Fieldtarget

Homemade pažby

Note utilisateur:  / 8
MauvaisTrès bien 

Po nečekaném úspěchu článku Pažby na CZ200 si ukážeme i vlastnoručně vyrobené pažby na jiné typy větrovek. Člověk má v sobě zakódovanou vlastnost neustále něco tvořit nebo alespoň vylepšovat. Pokud se jeho snaha o seberealizaci spojí ještě s představivostí a šikovnýma rukama, tak často dojde k nečekaným výsledkům. A když vytvoří hezkou pažbu a je ochoten se podělit o její fotografie s ostatními stejně postiženými střelci, tak nás to může těšit dvojnásob. Ale dost už zbytečných úvodních slov, tento článek bude především o fotkách.

Nedávno jsem si stěžoval, že bullpup pažby vidíme jen zřídka, a tak mi tentokrát v mailu přistály hned dvě. Obě zbraně jsou upravené Hatsany AT44. První je z ořechového dřeva napuštěného včelím voskem. Spoušť je propojena s původní spouští pomocí táhla, jak je u těchto pažeb zvykem. Celková délka se podařila zkrátit na 72cm. Velmi neotřelý futuristický design, který vymyslel a zrealizoval Honda.

AT44_jan_vorlicek-001

Druhá pažba je vyrobená z akátového dřeva. Dle slov autora je to především prototyp a mustr pro měření zádlabů.

AT44_jan_vorlicek

A tady obě zbraně pohromadě.

AT44_jan_vorlicek-002

Další je také Hatsan AT44, tentokrát v úpravě od Jano Havrana, kterého známe i jako autora pěkné pažby na CZ200. Pažba v thumbhole stylu je napuštěná ořechovou fermeží, na ní je dále použit Balsin Stockoil červenohnědý a finální úprava rozleštěným včelím voskem. Opět ukázka skvělé řemeslné práce.

AT44_jan_havran-005

AT44_jan_havran-001

AT44_jan_havran-002

AT44_jan_havran-003

AT44_jan_havran-004

AT44_jan_havran-006

FX Cutlas v úpravě od Piku, od kterého jsme viděli i pěknou pažbu na CZ200. Za pozornost stojí použitá technologie pro získání polotovaru - pažba je slepená z 5-ti kusů jasanového dřeva. Zabarvení bylo dosaženo pomocí čtyřnásobného moření a finální povrchová úprava spočívá v rozleštění včelího vosku.

FX_Cutlas_Piku-001

FX_Cutlas_Piku-002

FX_Cutlas_Piku-003

FX_Cutlas_Piku

FX_Cutlas_Piku-004

A teď jedna profesionálně vyrobená sportovní pažba. Sice to není homemade, ale myslím, že se to sem hodí. Poprvé jsem ji viděl loni (v září 2011) na srazu ve Velkém Meziříčí. Jedná se o v maximální míře nastavitelnou modulární pažbu určenou pro sportovní účely, vyráběnou v Aeronu. Je možné do ní po úpravě na zakázku zasadit prakticky jakýkoliv systém, na fotografiích je konkrétně Air Arms 510 (vím, že se připravuje i jedna HW100). Nevypadá na to, ale je dost těžká, prostě je určená na sportovní střelbu, no ale pak by zase nemusely být po stranách ty raily. Cena je někde k 10 tisíc korun.

AA510_Aeron-004

AA510_Aeron-001

AA510_Aeron

AA510_Aeron-003

K další pažbě je těžko něco dodat. Pamatuju si, že když ji Milius poprvé ukázal, to snad bylo když jsme ještě jezdili do Milovic na dvě dráhy nedaleko golfového hřište, tak mi jenom spadla čelist a pět minut jsem mlčel. Tak se pokochejte taky.

QB78_Milius

QB78_Milius-001

QB78_Milius-002

QB78_Milius-003

QB78_Milius-005

QB78_Milius-006

Poznali byste v tom QB78?

QB78_Milius-007

Spodní část je ozdobená kuními zuby.

QB78_Milius-008

QB78_Milius-009

A máme tady homemade pažbu na FX Royale. Piku nespí a ukazuje, že pažby dělá čím dál lepší. Radši mu dejme slovo: "Pažba je lepená ze dvou kusů, jako materiál byl použit proklad z palety na převoz zboží.
Zádlab byl prováděn pomocí okružní pily (maflík) a stojanové vrtačky, dočištěno dlátkem.
Na tvarování bylo použito lamelového kotouče na uhlové brusce (rozbruska) a lamelového kotoučku do aku vrtačky.
Tímto jde práce rychle od ruky, jen se musí dávat pozor na úbytek materiálu.
Následně broušeno brusným papírem o zrnitosti 80-120-180-220-400
Jako povrchová úprava bylo zvoleno lihové mořidlo odstín světlý ořech a následně napuštěno včelím voskem a trochu vyleštěno."

FX_Royale_Piku-001

FX_Royale_Piku-002

FX_Royale_Piku-005

FX_Royale_Piku-003

FX_Royale_Piku

A tentokrát něco z vlastní zahrádky. Po roce užívání jsem poznal, že ani Steyr LG110 FT není dokonalý, tak přišel čas ho trochu vylepšit. Lícnice je z třešně, předpažbí a rukojeť je ze švestky, co mám na půdě už asi 20 let. Pokaždé, když něco skácím, tak schovávám ty lepší přířezy, už tam mám za ty roky slušnou zásobu.

Steyr_kubajzz-019

Takhle původně vypadalo předpažbí.

Steyr_kubajzz-017

A tohle byla rukojeť.

Steyr_kubajzz-018

Steyr_kubajzz

Používám jenom to, co mám na chatě v šopě, tedy obyčejnou pilku (někdy cirkulárku), dvě frézy (jednu na drážky a druhou na volnou tvorbu - ta je na fotce, pozor, strašně to bere), stojanovou a ruční vrtačku, pásovou brusku (tu miluju), flexu s lamelovým koutoučem (to je super nástroj na všechno), rašple, pilníky, sukovníky (konečně jsem zažil druhou radost - jak se říká, poprvé když to přinesu domů a podruhé, když zjistím na co to mám...), hafo smirkového papíru, no a to je asi tak všechno.

Steyr_kubajzz-003

Steyr_kubajzz-001

Steyr_kubajzz-004

Povrchovou úpravu dělám lněným olejem. Dělám to tak na všem, protože se mi to líbí a je to jednoduché.

Steyr_kubajzz-005

Rokojeť je moc dlouhá, asi ji ještě zkrátím.

Steyr_kubajzz-011

Steyr_kubajzz-012

Smirkové papíry používám asi 3 zrnitosti. 60 na hrubé tvarování a hlazení, pak asi tak 180 na odstranění škrábanců a pak asi 400-500 jako finále. Vyšší zrnitost podle mě u dřeva nehraje roli.

Steyr_kubajzz-014

Steyr_kubajzz-016

Další pažba od Piku. Zřejmě se nudí, tak dělá pažby jako na běžícím páse. Tentokrát si vzal do parády opět FX Royale. A výsledek opět stojí zato.

FX_Royale_Piku1-001

FX_Royale_Piku1-003

FX_Royale_Piku1-002

FX_Royale_Piku1-005

FX_Royale_Piku1-006

FX_Royale_Piku1-007

A hned pokračujeme další pažbou. Piku se pustil do vylepšení Edgunu Veles a hned posílá fotky nové pažby. Jak známo pistole se přesností puškám nevyrovnají, ale stačí přidat jednoduchou pažbu a přesnost se stěhuje o level výše.

Edgun_Veles_piku

Zajímavostí je, že pažba jelepená ze dvou druhů dřeva - levá strana z jasanu a pravá z jilmu..

Edgun_Veles_piku-001

Edgun_Veles_piku-002

Edgun_Veles_piku-004

Společné foto s FX Royale

Edgun_Veles_piku-007

Edgun_Veles_piku-005

Edgun_Veles_piku-006

Homemade pažbu na HW100 jsem tady ještě neviděl, tak jsem se do ní pustil sám. Původně jsem chtěl jenom k mé verzi S přidělat stavitelnou lícnici, ale pak jsem si řekl, že udělám pažbu celou novou. A taky jsem chtěl vyzkoušet jestli to vůbec zvládnu a jak se dělá thumbhole styl. A v neposlední řadě nevydržím se na chatě na dovolené jentak válet, no.

Materiál je dubová fošna, kterou jsem náhodně koupil před pár lety, když jsem ji viděl se válet na pile a líbila se mi. Bohužel měla tloušťku jenom 50mm, takže na případné opravy zbývaly na každé straně asi dva tři milimetry. A i nějaké ty prasklinky se tam objevují. Příště by to chtělo tlustší blok a lépe vybrat příhodné místo pro řezy nebo si pomoct lepením jako to pěkně dělá Piku.

HW100_pazba

Prvně jsem kus fošny uříznul, hranu srovnal hoblíkem, přičemž jsem se snažil to udělat vzadu do oblouku, aby byla lícnice výš.

HW100_pazba-2

Pak přišla chvíle pro dělání zádlabu. Mám na takové věci ruční frézku. Jde to s ní dobře, akorát to chce strašného přemýšlení a nastavování.

HW100_pazba-4

Ono to lože není tak složité jak se zdá, jenom je třeba dávat pozor aby to neujelo a dodržet dosedací plochy pro šrouby, co drží pažbu a u HW100 jsou naštěstí jenom dva a ještě na rovné ploše.

HW100_pazba-5

Už tam to železo sedí.

HW100_pazba-7

Nechtěla se mi vytahovat cilkulárka, tak jsem to říznul ručně. Je to hned a člověk má z toho takový lepší pocit.

HW100_pazba-8

HW100_pazba-9

Je potřeba dodělat detaily, to se hlavně musí dávat pozor aby fréza někam nezajela.

HW100_pazba-10

Nejmíň půl hodiny jsem rozmýšlel jak udělat tu thumbhole díru a kde ji umístit, až jsem to nakonec vrtnul od oka, však to nějak vyjde.

HW100_pazba-11

Teď ještě ruční frézování. Mám na to druhou ruční frézku, která se dá držet jentak v ruce. Jde to tím skvěle, ale bere to jako čert, tak pozor na to, piliny lítají všude kolem.

HW100_pazba-003

Kam se nedostanu frézkou, tam to musí jít rašplí, pilníkem nebo smirkem. Rašplování a broušení si užijete až až.

HW100_pazba-005

Zbývá namořit mořidlem, pověsit, nechat uschnout, přebrousit, znovu namořit, usušit, lehce přebrousit a přetřít lněným olejem.

HW100_pazba-007

Když jsem viděl, že jsou v tom dřevě prasklinky z vysychání, tak jsem se s povrchovkou už moc nemazlil. Příště to bude lepší.

HW100_pazba-026

HW100_pazba-028

HW100_pazba-029

HW100_pazba-030

HW100_pazba-031

K další hezké pažbě na Kalibrgun Cricket od Piku nebudu nic dodávat a nechám slovo autorovi.

Cricket_Piku-007

Jako materiál jsem zvolil jasan.
Potřebné nářadí na výrobu pažby jsem vyfotil...

Cricket_Piku

Nejdříve jsem si změřil rozměry zádlabu,šířky-výšky a nakreslil na fošnu, z které byla plánovaná výroba.
Jelikož jsem toto prováděl cca 3 týdny před samotnou výrobou, napsal jsem si jakým zádlabem a na co začít.
Je dobré se nad tím zamyslet, rozvážit čím začít právě kvůli následnému postupu a dalšímu provádění zádlabu.
Dá se tím práce velice ulehčit nebo i zkomplikovat.
Začal jsem zádlabem na spoušt, pak otvorem na šroub, co drží zbran v pažbě.
Následovalo vyfrézování zbytku těla zbraně.
Tolik v rychlosti k zádlabu zbraně.

Cricket_Piku-002

Pak už jen záleží na vkusu, fantazii a i ergonomii, jaká se  komu líbí a co komu vyhovuje.
Opracování do požadovaného tvaru probíhalo opět pomocí horní frézky, rašple a lamelového kotouče do vrtačky a úhlové brusky.
Po dosáhnutí tvaru který vyhovoval, bylo na řadě důkladné obroušení smirkovým papírem, nejprve o hrubosti 80, pak 120 a následovala 400.
Když byl tento ukon hotov, bylo zapotřebí pažbu namočit, bud houbičkou nebo rozprašovačem. Stačí jen velmi lehce, aby se takzvaně postavily chlupy (vylezly letokruhy) a opět přebrousit. Toto jsem prováděl celkem ve třech cyklech.
Už bylo jen zapotřebí pažbu namořit do nějakého odstínu. Jako odstín jsem zvolil první moření lihovým mořidlem o odstínu Dub světlý a druhé moření bylo provedeno odstínem Dub tmavý.
Následovala už jen závěrečná operace ( finální povrchová uprava).
Ta byla zvolena pomocí vosku.
Pažba byla náhřáta na cca 40 stupňů a byl na ní aplikován vosk v několika vrstvách.
Po zaschnutí vosku přeleštěno hadrem a hotovo...

Cricket_Piku-003

Cricket_Piku-004

Cricket_Piku-005

Cricket_Piku-006

Cricket_Piku-001

Co lze říci na závěr...
Je třeba jen najít odvahu se do výroby pustit, není to nic složitého a nářadí, co je zapotřebí, dnes už má skoro každý doma ... (Piku)

Air Arms 510 jsme tady už jednu měli v pažbě od Aeronu. Tentokrát se podíváme na tuto zbraň v úpravě pro střelkyni menší postavy. Základní tvar a vlastní výrobu má na svědomí Jenda Postulka, o finální dokončení a povrchovou úpravu se postaral Vláďa Kvapil. Povrchovka je vytvořená mnoha vrstvami rozleštěného teakového oleje a musím říct, že vypadá skvěle - když jsem ji poprvé chytil do ruky, tak jsem nepoznal, že se nejedná o nějaký drahý lak.

AA510_Vladimir-002

AA510_Vladimir-003

AA510_Vladimir-004

AA510_Vladimir-005

AA510_Vladimir-007

AA510_Vladimir-009

AA510_Vladimir-011

AA510_Vladimir-014

AA510_Vladimir-015

AA510_Vladimir-016

AA510_Vladimir-017

AA510_Vladimir-018

AA510_Vladimir-019

Zipep se pustil do výroby pažby na Ripley Elite a výsledek si můžete prohlédnout na fotkách.

Ripley

Ripley-001

Rukojeť je vyrobená přesně na míru. Palmrest je trochu zvláštní, ale plně funkční.

Ripley-002

 

Ripley-003

Další předělávka QB78 od Hondy do jeho oblíbeného bullpup stylu.

QB78_Honda-001

Dle jeho slov:

"Jedná se o QB 78, rozměr 79*24cm, pažba slepená ze zbytků ořechu, běl tak vytvořila výrazný orlí zoban.
Povrch je jen včelím voskem, dělám s ním všechno, je to příjemné na omak a není problém
při pozdějším připasování pažby když na ní někdo chce něco upravit nebo opravit.

QB78_Honda-002

Na fotce je i plnění z hasičáku a ten závit co tam tak blbě čučí je zapájená zátka, chtěl jsem to ušmiknout,
ale nakonec to dobře slouží k sundávání. Aby se železo přímo nedotýkalo tváře je rybině nasunutý držák
z plíšku a na něm nalepená kůže. Osvědčilo se mi to u všech těchto "kraťasů".

QB78_Honda

Světová optika GAMO (v tomto případě)
je chycená na laufu (taky osvědčený způsob) a to, co je na laufu za parádu, to usměrní výstřel
do podoby pouhého pšouku. Flintička byla už delší čas odstavená, tak jsem si v zimě hrál.
Pěkně se s tím picá a dokonce i trefuje."

QB78_Honda-004

A opravdové překvapení! Parádní pažba ve sportovním stylu pro HW100.

hw100_Dominator-002

Inspirace v Ev2 je evidentní.

hw100_Dominator-003

Autorem pažby je Jenda Postulka, který ji vyrobil na zakázku pro Jirku Dominátora.

hw100_Dominator-004

Každá křivka je čistě provedená, pečováno bylo o každý detail. Rukojeť je tvarována pro sportovní střelbu.

hw100_Dominator-005

Lícnice i botka jsou stavitelné pro přesné přizpůsobení požadavkům střelce.

hw100_Dominator-006

Palmrest pomáhá především při střelbě vstoje a vkleče.

hw100_Dominator-007

Velké plus dávám Jirkovi za to, že se nebál požadovat barevnou kombinaci, jaká se vyskytuje jenom ojediněle. Modrou pažbu jentak neuvidíte, přitom vypadá velice pěkně.

hw100_Dominator-008

Tak ať se na závodech daří!

hw100_Dominator-009

Rišo ze Slovenska se nevěnuje pouze pažbám na CZ200, ale i jiným zbraním. Tady je příklad AA S400F, ke které vyrobil pažbu minulé léto.

AA400 riso-002

AA400 riso-001

Pažba je buková, namořená lihovým mořidlem na barvu tmavého ořechu a 4x stříkaná polyuretanovým lakem.

AA400 riso-003

Výrobě pažeb se věnuje pouze jako kutil a vyrábí je hlavně proto, protože z toho má radost, jak sám píše.

AA400 riso-004

Další pažbu poslal Jaromír, tentokrát se pustil do pažby na Air Arms Prosport.

jaromir2

jaromir2-001

Vždycky jsem rád, když pošlete i pár fotek z výroby.

jaromir2-002

Materiálem je turecký ořech.

jaromir2-003

Rukojeť je pečlivě opatřená protiskluzovou úpravou.

jaromir2-004

jaromir2-005

Jedná se o zajímavý hranatý techno design. Přiznám se, že tento styl by se mi více líbil v černé barvě.

jaromir2-006

jaromir2-007

O dalších dvou pažbách už se dá jen těžko mluvit jako o "homemade". Jsou to pušky, které jsme v poslední době dělali na zakázku.

První je Walther LG300XT v provedení s velmi lehkou karbonovou pažbou.

DSCN9355

Custom je tam snad všechno, kromě háku MEC.

DSCN9358

DSCN9361

Zajímavá je povrchovka na způsob zdrsněné hadí kůže.

DSCN9366

DSCN9373

DSCN9385

Druhá puška je HW100, kterou si zákazník přál v taktickém stylu.

HW100 tactic

HW100 tactic-001

Zadání bylo jasné - 60 cm hlaveň a pažba ať vypadá jako od Accuracy International.

HW100 tactic-005

HW100 tactic-006

HW100 tactic-007

Osobně nejsem příliš velkým příznivcem taktického stylu, ale výsledek mě příjemně překvapil.

HW100 tactic-010

 Po delší přestávce tady opět máme pažbu od Josky Krtičky. Tentokrát se pustil do lámací Diany. Sám o ní píše:

Joska Diana 001

Diana sice novou pažbu už měla a to ve stylu Remingtonu 700, ta byla o dost lepší než originál, měla ale v oblasti ergonomie pár kompromisů a ta puška je prostě neuvěřitelná a já chci najít její skutečné hranice. Dřevo je jasan s mojí oblíbenou úpravou zvýraznění let promořením, navrchu kvalitní matný lak.

Joska Diana

Joska Diana 002

Joska Diana 003

U pružinovek nespoléhám při spojení s železa pažbou na hrubou sílu šroubů, ale zásadně ukládám mechanizmus do beddingu, vzadu do ocelové "misky", vpředu epoxidové lůžko.

Joska Diana 008

Joska Diana 006

Spoušť k Dianám dodávají jen provizorní, výrobce evidentně sází na šikovnost svých zákazníků, takže když jsem už vyráběl novou, tak regulovatelnou ve všech možných parametrech.

Joska Diana 004

Joska Diana 007

Ač je Diana "lámačka", dal jsem si za cíl opatřit ji odnímatelnýma Harriskama i když pružinovky si obecně s dvojnožkou moc nerozumí.

Joska Diana 005

Joska Diana 009

Nedávno jsem měl na závodech ve Spáleném Poříčí možnost osahat si nejlepší pažbu na Slávii, jakou jsem kdy viděl.

Slavia631 003

Dokonalé zpracování - autor Míra Červák je původně strojař, ale zpracování dřeva mu není cizí. Inspirací mu byly pažby od Accuracy International.

Slavia631 001

Povrchová úprava je vytvořena tvrdým olejem. Krásná práce...

Slavia631 002

Následuje několik krásných pažeb od Toma Konečného (Tomkony). Sám o nich píše:

Celkem je jich 5 kusů, všechny na můj Brocock Compatto. Všechny pažby jsou z ořechu nebo javoru, popř. kombinace obou dřevin. Povrchová úprava je několikanásobný tvrdý voskový olej.

První pokus vlastní pažby, než jsem se pustil do dřeva, zkoušel jsem tvarovat v XPS polystyrénu.

1a

1b

Další pokus s ořechem + javorový dýha uprostřed a experiment s transparentní epoxidovou pryskyřicí.

2a

2b

Kombinace ořechu a javoru. Opět pokus na ideální držení pažby s palmrestem a forgripem v jednom.

3a

3b

3d

3f

3g

Vlastní výroba lepenice, ořech a javor.

4a

4c

4d

Kromě klasických dřevěných pažeb mám rád i taktický styl, inspirací mě byla pažba pro Brocock Concept Lite.

5a

5c

 

Pokud máte pažbu, o kterou byste se chtěli podělit i s ostatními střelci, pošlete mi fotografie na kontaktní mail. A pokud možno připojte i pár slov o materiálu, povrchové úpravě, zvláštnostech, záměru, spokojenosti, plánech atd. Prostě cokoliv, co by mohlo ostatní zajímat.

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru