Fieldtarget

HW 100S

Note utilisateur:  / 0
MauvaisTrès bien 

V poslední době jsme svědky rychlého rozvoje v oblasti zbraní na stlačený vzduch. Je to zapříčiněno několika faktory. Nejvýznamnější jsou restriktivní opatření v oblasti palných zbraní v řadě států, které mají za následek přechod střelecké veřejnosti ke zbraním tohoto typu. Navíc je střelba ze vzduchových zbraní jedna z posledních možností svobodné střelby mimo prostory schválených střelnic. Ale není to jen východisko z nouze, střelba ze vzduchových zbraní se dá provozovat prakticky všude, kde nejsou ohroženy cizí osoby a příjemný sobotní střelecký dýchánek s přáteli v přírodě nebo na zahradě má pro mnohé své kouzlo. Velkou popularitu si získává především střelba na siluety a relaxační střelba na terče všeho druhu od papírových terčíků přes prázdné krabičky od zápalek po pivní plechovky.

100_3242 hw100

V neposlední řadě stojí i finanční stránka věci, což ovšem příliš neplatí o zbraních, které si představíme v dalších článcích.

První z nich je výrobek německé firmy Weihrauch, větrovka HW100S.

100_3040 hw100

Vyrábí se ve čtyřech základních variantách podle typu pažby a velikosti vzduchové kartuše. Dále se každá varianta dělí na verze podle ráže a podle výkonu od 7,5 J až po maximum 35 J v ráži 5,5mm.

100_3250 hw100

Představovaná HW100S je verze v ráži 4,5mm s výkonem 16 J, vybavená loveckou pažbou s lícnicí typu Monte Carlo z tmavého ořechového dřeva. Pro oddělení nežádoucích turbulencí je na hlavni nasazen originální kompenzátor vzhledově připomínající tlumič. Obsah tlakové kartuše 175 ml vystačí při tlaku 200 barů na zhruba 140 plnohodnotných výstřelů, pak začne rychlost diabolky značně klesat. Pozitivní vliv na počet vystřelených ran a stálost rychlosti střely má u větrovek hit poslední doby - regulátor tlaku. Ačkoliv tlak v kartuši při střelbě klesá z hodnoty 200 barů, regulátor udržuje stálý použitelný tlak pro výstřel na nastavitelné hodnotě od 70 až po asi 110 barů s odchylkou +- 1%, kolísání rychlosti diabolky se pak pohybuje v hodnotě +- 2 m/s. Výhodou je možnost plnit zbraň z potápěčské bomby bez demontáže kartuše přes nástavec quick-fill. Otvor pro zasunutí nástavce hadice z tlakové bomby, je v přední části kartuše vedle manometru. Na manometru jsou barevně vyznačeny hodnoty tlaku. Do 90 bar žlutě, pak následuje do 200 bar zelené pole s provozním tlakem a přes 200 bar červeně označené pole, které by tlak vzduchu neměl přesáhnout. Plnit je možno i speciální ruční pumpou, kterou je však nutno dokoupit. Mnohem lepší je však přepouštět vzduch z potápěčské bomby, jejíž naplnění je ve specializovaných prodejnách, případně u hasičů, záležitostí pár desítek korun a množství stlačeného vzduchu vydrží značně dlouhou dobu.

100_3259 hw100

Součástí příslušenství jsou dva čtrnáctiranové zásobníky, které se zasazují do vybrání v těle zbraně. Zásobník má tvar podobný válci revolveru a diabolky jsou v něm drženy gumovým O kroužkem. Na přání se dodává i jednoranný podavač pro zvlášť přesnou střelbu.

100_3579 hw100

Natahování je vyřešeno boční napínací pákou podobně jako známe z biathlonových zbraní. Natažením páky dozadu se posune podavač zásobníku s diabolkami o jeden otvor (jako u revolveru) a při vrácení páky dopředu dojde k zasunutí diabolky do hlavně a k natažení bicího mechanismu. Tento způsob natahování vyžaduje od střelce mnohem menší námahu než natažení klasickou klikou, zvláště když vezmeme v úvahu, že v bicím mechanismu větrovek jsou značně silnější pružiny než známe z palných zbraní.

100_3578 hw100

Optiku používám Delta 4 -16x42 AO Titanium (asi do roku 2008), která je na vzduchovou střelbu velmi vhodná vzhledem k možnosti nastavení paralaxy a ostření už od 7 metrů (na největší zvětšení od 22 m). Vzhledem k tomu, že vzduchová střelba se provozuje na krátkou a často se měnící vzdálenost má  zásadní význam při výběru střeleckého dalekohledu možnost korekce paralaxy (AO - adjustable objective). Tímto způsobem se seřídí současná ostrost cíle i zaměřovacího kříže. Navíc pomocí paralaxy lze rychle měřit vzdálenost - zpravidla na největší zvětšení točíte kolečkem paralaxy dokud nevidíte cíl ostře a pak už jen odečtete vzdálenost na stupnici. Další výhodou při střelbě v terénu, kde se střílí nejen na různé vzdálenosti, ale i pod netradičními úhly a za měnících se povětrnostních podmínek, je zaměřovací kříž typu MilDot, případně různé varianty MP kříže.

100_3580 hw100

Zásobník diabolek nevyčnívá nad obrys zbraně a tudíž se dá použít i jednodílná montáž. Nástřel vsedě s oporou na 30 m si můžete prohlédnout na fotografii.

IMG_0107 diabolky

Diabolky se dlouhodobě nejlépe osvědčily Exact 4,52 s kulatou hlavičkou od bohumínské firmy JSB, což je výrobek světové kvality, ovšem za odpovídající cenu. Diabolky s plochou hlavičkou nejsou vzhledem k dosahovaným rychlostem vhodné a dochází ke zvětšení rozptylu. Střelba je díky absenci zpětného rázu velmi příjemná, nedochází k „rozhození“ optiky, zásahy se v terči objevují jakoby samy od sebe. Za den vystřílíte krabičku diabolek, ani si to neuvědomíte. Jako příznivec „delších“ tratí jsem samozřejmě zkoušel střelbu i na větší vzdálenost. Na 60 m se dá pravidelně zasahovat krabička zápalek, na 100 m lze trefit plechovku od piva zhruba každou druhou ranou. V zemích, kde je to dle místní legislativy povoleno, se větrovka používá pro lov ptactva, škodlivých hlodavců a drobné zvěře do velikosti králíka.

100_3415 hw100

Cena HW100S je přibližně 25 000 Kč za holou zbraň, s příslušenstvím se lehce vyšplhá na 40 - 50 tisíc korun podle použité optiky.

100_3597 hw100a97

100_3598 hw100

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru