Fieldtarget

Air Arms S510 TC

Ratio:  / 2
MaloBueno 

Když chcete výkonnou větrovku, je jasné, že budete potřebovat velké množství stlačeného vzduchu. Způsoby jak se s tímto problémem vypořádat jsou v zásadě dva. První možnost je zvýšit provozní tlak v zásobníku vzduchu. Dneska se používají kartuše s maximálním tlakem až 300 bar. Ovšem toto řešení přináší problémy v tom, že velké tlakové láhve, z kterých se zbraně plní jsou obvykle konstruovány na tlak právě těch 300 bar, a tedy nemáte žádnou rezervu, takže po prvním naplnění už plníte stále menším a menším tlakem. Řešením by byly láhve na 400 bar. Ty už existují, ale jsou drahé a v běžné plnírně vám je nenaplní (potápěči mají často problém naplnit i přes 200 bar...).

AA510_Twin1-006

Zbývá druhá možnost, a to zvětšit objem kartuše. Tady ovšem narážíte na nutnost zvětšit rozměry a hmotnost zbraně. Výrobci jako třeba FX, Daystate, Gunpower nebo BSA to řeší pomocí standardních ocelových lahví o objemu 400 nebo 500 cm3, ať už na místě předpažbí nebo na místě pažby. Evanix používá v modelu Monster, který jsme si představili v jedné z předešlých recenzí, dokonce dvě kompozitové láhve s celkovým objemem skoro 1 litr. Obecně však jsou zbraně tohoto typu poměrně neforemné.

AA510_Twin1

AA510_Twin1-009

U anglické firmy Air Arms se s problémem vypořádali poněkud jiným způsobem - kartuše ke zbrani dali rovnou dvě. Toto řešení není zas tak neobvyklé, ovšem unikátní je umístění dvou kartuší vedle sebe. Před pár lety jsem viděl stejné řešení, jako velmi kvalitní úpravu AA410 od Vlada (známý pod nickem Black Powder), která podle všeho zřejmě posloužila jako inspirace pro konstruktéry z AA.

AA510_Twin1-005

AA510_Twin1-017

Air Arms S510 TC Xtra ze všeho nejvíc připomíná kulobrokový troják. Písmena TC znamenají Twin Cylinder a označení Xtra znamená, že se jedná o verzi s neomezeným výkonem, v tomto případě dokonce plynule regulovatelným.

AA510_Twin1-013

AA510_Twin1-002

K regulaci výkonu (a konzistence) slouží kolečko na pravé straně před napínací pákou. To je spojeno čepem skrz rám s protilehlým menším kolečkem, na kterém je stupnice s informací o právě používaném nastavení.

AA510_Twin1-003

Testovaná zbraň je v ráži 6,35mm s výkonem na maximální nastavení přesahujícím 50 joule. Z důvodu delšího vedení diabolky a pro dosažení její vyšší rychlosti je použita hlaveň dlouhá 50 cm od Lothar Walther. Ta je typu Shrouded Barrel, tedy krytá vnější trubkou, která zároveň částečně plní funkci tlumiče hluku výstřelu. Na konec hlavně je však možné našroubovat ještě přídavný tlumič, který dále sníží hluk na minimální hodnoty.

AA510_Twin1-019

Obě kartuše jsou ve vnitřní části propojeny a stlačeným vzduchem se plní po sundání přední krytky pomocí klasického AA quickfillu. O stavu naplnění je střelec informován pomocí kontrolního manometru ve spodní části předpažbí.

AA510_Twin1-007

Ke zbrani se dodávají plastové zásobníky na 10 ran. Obecně zásobníky patří ke slabším stránkám větrovek od Air Arms, pokud jsou však pravidelně čištěné a pokud se udržuje otáčecí mechanismus v dobrém stavu, fungují dostatečně spolehlivě.

AA510_Twin1-018

AA510_Twin1-010

Základní model S510 je opakovací větrovka s boční napínací pákou, což je asi nejpohodlnější způsob nabíjení. V modelech AA se díky číslování orientuje poměrně snadno (400 - jednoranka, 410 - opakovačka s klikou, 500 - jednoranka s boční pákou, 510 - opakovačka s boční pákou).

AA510_Twin1-011

Příprava ke střelbě je jednoduchá. Zásobník se po jedné naplní diabolkami. Ty se vkládají do plastového otvoru v zásobníku a pro vložení další diabolky je vždy nutné zásobníkem pootočit o 1/10 otáčky, dokud jich tam není všech deset. Pak se natáhne páka do zadní polohy, z levé strany se zásobník vloží do nabíjecího okénka, páka se vrátí do přední polohy a zbraň je připravena ke střelbě. V případě potřeby je možné zbraň zajistit pojistkou v jazýčku spouště.

AA510_Twin1-012

Pažba je klasického tvaru se značně dopředu skloněnou rukojetí a výraznou lícnicí. Celá pažba je koncipovaná jako přísně oboustranná, takže střelba nečiní problém ani levorukým střelcům. Jako materiál pro její výrobu bylo z důvodu nižší hmotnosti použito dřevo topolu s tradiční hnědou povrchovou úpravou (existuje i zelená verze). Topol se stává u Air Arms poměrně populární záležitostí, dodává se volitelně ke všem větrovkám. Jeho výhodou je nízká hmotnost, má o třetinu nižší hustotu než buk, jeho nevýhodou je nižší tuhost, takže je náchylnější k poškození. Úchopové plochy jsou zdrsněny strojově provedenou rytinou a logem firmy. Na předpažbí je pak vyryt ozdobný proužek a nápis Twice, odkazující na přítomnost dvou kartuší (kdyby si toho někdo nevšimnul).

AA510_Twin1-015

AA510_Twin1-016

AA510_Twin1-004

Puška byla opatřena střeleckou optikou Delta Titanium 2,5-16x50. Vzhledem k typu zaměřovacího kříže (německý 4A) se jedná se spíše o optiku pro lov palnou zbraní než pro střelbu z větrovek, nicméně použitelná je velmi dobře. K přednostem Titanií patří velmi dobrý obraz, u tohoto modelu však narazíme na už poněkud vyšší cenu.

AA510_Twin1-008

Vlastní střelba probíhala bez závad. Použity byly diabolky JSB Exact King 6,35mm s hmotností 1,645 gramu. Výkon sice netrhá rekordy jako v případě Evanix Monster nebo Daystate Wolverine, nicméně stále je obdivuhodný. Diabolky bez problémů probíjely dvě prkna za sebou na vzdálenost asi 15 metrů. Díky dvojité kartušli lze na jedno naplnění vystřelit kolem 60 ran s plným výkonem. Puška je na své rozměry překvapivě lehká, hmotnost činí jen 3,4 kg, a to je skoro o půl kila méně než HW100.

AA510_Twin1-020

AA510_Twin1-021

AA510_Twin1-023

V podobě modelu S510 TC vychází firma Air Arms vstříc střelcům, kteří požadují výkonnou pušku s velkou zásobou vzduchu a přitom s velmi rozumnou ergonomií. Výsledkem jejich snažení je zajímavá puška s netradičním řešením tlakových zásobníků, která ve výsledku působí pozitivním dojmem. Své příznivce si jistě najde. 

DSCN6451

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru