Fieldtarget

Listone Taichi

Ratio:  / 3
MaloBueno 

Nedávno jsem získal dvě pistole od taiwanské firmy Listone Industry. V tomto článku si ukážeme první z nich - model Taichi. O zbraních firmy Listone se u nás neví vůbec nic, taiwanští výrobci jsou u nás v střeleckém povědomí zapsáni spíše nepřeberným množstvím airsoftových zbraní. Pistole a pušky firmy Listone byly vystavovány na loňské výstavě Shot Show a letošní IWA v Norimberku, ale tam jsem si jich v záplavě všech stánků nevšiml. Poprvé jsem je viděl u Marka Děngla ve zbrane-vzduchovky.cz v Bohumíně někdy na jaře a až asi po půl roce jsem si jich pár přivezl domů na vyzkoušení.

DSCN1434

Oficiální stránky firmy Listone jsou jakýmsi zmateným pokusem vysvětlit logo firmy, kterým je pravděpodobně buvol nebo býk v drážkách hlavně, na firemním webu se však přirovnávají k pilně a efektivně pracujícímu dobytku, který všechno opakovaně přežvýká v žaludku, narozdíl od rychlé vlaštovky... No, čínská přirovnání jsou mi záhadou, ovšem v jejich zemi to zjevně nepůsobí tak divně jako u nás. Důležitější informací však je, že se firma chlubí vlastní výrobou vzduchovkových hlavní, které jsou klíčem jejich úspěchu, údajně jsou v Asii velmi dobře známé a mohou se směle měřit se západními výrobky. Podobná prohlášení je obvykle třeba brát s rezervou, radši se vraťme k první představované zbrani, kterou je pistole Taichi.

DSCN1395

DSCN1423

Model Taichi je jednoranová zbraň s blokovým závěrem a vnějším kohoutem na CO2 bombičky určená na zábavnou rekreační střelbu v ráži 4,5 mm (.177). Dvanáctidrážková hlaveň měří na délku 20 cm. Na první pohled je pistole překvapivě dobře zpracovaná, nenalezl jsem nic, co bych mohl vytknout. Tělo pistole tvoří frézovaný hliníkový rám, do kterého je zasazena hlaveň.

DSCN1422

Pistole se dodává bez pevných mířidel a přepokládá se použití střeleckého kolimátoru. Pro účely testu jsem použil Hawke Red Dot 1x25 s červenou tečkou regulovatelnou v 11-ti stupních intenzity.

DSCN1420

Rukojeť je vyrobená z na dotek poměrně příjemného plastu. Vhodně zvolený sklon a nízká stavba celé pistole umožňují pohodlné držení. Pro střelce s menší rukou bude asi trochu dlouhá. Vzhledem k použitým materiálům je celá pistole nezvykle lehká, její hmotnost i s vloženou bombičkou je 650 gramů.

DSCN1437

Pod hlavní je zašroubován tlakový kontejner, do kterého se vkládá standardní jednorázová 12 gramová bombička se stlačeným CO2.

DSCN1424

DSCN1425

DSCN1426

Po odklopení bloku závěru směrem doprava, dojde k odkrytí nabíjecího otvoru. Po vložení diabolky do komory, uzavření závěru směrem doleva a napnutí bicího kohoutu je zbraň připravena k výstřelu.

DSCN1428

Na Taiwanu platí pro vzduchovky limit 2 joule na energii střely. Zvýšení výkonu na rozumnější míru umožňuje výrobce pomocí jednoduchého otočení škrtícího šroubku, který je ukryt pod nálepkou v bloku závěru. Regulace výkonu je přehledně popsána v přibaleném návodu i s fotografiemi.

DSCN1407

Po asi 1,5 otáčkách šroubkem vzrostl výkon z původních 70 m/s na asi 110 m/s, tedy asi jako naše známá pistole LOV21. Toto mi už připadá jako rozumná hodnota pro střelbu, na jakou je tato pistole určena. Jestli rádi kupujete bombičky, můžete zkusit i víc, ale vyšší výkon u tohoto typu zbraní považuji za mrhání plynem.

DSCN1408

Ještě dodám, že tyto hodnoty platí při podzimní venkovní teplotě asi 8°C, která byla venku v době konání testu. Problémem CO2 je totiž vysoká citlivost na teplotu okolí. Pro zajímavost přikládám tabulku závislosti tlaku oxidu uhličitého na teplotě.

co2tpdu3

Hlaveň je krytá vnějším obalem, který zároveň plní funkci kompenzátoru hluku a umožňuje tak klidnou střelbu bez obtěžování sousedů v běžných podmínkách doma nebo na zahradě. Vnější obal je na hlavni jednoduše nasazen a utěsněn o-kroužky ve zvláštních vybráních.

DSCN1429

DSCN1431

Spoušť patří k nejslabším článkům zbraně, je tvrdá a běžným způsobem nenastavitelná. Podle mě to poněkud degraduje tuto jinak pěkně zpracovanou pistoli, ovšem vzhledem k určení pistole především pro zábavnou střelbu je asi pochopitelné, že výrobce pro ni nebude vyvíjet nějakou sofistikovanou spoušť, zvlášť když zároveň vyrábí čistě sportovní model Victor, který představím v některém z dalších článků.

DSCN1390

DSCN1432

Příprava k vlastní střelbě je jednoduchá. Odšroubujeme matici tlakového kontejneru, vložíme do něj CO2 bombičku hrdlem ke spoušti, zašroubujeme matici zpět, tím dojde k napíchnutí bombičky a natlakování zbraně. Tady jenom upozorňuji, že CO2 zbraně zásadně tlakujeme s nataženým bicím mechanismem, protože úderník obvykle ventil trochu nadzvedává, takže při nulovém tlaku tam bývá mezera a plyn nám často zbytečně utíká přes ventil do hlavně. Není to nezbytně nutné (některé pistole s tím problém nemají), ale je to lepší, protože šetříte plyn. Na jednu bombičku vystřílíte okolo 50 ran, záleží však také na nastavení průtoku plynu. Po vystřílení bombičky (poslední rány jsou už citelně slabší) se zbytkový tlak sám vyfoukne přes hlaveň ven z hlavně.

DSCN1439

Nejsem pistolář, proto aby měl střelecký test aspoň nějakou vypovídací hodnotu, tak jsem provedl test střelbou na terč vzdálený deset metrů radši z upnuté zbraně. Použil jsem střelivo, které jsem měl zrovna po ruce, tedy JSB Exact s hmotností 0,547 gramu, které je na pistoli poměrně těžké. Vhodnější by asi byl některý z lehčích typů jako Match Pistol nebo pro zábavu Exact RS. No, i tak výsledek nevypadá nijak špatně.

DSCN1409

Ke zbrani dostanete na čínské poměry poměrně pěkně zpracovaný návod včetně seznamu a rozměrů gumových kroužků, sadu základního nářadí se speciálním klíčem na tlakový kontejner a dva náhradní o-kroužky. Dobrou zprávou také je, že všechny šrouby a těsnění mají standardní metrický rozměr.

DSCN1457

DSCN1458

DSCN1459

Když mám pistoli Taichi zhodnotit celkově, tak bych vyzdvihnul především slušnou úroveň zpracování, jednoduchost konstrukce i obsluhy a především tichý provoz. Z nedostatků bych uvedl tvrdou spoušť a nepřítomnost pevných mířidel. Pistole není komplikovaná, snadno se rozebírá pro případnou údržbu, vidím u ní předpoklad dlouholetého bezproblémového provozu. Na přesnou terčovou střelbu to není, ale zábavy při ostřelování plechovek si s ní jistě užijete spoustu.

DSCN1392

Za zapůjčení zbraně k recenzi děkuji e-shopu www.zbrane-vzduchovky.cz

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru