Fieldtarget

Air Arms Shamal

Note utilisateur:  / 0
MauvaisTrès bien 

Tentokrát zabrousíme do historie. Když jsme den před letošním mistrovství světa v HFT byli trénovat na střelnici, potkali jsme tam jednoho sympatického vzduchostřelce. Chvilku jsme stříleli vedle sebe a pak jsme si všimli, že má na bundě nášivku z účasti na závodech z roku 1990. Kromě toho nás samozřejmě zaujala podivná puška, ze které střílel. Slovo dalo slovo a za chvilku jsme měli možnost si ji vyzkoušet.

2012_Kelmarsh_HFT-029

Anglickou firmu Air Arms není potřeba příliš představovat, její výrobky jsou u nás poměrně známé. No a Shamal je první PCP (Pre-Charged Pneumatic) puška od Air Armsu. Vyrábět se začala v roce 1990 a položila základ pozdějším úspěšným řadám větrovek. Co znamená název Shamal se mi nepodařilo zjistit. Připomíná to spíš označení tajné operace Al-Kaidy než název anglické větrovky...

2012_Kelmarsh_HFT-037

Konstrukčně se jedná o jednoranovou větrovku. Na první pohled se jedná o jednoduchou zbraň, které chybí některé dnešní vymoženosti. Ovšem v době svého vzniku se jednalo o normální záležitost, že pušce chybí například ukazatel tlaku v kartuši (manometr).

2012_Kelmarsh_HFT-030

Hrdý nápis Made in England na nás kouká pro jistotu z obou boků.

2012_Kelmarsh_HFT-031

Zpracování je velmi dobré. V té době si ještě nehráli na odlitky a spékané materiály.

2012_Kelmarsh_HFT-032

2012_Kelmarsh_HFT-033

Nabíjení je řešeno značně neobvykle. Na pušce totiž nenajdete klasickou kličku ani boční páku. Místo toho v zadní části vystupuje součástka, pro kterou mě napadá jediné označení, a to čudlík. Pro nabití se čudlík otočí o asi půlku otáčky proti směru hodinových ručiček, pak se zatáhne dozadu a tím dojde k natažení bicího mechanismu a čudlík se zajistí v zadní poloze otočením po směru hodinových ručiček. To způsobí odkrytí nabíjecího okénka a umožní střelci vložit diabolku do hlavně. Po vložení diabolky do hlavně se čudlíkem otočí doleva, zasune se dopředu a zase se otočí směrem doprava a tím dojde k uzamčení mechanismu a k utěsnění diabolky a zbraň je připravena k výstřelu.

2012_Kelmarsh_HFT-034

Nabíjení je dosti nepohodlné, jde to z těžka, protože bicí pružina je poměrně silná, čudlík je prostě slepá ulička.

2012_Kelmarsh_HFT-035

Nástřely jsem nedělal, dal jsem jenom pár ran na zkoušku na sklopky. Na spoušti bylo na první pohled vidět, že není originální, ale je dodělávaná a bylo znát, že je poladěná i vevnitř.

2012_Kelmarsh_HFT-036

Závěrem bych tedy chtěl poděkovat neznámému (protože jméno jsem zapomněl) anglickému kolegovi, který nám umožnil se seznámit s touto zajímavou zbraní. Takový menší výlet do nedávné historie...

2012_Kelmarsh_HFT-028

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru