Fieldtarget

Gunpower Stealth

Note utilisateur:  / 0
MauvaisTrès bien 

V jednom z minulých článků jsme si představili Gunpower SSS, což je jedna z nejvýkonnějších větrovek s poměrně neobvyklým military vzhledem. Gunpower Stealth od Airforce Airguns je jednou z variant modelu SSS. A to variantou u které se výrobce snažil především o skladnost a o snížení hluku výstřelu, který je u dlouhého modelu poměrně značný. Konstrukčně jsou všechny vyráběné modely prakticky stejné. Stealth se liší především délkou hlavně, poněkud zkráceným rámem a lištou pro optiku a přítomností silenceru. Jednotlivé modely se mohou lišit i přítomností regulace výkonu na levé straně rámu, případně i druhem ventilů a pružin uvnitř, podle toho, co legislativa určuje v dané cílové zemi. Stealth v překladu znamená "nenápadný, tichý, tajný" a je nutno říct, že dělá čest svému jménu.

Gunpower_Stealth

Celková délka modelu Stealth je pouhých 74 cm, délka hlavně pak z ní činí 30 cm. Když se vyšroubuje tlaková kartuše a silencer, tak se vejde do nečekaně malého kufříku. Zároveň je poměrně lehký, holá zbraň váží necelé 2,4 kg.

Gunpower_Stealth-1

Gunpower_Stealth-2

V zásadě o Stealthu platí vše, co bylo řečeno o modelu SSS. Snad jen s tím rozdílem, že je vzhledem ke kratší hlavni poněkud méně výkonný. S potěšením jsem na oficiálních stránkách zaznamenal, že firma se neřadí k výrobcům, kteří si údaje o rychlosti diabolek cucají z prstu, ale férově uvádějí rozsah 120-310 m/s v závislosti na ráži, hmotnosti střely a nastavení bicí pružiny.

Gunpower_Stealth-4

Gunpower_Stealth-5

Na fotografiích vidíte standardní zbraň bez jakýchkoliv úprav. Pro plnění vzduchem je nutné nejdříve vyšroubovat tlakovou kartuši. Na ni se napojí quickfill na tlakové láhvi s dodávanou koncovkou a přepustí se vzduch. Je důležité, aby to byl quickfill s manometrem, jinak by střelec nevěděl, jaký tlak do kartuše přepouští, protože zbraň žádný ukazatel tlaku neobsahuje. Samotná kartuše je o objemu 490 cm3 a tlakuje se maximálně na 200 bar, což by mělo podle výrobce stačit na 500 ran v ráži 5,5 mm s výkonem 16J. Nutno říct, že tento údaj je značně optimistický, v praxi střelci hlásí něco mezi 300 - 400 ranami. Ale k tomu se váže ještě jedno velké "ale". Totiž, že Gunpowery obecně jsou velice nekonzistentní. To znamená, že křivka rychlosti střely není plochá, po naplnění na tlak 200 bar na prvních ranách zvolna stoupá, chvíli se drží na maximu a pak začne, se snižujícím se tlakem, opět zvolna klesat. Počet ran o kterých by se dalo říct, že jsou jakžtakž konzistentní, dosahuje stěží stovky. Proto je nutné zjistit konzistentní pásmo výstřelů pro každé jednotlivé nastavení síly bicí pružiny, protože je zbytečné plnit kartuši na 200 bar, když rychlost diabolky bude s každými dvěma ranami růst o metr výše, takže po sto ranách zjistím, že rozdíl mezi první a stou byl 50 m/s. Co jsem viděl několik Gunpowerů, tak maximální rychlosti začaly dosahovat kolem tlaku 160 bar a při nějakých 130 barech už zase začala rychlost klesat. Ale tohle se nedá zobecnit, liší se to podle nastavení.

Gunpower_Stealth-6

Gunpower_Stealth-7

Zpracování kovových částí je na poměrně slušné úrovni. To samé se však nedá říct o plastových dílech, jejichž zpracování je slabé, a to se ještě vyjadřuji poměrně slušně. Plastové díly jsou prostě plné otřepů a obě poloviny rukojeti spolu právě nelícují. Ovšem u zbraně této cenové kategorie nemůžeme čekat zázraky.

Gunpower_Stealth-8

Gunpower_Stealth-16

Gunpower_Stealth-9

Jak je z fotografií patrné, tlaková kartuše tvoří pažbu. Aby střelce nechladila do tváře, tak je na ní natažená guma připomínající neopren. V její zadní části se nachází kus plechu s nalepenou gumou, který vypadá jako součástka, co někomu vypadla na parkovišti z nárazníku. Je přišroubována na místě, kde na pažbě obvykle bývá botka, a proto ji nazývejme botkou.

Gunpower_Stealth-10

Gunpower_Stealth-11

Závěrem se musím zamyslet, pro koho je zbraň určená. Na sportovní střelbu není, na lov taky ne, na výkon je model SSS, zbývá rekreační střelba na plechovky. A tady si myslím, že je jako doma, zvlášť pokud po ní zatouží milovník taktického vzhledu, který hodně cestuje a preferuje kompaktní a skladnou zbraň.

Gunpower_Stealth-13

Gunpower_Stealth-15

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru