Fieldtarget

Zbroia Kozak

Note utilisateur:  / 2
MauvaisTrès bien 

Zbraně pocházející ze zemí na východ od našich hranic jsou často zahaleny rouškou tajemství. A není tomu jinak ani u další z představovaných zbraní - Kozak od firmy Zbroia. Zbraň je v koncepci bullpup, kdy hlaveň ze závěrem je posunuta dozadu do míst, kde obvykle bývá pažba. Tato koncepce výrazně zkracuje délku zbraně při zachování dostatečné délky hlavně, takže zbraně jsou rozměrově velmi kompaktní. Tady hlaveň není posunuta zcela dozadu, takže je to vlastně jakýsi polo-bullpup.

O firmě Zbroia se dá těžko něco najít, protože internetové stránky jsou na informace skoupé a firma vypadá spíše na obchodníka. Podle všeho by měla vyrábět zbraně od roku 2014 v Charkově na Ukrajině, ale už jsem i zaslechl, že jde jen o přeprodej zbraní z Ruska, těžko říct co je pravda. Například jejich flobertkové revolvery vyrábí česká Alfa Proj, takže asi tak.

Na první pohled je to poctivě vyrobená zbraň, všechno je čistě obrobeno standardními strojařskými postupy, jako jsou vrtání, soustružení a frézování. Odlitky, výlisky a podobně vyrobené součástky zde nenajdete. Použité materiály jsou ocel, hliník a mosaz.

Hlaveň má na délku 45 cm a firma si je vyrábí sama. Ráže jsou standardní 4,5 a 5,5 mm. Kartuše je vyrobená z hliníku, má vnitřní objem 220 cm3 a umožňuje používat stlačený vzduch až do tlaku 300 barů.

Na fotografiích vidíte standardní provedení, ještě existuje kratší karabina s délkou hlavně 33 cm a objemem kartuše 180 cm3.

Zbroia Kozak 005

Zbroia Kozak 006

Stlačený vzduch se do kartuše přivádí jednoduchým otvorem v přední části. Plnící otvor je chráněn krytkou, která je šroubovací a abyste se k němu dostali, musíte šroubovat celkem dlouho.

Zbroia Kozak 007

Dobrý dojem z kovových částí sráží úroveň dřevěných dílů. Pažba vypadá, jakoby ke zbrani ani nepatřila.

Lučík je plastový pásek přišroubovaný obyčejnými vruty k pažbě. Abyste se dostali ke šroubu, který pod ním drží železo v pažbě, nezbývá než lučík odšroubovat. Kolikrát se vám to podaří, než se závit poškodí, nechám na vaší představivosti. Další kuriozitou je uchycení v pažbě vzadu shora pomocí šroubu v mosazném výčnělku.

V lučíku je málo místa a spoušť je špatně dostupná. Když jsem ji mačkal, tak jsem musel dávat pozor, abych zároveň netlačil i na hranu pažby hned vedle ní.

Zbroia Kozak 008

Lícnice je sice výškově stavitelná, ovšem nachází se na zcela nesmyslném místě, je příliš vzadu než aby se o ni dala pohodlně opřít tvář, a navíc tahá za vousy.

Rám je poskládaný z několika dílů, což je příznak levných zbraní a potenciálních problémů s cestováním nástřelu.

V zadní části nalezneme pryžovou botku s logem firmy.

Zbroia Kozak 009

Na pravé straně je jednoduchá manuální pojistka. Tvoří ji šoupátko s vyznačením polohy. Červená tečka je namalovaná na kousku plastu, působí to dost podivně. Abyste vyndali železo z pažby, musíte pojistku vyšroubovat.

Zbroia Kozak 010

Úderník se napíná boční pákou, která je zakončena mosazným držákem.

Nahoře na závěru je nápis KO3AK a obrázek přísně se tvářícího kozáka.

Zbraň se dodává se dvěma zásobníky. Každý z nich pojme dvanáct diabolek. Zajímavostí je osa zásobníku, která je tvořena dvěma odpruženými kuličkami. Ty zapadnou do lůžek v těle zbraně a drží zásobník v určené poloze.

V těle zbraně je pak další odpružená kulička, která aretuje otvory zásobníku proti komoře v hlavni.

Manometr od firmy Wika se na levných zbraních nevyskytuje příliš často.

Hlaveň je zakončena závitem, na který je po celé délce našroubovaná ochranná trubka, která plní funkci moderátoru a výrazně snižuje hluk výstřelu.

Ústí hlavně je vzorně zahlazeno.

Vnitřní díly jsou provedené čistě.

Zbroia Kozak 003

Zbroia Kozak 004

U pušky jsem objevil dva problémy. JSB Exact špatně drží v zásobníku a při prudším pohybu má tendenci vysunout se z otvoru a oříznout se o hranu. Po sundání boční krycí desky jsem uvnitř objevil jednu zapadlou diabolku a na to konto jsem zjistil, že otvor pro nabíjecí trn má větší průměr než diabolka, a ta klidně dokáže propadnout do vnitřního prostoru (jak vidíte na fotografii).

Mechanismus spouště příliš možností k seřízení neposkytuje, ovšem navržen je dobře a funguje spolehlivě.

Pro montáž puškohledu slouží standardní weaver lišta, což je určitě lepší řešení než všelijaké ty tzv. 11 mm drážky, na které neexistuje žádná norma a ve skutečnosti si je každý výrobce dělá, jak chce.

Pro střelecký test jsem použil inovovaný typ puškohledu Valiant 5-20x50. Na můj vkus je trochu velký, ale funkčně se jeví velmi dobře.

Po předchozích zkušenostech s puškami v podobné cenové hladině jsem od této zbraně nečekal zázraky, ovšem výsledek na terči mě celkem příjemně překvapil. Svůj podíl na tom má i poměrně dobře udělaná spoušť, která jde lehce a odpaluje bodově. Charakteristika spouště se sice nevyrovná sportovnímu speciálu, ale rozhodně patří k lepšímu průměru a v této cenové hladině potěší.

Střílel jsem v sedě s oporou při teplotě kolem 0° C, mírně foukalo, ale na střelbu to prakticky nemělo vliv.

Z Kozaka mám trochu smíšené pocity. Zpracování kovových částí je na vysoké úrovni, materiály jsou klasické a vypadají festovně, puška střílí přesně, podává spolehlivě, je relativně tichá, má regulátor, na naplnění dá docela hodně ran. Občasné problémy s vypadáváním diabolek ze zásobníku by se asi daly vyřešit jinými gumičkami nebo proříznutím hlubší obvodové drážky. Dojem však sráží amatérsky vyrobená pažba. Dost mi to připomíná někdejší úroveň pažeb na Taipany, nedivil bych se, kdyby to měla na svědomí stejná firma. Lícnice je na nesmyslném místě a prakticky tam nemá význam, o lučíku už ani nemluvím. Weaver lišta je příliš vzadu, takže je problém s umístěním větší optiky nebo optiky s delším očním reliéfem. Prostě koncepčně je ta pažba postavená úplně špatně, nejlépe by asi výrobce udělal, kdyby z toho udělal klasickou pušku. Tak mě napadá, že když už existují konverzní sady, které udělají z klasické pušky bullpup, tak by byla legrace, kdyby se někdy dělaly konverzní sady, které by z bullpupu udělaly klasickou pušku. :)

Na druhou stranu puška se má v porovnání s konkurencí prodávat za překvapivě přívětivou cenu. Ta má být kolem 16 tisíc korun, což je zhruba na úrovni SPA P10 nebo P15, které však funkčně jednoznačně převyšuje.


Neodpustím si ještě obecnou poznámku pod čarou.

V poslední době mi připadá, že začíná odeznívat kouzlo koncepce bullpup, ono to má totiž dost podstatné nevýhody jako je třeba vysoká výška optiky nad hlavní (tohle se právě snaží řešit ty sub-bullpupy). Dále optika se nedá uchytit na závěr, což obvykle znamená nutnost použít jako nosnou část kartuši, která však s klesajícím tlakem mění své rozměry a změny v setinách milimetru v rámu znamenají centimetry na terči. Bullpupy nejsou dobře vyvážené, jsou moc těžké na zadek, proto je přesná střelba s nimi obtížná, ideálně se s nimi dá střílet akorát, když je předek a zadek zasazený v bagu, ale to u mě není střelba, jak si ji přestavuju. Hlaveň je blízko opěrné ruce a to znamená nemalé bezpečnostní riziko (především když vidím někoho střílet s oporou o strom, tak docela trnu). Ovládací prvky jsou často obtížně dostupné, zvlášť pušky s kličkou jsou podle mě normální střelby neschopné, a i když se v poslední době objevila řešení, která posouvají napínací páky dopředu, tak v tom případě jsou potřeba další táhla a řeší se stejný problém jako s táhly ke spoušti. No, uvidíme, bullpupy ještě určitě neřekly své poslední slovo a jsem zvědav, kam se bude jejich vývoj ubírat v budoucnosti.

Za zapůjčení zbraně děkuji eshopu www.zbrane-vzduchovky.cz

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru