Fieldtarget

FX Cutlas

Ratio:  / 2
MaloBueno 

Větrovky od švédské firmy FX jsou u nás poměrně známé a populární.  Fredrik Axelsson je produktivní konstruktér, který vyrábí pušky ve značném počtu variant, které se od sebe vesměs liší v drobnostech, takže situace mezi jednotlivými modely je celkem nepřehledná. Například stačí, aby k pušce přidal zásobník nebo kartuš a hned se to jinak jmenuje. V tomto článku se podíváme na model Cutlas, který patří mezi ostatními modely FX cenově někam doprostřed. A aby to nebylo tak úplně jednoduché, tak ještě ke všemu půjde o předělávku Cutlasu na systém bullpup.

FX_Cutlas-019

V případě Cutlasu se jedná o klasickou opakovací větrovku s bočním nátahem, jednoduchou kartuší pod hlavní. Mechanismus otáčení zásobníku je součástí zbraně, což umožňuje použití jednoduchých diskových zásobníků.

FX_Cutlas-001

Zbraň se standardně prodává v provedení s plastovou a ořechovou pažbou. Ovšem jakákoliv standardní pažba je pro Piku výzva k předělávce...

FX_Cutlas-003

Puška je v ráži 4,5 mm s celkovou délkou hlavně 50 cm. V poslední době se FX dodávají se Smooth twist hlavněmi (hladká hlaveň s drážkami na posledních pár centimetrech), ale na přání lze dodat také klasické drážkované hlavně. Pod hlavní je umístěna tlaková kartuše o objemu 185 cm3, která pracuje s maximálním tlakem 220 bar, což postačuje na vystřelení asi 100 ran o výkonu 16 joule. S plným výkonem 27 J vystřelíte na jedno naplnění asi 30 ran.

FX_Cutlas-004

Puška má velmi jednoduchou regulaci výkonu ve třech stupních. Regulace se provádí v oblasti pod nábojovou komorou snadno pootočením kolečka, ve kterém jsou vyvrtány tři otvory o různém průměru přes které prochází stlačený vzduch do hlavně. Standardně na první stupeň má puška v ráži 4,5 mm výkon 16J, na druhý 23J a na třetí 27J. Ale samozřejmě záleží na hmotnosti střeliva a průměru jednotlivých otvorů a ostatním nastavení, které se mohou pro různé země lišit.

FX_Cutlas-006

Plnění stlačeným vzduchem se provádí pomocí jednoduchého quickfillu v přední části kartuše, takže plné natlakování je záležitostí několika sekund.

FX_Cutlas-008

Ke zbrani se dodávají osmiranové zásobníky. Ovšem celý systém jejich fungování na mě působí značně pofiderním dojmem. Čím více se setkávám s FXy, tím více si myslím, že jejich konstruktér především výborně zvládá vnitřní mechanismus co se týká toku vzduchu, jeho zbraně mají obvykle velmi dobrou konzistenci a nízkou spotřebu, aniž by u nich byl použit regulátor tlaku. Ovšem jakoby se mu nechtělo do ostatních detailů a některé z nich připomínají amatérský garážový bastl. Především nad pojistkou z kusu ohnutého drátu (zřejmě Fredrikův oblíbený materiál) jsem se pozastavoval už v článku o FX Revolution. A u Cutlasu to není jinak. Otáčení zásobníku je řešeno kusy ohnutého drátu, aretace zásobníku je jak jinak - kousek drátu a pojistka je samozřejmě taky ohnutý drát, i když narozdíl od Revolutionu aspoň zakončený vroubkovaným válečkem.

FX_Cutlas-009

FX_Cutlas-010

Zásobník má nepříjemnou vlastnost, že když  před jeho výměnou kvůli naplnění, vytáhnete drát, který ho aretuje, tak zásobník ze zbraně vyletí dosti daleko na pravou stranu. Je proto na tuto vlastnost třeba dávat pozor a při vyjímání zásobník druhou rukou přidržovat, jinak se stane že zásobník může odcestovat po balistické křivce až do hrnku s kávou, což má za následek následnou destrukci zbraně, že Zdeňku.

FX_Cutlas-011

Natahování bicího a zásobníkového mechanismu a zasunování diabolky do hlavně je prováděno pomocí boční napínací páky, která je na konci vybavená rozměrným kulatým držadlem. Tohle konstrukční řešení musím jenom pochválit, Cutlas má asi nejpohodlnější nátah ze všech větrovek s boční napínací pákou.

FX_Cutlas-012

FX_Cutlas-007

FX_Cutlas-013

Piku pokládá jakoukoliv standardní pažbu za příliš fádní, a proto tentokrát vytvořil pažbu v bullpup stylu. Puška je tím pádem zkrácena na minimální možnou délku. To samozřejmě přineslo nutnost vyřešit několik konstrukčních oříšků jako je například posunutí spouště dopředu nebo přidání lišty pro uchycení optiky, ale musím říct, že Piku si s tím poradil se ctí. A výsledkem je velice skladná puška, od které se nečeká nějaká extrapřesná střelba jako od terčové zbraně, nýbrž zábava u plinkingu (střelba po všem možném) a případné použití při lovu.

FX_Cutlas-015

V souvislosti s předpokládaným využitím je zbraň osazena kolimátorem Reflex 30 od Nikko Stirling, který zobrazuje červenou tečku o velikosti 4 MOA (Minute Of Angle) ve volitelné 12-ti stupňové intenzitě záření.

FX_Cutlas-005

FX_Cutlas-016

FX_Cutlas-017

Terč jsem vzhledem k použití kolimátoru tentokrát střelil na méně obvyklých 20 metrů. Myslím že by to šlo lépe, ale sněžilo a bylo kolem nuly a kromě toho já mám s kolimátory problém, že ať dělám cokoliv, vždycky vidím místo tečky čárku.

FX_Cutlas-023

 

FX_Cutlas-022

Závěrem bych dodal, že takhle nějak si představuji pušku pro zábavnou střelbu. FX-ka se obecně vyznačují značně primitivní konstrukcí, která má ovšem za následek solidní spolehlivost spolu s nízkou hmotností, a přitom s obvykle velmi dobrou přesností.

FX_Cutlas-018

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru