Fieldtarget

Steyr LP10

Note utilisateur:  / 1
MauvaisTrès bien 

Pokud se chcete stát mistrem světa nebo olympijským vítězem, musíte si pořídit zbraň, která vám to umožní. Ale i když nemáte zrovna sportovní ambice a střílíte rekreačně, tak chcete střílet co nejpřesněji a mít jistotu, že chyba kterou uděláte jde na vrub pouze vašim schopnostem. Takových zbraní ovšem není zrovna velký výběr. Jednou ze zbraní, které tyto požadavky přesně splňují je Steyr LP10. Těžko hledat za posledních několik let úspěšnější značku v disciplíně vzduchová pistole na 10 metrů. Na posledních třech olympiádách, a to jak v mužské tak v ženské kategorii, nestál na prvním místě střelec, který by nestřílel Steyrem!

SteyrLP10-022

Steyr vyrábí celou rodinu modelů LP (Luft Pistol). Top modely jsou LP10 a LP10 Compact, které jsou navíc dodávány jak s mechanickou tak s elektronickou spouští. LP50 a LP50 Compact jsou pětiranové modely pro dynamickou střelbu. Štíhlé LP2 se označují jako nejlehčí vzduchové pistole na světě. LP S (Shilouette) konstrukčně vychází z pušky LGB a jak už název napovídá, je určen pro střelbu na siluety. Všechny pistole jsou vyráběny ve špičkové kvalitě v moderním závodu v Ernsthofenu na všeříkající adrese Olympiastraße 1.

SteyrLP10-002

SteyrLP10-010

Představovaná LP10 je jednoranová pistole v ráži 4,5 mm o celkové délce 400 mm a váze 968 gramů. Jak se sluší na sportovní zbraň, hledí i muška jsou výměnné a délka záměrné je stavitelná v rozmezí 316 - 365 mm podle požadavku střelce. Zbraň má patentovaný stabilizátor z wolframu pro potlačení zpětného rázu, podobný stabilizeru, který známe z LG110. Na první pohled každého fanouška technicky dokonalých zbraní zaujmou v horní části hlavně tři otvory do hlavně, které slouží k omezení zdvihu výstřelu.

SteyrLP10-011

SteyrLP10-004

Zásobník stlačeného vzduchu je umístěn v přední části pod hlavní a pracuje s tlakem 60 - 200 bar. Jeho obsah vystačí na cca 100 výstřelů, pak se musí vyjmout a střelec musí zásobník vyměnit za plný nebo doplnit stlačený vzduch. S potěšením musím poznamenat, že ke každé zbrani se standardně dodávají dva tlakové zásobníky. I když u zbraně této kategorie a pověsti to příliš nepřekvapuje.

SteyrLP10-014

Anatomická pažbička je vyrobená z ořechového dřeva. Ve spodní části je stavitelný palm shelf, který slouží jako opora pro střílející ruku. Úchopové části jsou zdrsněny pro jistější držení.

SteyrLP10-006

Hledí je výměnné a plně stavitelné všemi směry. Muška má šířku 4,5 mm a je taktéž vyměnitelná.

SteyrLP10-007

SteyrLP10-012

Příprava ke střelbě je jednoduchá. Páka po levé straně se zdvihne směrem nahoru, tím se odkryje přístup do hlavně a zároveň dojde k napnutí bicího mechanismu. Do odkrytého otvoru v hlavni se vloží diabolka a páka se vrátí zpět do původní polohy. Tím je zbraň připravena ke střelbě. K samotnému výstřelu může dojít pouze pokud je závěr plně uzavřen. Pokud páku nevrátíme zcela, dokud citelně nezacvakne, tak nedojde k výstřelu, ale bicí mechanismus si cvakne. Toto je funkcionalita pro suchý trénink - sušení. Možnost bezproblémového sušení bez použití jakýchkoliv nástrojů nebo přípravků uvádí firma Steyr jako jednu z podstatných výhod svých modelů.

SteyrLP10-009

SteyrLP10-008

SteyrLP10-010

Spoušť je plně stavitelná, pro dokonalou hladkost chodu je uložená na kuličkových ložiscích (všimněte si jich na fotografiích po obou stranách mezi lučíkem a nabíjecím otvorem). Podle přání může být její odpor plynule nastaven v rozmezí 450 - 1050 gramů.

SteyrLP10-017

SteyrLP10-019

Po obou stranách hlavně jsou montážní lišty pro případné upevnění závaží.

SteyrLP10-013

SteyrLP10-016

Steyr LP10 se standardně dodává v kvalitním plastovém kufru spolu s výměnnou kartuší, sadou nářadí a klipsem na diabolky.

SteyrLP10-020

SteyrLP10-021

Ke každému testu se snažím dodat vlastnoručně nastřílené terče, ale u pistolí je berte s rezervou, protože tomuto druhu střelby se příliš nevěnuji. Stříleli jsme ve firmě na 10 metrů do terče v lapači diabolek na zdi. Obvykle terče z pistolí střílím s opřenou zbraní, aby se vůbec daly zveřejnit, tentokrát však možnost opření zbraně nebyla, tak jsem ji chytl aspoň obouruč. No a po prvních pěti ranách jsem nevěřil vlastním očím, většinou to mám po celém terči, ale tady jsou ty zásahy hned vedle sebe! Ta pistole prostě nějak nutí člověka střílet přesně, jinak si to nedovedu vysvětlit. Má skvěle řešenou skloněnou rukojeť, při střelbě vám připadá jakobyste na cíl jen tak ukazovali prstem, spoušť ani nevnímáte, první chod jde jako po másle a pak zcela jasně cítíte, kdy dojde k bodovému spuštění. O potlačení zpětného rázu se stará stabilizátor a na zdvih mají výrazný vliv tři otvory v horní části hlavně (když jsem nad ně dal zkusmo ruku, cítil jsem při výstřelu opravdu rázné fouknutí).

SteyrLP10

SteyrLP10-023

Pak střílel majitel zbraně, ten už klasicky jednoruč. Jentak ledabyle poslal do terče deset ran, které si můžete také prohlédnout na fotografii.

SteyrLP10-001

Závěrem lze pouze dodat, že se jedná o zbraň té nejvyšší kategorie. Ve formě LP10 dostanete dokonale zpracovaný výrobek se skvělou ergonomií a přesností, u kterého výrobce dbal o každý detail a zapracoval do něj dvacet let zkušeností na poli výroby sportovních vzduchových pistolí. Pokud se s touto pistolí netrefíte, pak je to vaše chyba.

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru