Fieldtarget

Gunpower SSS

Note utilisateur:  / 2
MauvaisTrès bien 

Výrobky americké firmy Airforce Airguns se v Evropě prodávají pod názvem Gunpower. Důvody přejmenování mi nejsou známy, nicméně ve světě zbraní je to celkem běžná záležitost. Firma se specializuje na vysocevýkonné větrovky s nezaměnitelným futuristickým designem. V nabídce jsou momentálně modely SSS, Storm, Shadow, Stealth, které se liší prakticky jen délkou hlavně a přítomností integrovaných tlumičů a model Edge, který míří do oblasti sportovních zbraní. Pro americký trh se vyrábí analogicky pod názvy Condor, Talon, Talon P a Talon SS. Zajímavý je model Talon P, což je verze zkrácená na minimum, takže je to vlastně pistole, i když značně přerostlá. Všechny modely jsou koncipovány jako jednoranové. Ráže jsou standardní vzduchovkové 4,5 a 5,5mm a k nim se řadí i méně obvyklé 5mm a 6,35mm. Zbraň, o které pojednává článek, je model SSS, který firma pyšně označuje za pravděpodobně nejvýkonnější sériově vyráběnou vzduchovou pušku na světě. Výkon s Hi-Flow ventilem dokáže přesáhnout 100 J podle ráže a použitého střeliva.

Gunpower-10

 Gunpower-11

V zásadě se jedná o o zbraně postavené na velice jednoduchém konceptu. Celkový dojem je velmi americký, promyšlená konstrukce s minimem součástek, kde je vše podřízeno funkčnosti. Základem je rám vyrobený z pevnostní hliníkové slitiny, do kterého je z jedné strany zasazena hlaveň z produkce Lothar Walther a zezadu je našroubovaná ocelová tlaková láhev o objemu 0,5l. Ve spodní části z rámu vystupuje jednoduchá plastová rukojeť vzdáleně připomínající rukojeť ze standardní M16. Před ní je pak umístěno krátké předpažbí, ke kterému je možné připojit střelecký bipod. Horní část rámu tvoří typicky zvednutá integrovaná lišta pro montáž střeleckého dalekohledu (opět výrazná inspirace americkou národní puškou M16). Nutno říct že vysokou montážní lištu si vynutila konstrukce zbraně, kde hlaveň, rám a tlaková láhev tvoří jednu přímku, a proto bez výše umístěné optiky by střelec nebyl schopen přilícit. Na levé straně rámu se nachází dva podlouhlé otvory. V menším je odkryt pohled na pružinu úderníku s indikací napnutí. A ve větším je zpřístupněno ovládací kolečko předepnutí bicí pružiny, kterým lze regulovat výkon zbraně.

Gunpower-5

Gunpower

Představovaná zbraň je v ráži 5,5mm s dlouhou hlavní o délce 60cm. Jednoduchá konstrukce však nepřináší jen výhody, a proto konkrétní puška na fotografiích prošla značnými úpravami, do kterých její majitel investoval nemálo času i peněz. V prvé řadě je nutné zmínit instalaci regulátoru tlaku a manometru. Standardní modely se totiž vyznačují poněkud děsivou konzistencí, kdy rychlost první poloviny všech výstřelů lineárně roste a rychlost druhé poloviny lineárně klesá. Navíc ve standardu puška neobsahuje manometr, takže střelec jen velice obtížně hledá konzistentní rozmezí, které obvykle činí pouze kolem 20 ran. Přítomnost regulátoru tlaku pak znamená, že úderník bije na ventil, který dodává konstantní tlak, což zásadním způsobem zvyšuje počet konzistentních výstřelů.

Gunpower-1

Tlaková láhev o objemu 0,5 litru se tlakuje na výrobcem doporučený maximální tlak 200 bar. Pro její naplnění z větší potápěčské láhve je nutná její demontáž. To ovšem neplatí pro uváděnou konkrétní zbraň, která má nainstalovaný rychloplnící ventil (quickfill).

Gunpower-9

Gunpower-14

Příprava ke střelbě se provádí jednoduchým způsobem. Tlakem prstů se posune směrem dopředu napínací madlo, které se nachází v prostoru mezi rámem a integrovanou lištou a zajistí se v přední poloze. Tím dojde k natažení bicího mechanismu a zároveň k odkrytí nabíjecího otvoru, do nějž se vloží diabolka. Madlo se vrátí zpět a puška je připravená ke střelbě. Ovšem nejprve je nutné zbraň odjistit, protože při každém nabití dojde k jejímu automatickému zajištění. Pojistka se nachází v přední části lučíku, tvoří ji plastem obalená ocelová tyčka a odjišťuje se směrem dopředu. Pojistka na tomto místě je poměrně běžná především u amerických zbraní. Idea spočívá v tom, že pojistka se posune dopředu tlakem nehtu ukazováčku střílející tuky. Ovšem to by nesmělo vyžadovat vyvinutí zcela nepřiměřené síly. Měl jsem v ruce několik Gunpowerů a u všech to bylo stejné, takže každý střelec nakonec odjišťuje způsobem, kdy pojistku mačká bříškem palce proti ukazováčku položeném na přední části lučíku.

Gunpower-7

Gunpower-3

Klasická pažba chybí a tvoří ji tlaková láhev, která je ve standardním provedení obalená pryží a zakončená primitivní botkou. Je to sice jednoduché řešení, ovšem ke komfortu při střelbě to má daleko, protože je široká a jakoby tlačí zbraň směrem od střelce. Dále je toto řešení náročné na výšku montáže, při nízké bývá problém přilícit. Na zbrani na fotografiích byla pryž nahrazena mnohem dokonalejším návlekem, který je ovšem nutné dokoupit zvlášť.

Gunpower-12

Gunpower-2

Celou sestavu doplňuje střelecký dalekohled Bushnell 6500 Elite 4,5-30x50 ve verzi Tactical s odkrytými točítky a zaměřovacím křížem typu MilDot. Tato optika je známá spíše z kulovnic, ale používá se často i na větrovkách, jelikož paralaxa se dá nastavit od 25 yardů a na nejmenší zvětšení umožňuje střelbu již od 8 metrů. Jedná se o nejvyšší řadu Bushnellů, která nabízí výborné optické a mechanické vlastnosti, ovšem za poněkud méně výbornou cenu...

Gunpower-13

Gunpower-4

Vlastní průběh střelby je typicky větrovkový, tedy s minimálním zpětným rázem a nízkým hlukem, který neruší sousedy. Spoušť na recenzované zbrani byla oproti standardní značně tuhé spoušti poladěna přeleštěním styčných ploch, takže působila příjemným dojmem. Ovšem se spouští na větrovkách typu HW nebo AA se to nedá srovnat, o sportovních puškách ani nemluvě. Samotná přesnost recenzované zbraně je celkem vyhovující. Samozřejmě po provedení výše uvedených úprav. Nástřelku na 30 metrů s JSB Exact v pozici vsedě s oporou o dvojnožku Harris si můžete prohlédnout na fotografii.

Gunpower-17

Gunpower SSS je po všech stránkách netradiční zbraň, se kterou budete přivolávat pozornost ostatních střelců, kdekoliv se objevíte. Všechno je na ní podřízeno jednoduché až primitivní konstrukci a dosahování vysokého výkonu, který je ovšem u nás omezen zákonným limitem 16J. Pokud si ceníte "taktického" vzhledu a možnosti vysokého výkonu a nevadí vám nepříliš ergonomická pažba, děsná pojistka, příliš vysoká optika, nutnost investovat do dalších doplňků jako je regulátor a quickfill, vhodnější návlek na pažbu, nutnost leštit součástky ve spoušti a nemožnost použít zásobník, tak je Gunpower pro vás ta pravá volba. Na holou zbraň si pro začátek připravte zhruba 19 tisíc korun.

Gunpower-8

Gunpower-16

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru