Fieldtarget

Air Arms S500 HFT

Note utilisateur:  / 6
MauvaisTrès bien 

Před pár týdny k nám dorazila novinka od anglické firmy Air Arms model S500 HFT. Jak již z názvu vyplývá, zbraň míří na střelce, kteří se věnují závodům dle pravidel HFT (Hunter Field Target). Pojďme se tedy podívat, jak se jim to povedlo.

S500hft-013

Všechny PCP zbraně od firmy Air Arms (s výjimkou FTP900) vycházejí prakticky z jednoho základu, který se liší několika prvky. Model S400 je jednoduchá jednoranová zbraň se závěrem ovládaným klasickou kličkou. Když k němu přidáte zásobník, tak vznikne model S410. Pokud místo kličky použijete boční páku dostanete model S500 a když k němu přidáte zásobník, máte model S510. No a pak to můžete ještě více zamotat různými délkami hlavní, kartuší a odlišnými typy pažeb.

S500hft-001

Model S500 HFT je tedy zbraň, která vznikla z klasické pětistovky přidáním několika vylepšení, která mají za cíl zvýšit komfort jejího použití právě na HFT závodech. Tedy v podmínkách, kdy se střílí za jakéhokoliv počasí, klidně na horkém slunci, ale i v dešti nebo ve sněhu a při teplotách pohybujících se hluboko pod nulou.

S500hft-009

Puška má prodlouženou hlaveň (49 cm) z produkce firmy Lothar Walther zakončenou výrazným separátorem, který má za úkol ořezat vytlačovaný vzduch od diabolky. Toto zařízení se na větrovkách objevuje již několik let, ovšem osobně si nejsem jistý jestli se nejedná spíš o vzhledovou záležitost. Každopádně pokud to má vliv na přesnost, tak jen minimální. Ráže je klasických 4,5 mm (.177), nic jiného se ani nedalo čekat a v jiné ráži se ani nevyrábí.

S500hft-006

Hlaveň je plně plovoucí. Hlavně vzduchovek jsou bvykle na svou délku poměrně tenké a mají tu nepříjemnou vlastnost, že značně pruží (stačí na ni zatlačit prstem). Pokud se tedy použije uchycení hlavně jen v jednom místě bez podpory objímky, tak může dojít k nárazům o kartuši. Tomu model HFT předchází použitím gumového špuntu, který se nachází pod separátorem a v případě průhybu hlavně dosedne na kartuši.

S500hft-003

Výkon zbraně je nastaven na hodnotu 16 joule, která je vyžadována pravidly na FT/HFT soutěžích.

S500hft-002

Puška nemá regulátor, takže přesné rozmezí provozního tlaku si každý musí zjistit sám, protože se u pušek tohoto typu lehce liší kus od kusu, obvykle je to mezi hodnotou 110 - 190 bar. V tomto rozsahu tlaku pak puška zvládne vystřelit zhruba 100 ran. Air Arms pušky až na pár výjimek mají kontrolní ukazatel tlaku ve spodní části předpažbí. Rozměrná kartuše se plní pomocí rychloplnícího nástavce (quickfill) z tlakové láhve nebo pomocí manuální pumpy. Puška má tradiční quickfill od Air Arms, který je poměrně komplikovaný a uživatelsky nepřívětivý, nicméně změny se asi v dohledné době nedočkáme. Jednoduchý plnící pin jaký používají u špičkového modelu AA FTP900 by se mi líbil rozhodně víc.

S500hft-010

S500hft-014

Boční napínací páka přináší oproti klice výhodu ve snazším nátahu a nezasahuje do prostoru optiky. Po jejím natažení se napne bicí mechanismus a zároveň se odsune podávací trn, to umožní střelci vložit diabolku do nabíjecího žlábku. Po vrácení páky směrem dopředu dojde k zasunutí diabolky do hlavně a zbraň je připravena k výstřelu.

S500hft-007

Pažba modelu S500 HFT patří k tomu nejlepšímu, co se v dnešní době na puškách vyskytuje a je shodná s modelem S510 Ultimate Sporter, který jsem popisoval v nedávné době. Použitým materiálem je lepenice z různobarevných dýh, které po opracování odkryjí barevné kresby a zajímavé designové křivky. Lícnice je výškově stavitelná, takže nebudete řešit problémy s přilícením podle výšky montáže a typu vaší optiky. Rozměrná gumová botka je také nastavitelní ve vertikálním směru podle tělesných dispozic střelce.

S500hft-005

Pažba je oboustranná, rukojeť je skloněná takřka do pravého úhlu a přirozeně se drží. Nicméně oboustranné pažby jsou vždycky kompromisem a u sportovního modelu bych spíše čekal pažbu přizpůsobenou přímo pro pravorukého nebo levorukého střelce.

S500hft-008

Do spodní části předpažbí je vsazena hliníková lišta, do které lze standardním způsobem přichytit příslušenství jako je například palmrest nebo oko pro řemen.

S500hft-015

Vzhledem k předpokládanému soutěžnímu použití je puška doplněna o stavitelnou sportovní spoušť, která umožňuje široké nastavení. Především vítám možnost posouvat spoušť dopředu i dozadu, což považuji za jeden z nejdůležitějších stavitelných prvků, protože každý střelec má jinak dlouhý prst a při špatném nastavení vzdálenosti spouště strhává vpravo nebo vlevo podle toho jestli ji má krátkou nebo dlouhou. Samotný jazýček spouště je tvořen válečkem, který se dá posouvat nahoru i dolů a ještě může i rotovat kolem osy.

S500hft-004

Vlastní střelba proběhla bez závad a překvapení. Puška je určena pro přesnou střelbu na vzdálenost do 50 metrů, což zvládá bez problémů, jak si můžete prohlédnout na testovacím nástřelu z tunelu, který provedl Kicmis.

s500hft group

U Air Arms mi to někdy připadá, jakoby občas vhodili všechny vyráběné díly do krabice, náhodně jich pár vytáhli a složili z toho nový model. Nevidím žádné inovace, koncepční změny nebo nové myšlenky. Nového quickfillu, regulátoru nebo zásobníku se asi nedočkáme. Nicméně ono jim to celkem vychází a především spolupráce s italským výrobcem pažeb Minelli se zdá být sázkou na dobrou kartu. A po spolehlivé pušce vhodné pro HFT střelbu poptávka existuje a jistě si své příznivce najde.

S500hft-012

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru