám skoro rok. Co se týká celkové koncepce jsou si obě zbraně dosti podobné. Jsou to sportovní jednoranky v ráži 4,5 mm s tělem z hliníkové slitiny. Steyr LG110 FT je už v základu s výkonem 16J, Walther LG300 je původně 7,5J verze pro střelbu dle pravidel ISSF a musí se pro tento výkon nejdříve upravit (v základu má 16J pouze model LG300 Dominator).

DSCN9058

DSCN9057

  • Rám

Rám je u obou zbraní z hliníkové slitiny, ovšem ve zcela odlišné technologické koncepci. V případě Walthera je použita klasická koncepce, kdy vlastní systém je zcela samostatný a je pouze vložen do rámu, ke kterému je přichycen třemi šrouby a přední objímkou. U Steyra je hliníkový rám součástí celé nosné konstrukce zbraně. Nese tedy hlaveň a tvoří lůžka pro pohyblivé mechanismy uvnitř.

DSCN9061

  • Pažba

Pažba je obvykle značně individuální záležitostí, co vyhovuje jednomu střelci, to nemusí vyhovovat druhému. Obě pažby jsou všemožně nastavitelné až do pozic, které jsou pro střelbu nesmyslné. Walther má sofistikovaněji nastavitelnou botku a lícnici, navíc jednotlivá nastavení jsou lépe opakovatelná díky očíslovaným stupnicím. Obě rukojeti je možné nastavit dopředu, dozadu, do boku a také je vytočit ve svislé ose. Steyr má navíc možnost nastavit sklon rukojeti. Co však nemohu pominout je mnohem vyšší úroveň zpracování dřevěných částí zbraně ve prospěch Walthera. Dřevěné díly Steyra z obyčejného dřeva natřeného barvou pochybné kvality se dokonale upravené lepenici z dřevěné dýhy Walthera nemohou rovnat.

DSCN9062

  • Palmrest

V případě palmrestu jednoznačně boduje Steyr. Jeho palmrest sice působí vzhledově prapodivně, nicméně je dokonale funkční a snadno nastavitelný. Velká výhoda Steyra je dlouhá montážní lyžina ve spodní části rámu, která umožňuje jednoduché posouvání palmrestu směrem dopředu a dozadu a v neposlední řadě montáž jakéhokoliv jiného standardizovaného příslušenství (např. oko na řemen nebo dvojnožku). Možnost nastavení palmrestu u Walthera LG300XT je minimální, prakticky jde jen zvednout pomocí dodělaných podložek a vyměněného šroubu, zato obsahuje prostory pro vložení závaží, která jsou dodávána už v základu. Lyžinu a stavitelný palmrest má jen model LG300 Dominator a některé dřevěné modely.

DSCN9066-001

  • Hlaveň

Obě pušky mají hlavně z produkce firmy Lothar Walther. Rozdíl je ve způsobu jejich uchycení. Steyr má hlaveň uchycenou poněkud neobvyklým způsobem. Hlaveň je natvrdo shora tlačena do lůžka v rámu dvěma šrouby vzadu a jedním vepředu. Přední šroub je pouze zajišťovací a přítlak vykonává přes plastový mezikus a je nutné ho dotahovat jen zlehka. Jelikož je hlaveň pevně spojena s rámem na dvou místech, je celá sestava náchylnější k změnám teploty, což se může projevit změnou nástřelu. Walther má hlaveň pevně chycenou vzadu třemi šrouby v asi 4 cm dlouhém lůžku, hlaveň je vsazená do karbonové trubky, která kromě ochranné funkce plní i roli nosiče mušky v případě střelby dle pravidel ISSF. Mezi přední objímkou a hlavní je vložen gumový o-kroužek. Walther je citlivý na správné seřízení právě této objímky, hlaveň musí být dokonale v ose a objímka ji nesmí nikam tlačit, jinak se problémy s roztažností a s tím související změně nástřelu při změně teploty, mohou projevit také.

DSCN9067-001

  • Spoušť

Co se týká charakteristiky chodu spouště jsou si obě zbraně dost podobné. Obě umožňují nastavit odpor a délku chodu v dostatečném rozsahu. Vlastní jazýček spouště pak lze nastavit směrem dopředu, dozadu, nahoru a dolů i do stran. U Walthera jazýček tvořen plastovým tlačítkem, pořád si na to nějak nemůžu zvyknout, budu to muset vyměnit za klasiku.

DSCN9068

  • Kartuše

Jednou z důležitých částí je tlaková kartuše. A tady to Steyr vyhrává na celé čáře. Jeho kartuše je lehká hliníková s velkým objemem. Walther se to snaží dohnat kartuší, která umožňuje práci s tlakem až 300 bar, ale je těžká ocelová s prapodivnými mosaznými konci a menším objemem. Vypadá to jako nějaká amatérská tvorba. K oběma zbraním lze doobjednat rychloplnění pomocí quickfillu.

DSCN9060

  • Ovládání

Obě zbraně používají rozdílné způsoby ovládání. Steyr se natahuje boční napínací pákou doprava (volitelně) a diabolka se vkládá přímo do hlavně. Walther se natahuje boční pákou směrem nahoru a diabolka se vkládá do žlábku, kde ji do hlavně zasune trn při zpětném pohybu napínací páky. Nabíjení Steyra je podstatně výhodnější z hlediska střelby s optikou, protože puškohled ničemu nevadí, navíc nabíjecí okénko je rozměrnější, takže je tam víc místa pro prsty, navíc páka je dlouhá, takže se s její pomocí natahuje velmi lehce. Co mě ale vytáčelo, je skutečnost, že nabíjecí páka nemá aretaci v zadní poloze, takže zbraň není možné nabíjet v pozici s hlavní skloněnou směrem dolů, protože páka se vrací vlastní vahou a zakrývá nabíjecí otvor. U Walthera je nutné vyměnit nebo upravit nabíjecí páku, aby při natahování nenarážela do optiky. Z nabíjecího žlábku mi občas tečou nervy, protože co pár diabolek se mi některá přetočí sukénkou dopředu a když mám hlaveň směrem dolů, tak rovnou zapadne do širokého vstupního otvoru v hlavni. Takže když mě uvidíte, jak držím pušku hlavní nahoru a třepu s ní nebo mlátím do pažby, tak to znamená, že tam mám diabolku naopak...

DSCN9059-001

  • Příslušenství

K oběma puškám dostanete kufr a základní nářadí. Kufr pro Walthera je mnohem kvalitnější a se zámkem. Navíc dostanete dioptr s výměnnými muškami a závaží na dovážení pažby, což je ale vzhledem k původnímu určení pušky pochopitelné. Součástí dodávky je u Walthera i poměrně kvalitní čistící struna se sadou bavlnek.

DSCN9070-001

  • Přesnost

Ohledně přesnosti jsou na tom obě zbraně prakticky stejně. Obě obsahují stabilizer ve formě vnitřního závaží s pružinou, které se při výstřelu uvolní a působí svou silou proti směru výstřelu, což má za následek nulový zpětný ráz. Walther má stabilizer držený před výstřelem magnetem. Steyr má stabilizer ovládaný západkou, která pro své odjištění spotřebovává část vzduchu, a to zřejmě způsobuje poněkud slabší konzistenci rychlosti než má Walther. Ovšem nejedná se o žádný velký rozdíl a musím říct, že se Steyrem jsem dosáhl lepších soustřelů než s Waltherem. Ale Steyra jsem měl s 60 cm hlavní, která vede a kalibruje diabolku po delší dobu, tak třeba to bylo tím.

DSCN9069-001

Závěrem můžu říct, že v případě Steyr LG110 a Walther LG300XT se jedná o špičkové zbraně, nicméně dokonalá není ani jedna, každá má svá pro a proti. A tyto drobné výhody a nevýhody si musí posoudit každý sám.

DSCN9065-001

Samostatné recenze si můžete přečíst zde: Walther LG300XT a Steyr LG110

 

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru