Fieldtarget

Evanix Sniper

Note utilisateur:  / 4
MauvaisTrès bien 

Výrobci vypouštějí na trh jednu pušku za druhou, ale jednotlivé modely vzduchových zbraní je obtížné nějakým způsobem kategorizovat. Celý svět jakoby se dělil na pušky klasické lovecké a pak na supersporty koncepčně vycházející ze závodních pušek pro střelbu dle pravidel ISSF. Jako příklad prvního typu bych mohl uvést třeba AA510, HW100 nebo Daystate Huntsman a mezi zástupce druhého typu by se daly zařadit třeba Steyr LG110 nebo Walther LG300. Také nezapomeňme na prosazování koncepce bullpup s ovládacími prvky umístěnými v prostoru pažby s typickými zástupci Kalibrgun Cricket nebo Edgun Matador.

DSCN9345

V oblasti palných zbraní však momentálně vládne taktický vzhled a tato móda se zpožděním přichází i mezi vzduchové zbraně. Několik pušek, které se vezou na této vlně jsem již na těchto stránkách představil. Daly by se mezi ně zařadit například FX Revolution, FX Verminator Mk2, Evanix Monster, Daystate Panther, Gunpower Stealth nebo Gunpower SSS, stále se však jedná o víceméně klasické pušky jenom zasazené do hromady plastu.

DSCN9338

Korejský Evanix je na tomto "taktickém" poli velice aktivní a pustil se do problému jinak. Po vzoru útočných pušek vytvořil komplet nový hliníkový rám jehož hlavními znaky jsou nesčetné otvory a prolisy, které u palných zbraní mají podporovat chlazení. U PCP zbraní pak samozřejmě nic chladit nemusí a jsou tam pro efekt.

DSCN9354

Modelová řada Evanixu je značně široká. Sahá od klasických modelů Blizzard, Rainstorm, Windy City, Leopard a Monster přes revolverové AR6, K500 a pistoli P až po elektronické semi a full-auto modely Speed, Max, Conquest, Avalanche, Giant, X-2, GTL480, GTK290, GTK-SP. Nás však bude v tomto článku zajímat pouze novinka Sniper. Ta existuje ve dvou verzích, které se liší v použité tlakové kartuši a několika vzhledových detailech. U modelu Sniper bez označení je použita klasická ocelová kartuše s objemem 290 cm2. U sesterského modelu Sniper X2 je použita kevlarová láhev o objemu 480 cm2, kterou známe i z modelu Monster. Měl jsem možnost držet v ruce i X2, než odešla zákazníkovi, a díky lehkému kevlaru je rozdíl v hmotnosti velmi znatelný (bohužel v ceně taky...). Obě verze se vyrábí v široké škále ráží od nejpopulárnější 4,5 mm až po monstrózní .50 (12,7 mm).

DSCN9333

Recenzovaná zbraň je v ráži 5,5 mm s výkonem nastaveným pod zákonnou hranici 16 J. Podstatnou část délky tvoří hlaveň s délkou 46 cm, krytá mohutným prolisovaným krytem, ve kterém jsou zároveň skryty odpružené plastové vložky integrovaného moderátoru hluku výstřelu. Hlaveň je zakončená obří úsťovou brzdou, která má samozřejmě pouze vzhledovou funkci.

DSCN9335

DSCN9341

DSCN9334

O zásobování stlačeným vzduchem se stará rozměrná ocelová kartuše umístěná pod hlavní. Plnění je zabezpečeno pomocí plnícího otvoru v přední části, do kterého se zasouvá jednoduchý pin, podobný jako u HW100 nebo Edgunu. Pin má průměr 8,5 mm, takže není s jinými zbraněmi kompatibilní. Jakákoliv unifikace je v nedohlednu, každý výrobce řeší plnění po svém. Nicméně střelci s jednou zbraní to nemusí nijak vadit a kdo má zbraní více, může použít rychlospojku. Samotný otvor je chráněn otočnou krytkou proti případnému vniknutí nečistot. Maximální pracovní tlak je stanoven na 200 bar a střelec ho může kdykoliv zkontrolovat pohledem na kontrolní manometr, který je umístěn ve spodní části zbraně.

DSCN9346

DSCN9344

Ke zbrani se standardně dodávají dva zásobníky (typ natahovací budík). Ty jsou řešeny poměrně netradičním způsobem, kdy místo tradičního gumového kroužku, který přidržuje diabolky v jednotlivých otvorech, je použita dlouhá vinutá pružinka se stejným úkolem. V čelní části je zasazena odpružená ocelová kulička, která ve správné poloze zapadne do důlku v rámu a tím zásobník zaaretuje proti hlavni. Primárně je zbraň konstruována pro vkládání zásobníku z pravé strany. V rámu je z toho důvodu malé vybrání jako náběh pro aretační kuličku, nicméně jsem zkusil vložit zásobník i z levé strany a nečinilo mi to žádný problém. Při střelbě jsem si všiml, že mi stále zůstává v zásobníku jedna rána. Už jsem si myslel, že neumím počítat, až jsem nakonec zjistil, že do zásobníku se vejde 11 diabolek kalibru 5,5 mm. Bohužel výrobce se nevyhnul tradiční chybě plastových zásobníků, kdy diabolka zůstává při plnění zachycena hlavičkou o jistící kroužek. Pro zatlačení prstem je diabolka příliš hluboko a je tedy potřeba ji vhodným nástrojem zatlačit kousek hlouběji. Obvykle tyhle plastové domečky nemám moc rád, ale tady mě překvapilo, jak dobře zásobníky fungují, vše fungovalo hladce, diabolky se bez problémů spolehlivě podávaly do hlavně.

DSCN9339

DSCN9331

DSCN9332

Zbraň se ovládá jednoduše. Pomocí hadice s plnícím pinem, který se zasune do otvoru pro rychloplnění (quickfillu) se zbraň napustí stlačeným vzduchem. Boční napínací páka se natáhne do zadní polohy, tím dojde k zasunutí nabíjecího trnu a k celkovému odkrytí nabíjecího okénka.  Naplněný zásobník se vloží do výřezu v pouzdře závěru, dokud necítíme zacvaknutí aretační kuličky. Páku vrátíme zpět do přední polohy a tím je zbraň připravená ke střelbě.

DSCN9337

Zvláštní kapitolu si zaslouží pažba. Výrobce se tady rozhodl pro nekompromisní vojensko-taktický styl. Pažbu tvoří dvě ocelové tyčky se zářezy, které jsou zasunuty v otvorech v rámu. Pomocí tlačítka lze pažbu po skocích nastavovat v podélném směru, případně ji zcela vyjmout. Zadní část tvoří přišroubovaný kus plechu na kterém je nasazen kus gumy, který plní funkci opěrné ramenní botky. Nutno říct, že guma je dost měkká, nedrží na místě dobře a během testu mi při manipulaci několikrát spadla. Pro praktické používání bude nutné ji tam přilepit nebo jinak zajistit. Lícnice je opravdu minimalistická. Tvoří ji kus ořechového dřeva připevněný na posuvném mechanismu, kterým jde plynule korigovat jeho výška a vzdálenost od botky. Na první pohled to vypadá, že výška se koriguje skokově pomocí otvorů v držáku, ale není tomu tak. Provádí se to plynule na svorném principu šroubem ve spodní části. Je to prapodivný způsob, nicméně docela dobře funkční.

DSCN9347

DSCN9348

DSCN9336

DSCN9351

Rukojeť je z černého plastu. Po odklopení její spodní části se zpřístupní dutina, do které je možné vložit nějaké to příslušenství, ve vojensko-taktickém pojetí zřejmě věci pro přežití. Celý rám zbraně je nahoře i dole mohutně orailovaný weaver lištou, takže případná montáž jakýchkoliv doplňků (dvojnožka, svítilna, granátomet...), není žádný problém. Na spodním railu je posuvně přichyceno plastové předpažbí. Jeho tvar je mi záhadou, ale je fakt, že se v těchto sniperských záležitostech moc nevyznám. Každopádně pro zvýšení přesnosti střelby to není. Každopádně dlouhé weaver lišty přičítám ke kladům, osobně je považuji pro montáž optiky za lepší řešení než obvyklé 11 mm drážky.

DSCN9326

DSCN9340

DSCN9349

K testu jsem použil optiku Valiant 10x44, na větrovku je to poměrně vhodná alternativa za relativně méně peněz. Samostatnou recenzi se pokusím napsat v nejbližší době.

DSCN9358

DSCN9350

Na vlastní průběh střelby jsem byl velmi zvědavý, ale rovnou napíšu, že mě střelba z podobných zbraní obvykle naplňuje negativními pocity. Ani v tomto případě tomu nebylo jinak. Puška je velká a dost těžká, s optikou váží 4,7 kg. Je mi jasné, že správný sniper používá dvojnožku a tím pádem mu to nevadí, ale vzhledem k použité pažbě a velké kartuši je těžiště posunuté hodně dopředu a puška padá na předek. Spoušť je vojensky tvrdá a těžký úderník se pohybuje po značně dlouhé dráze, což má na přesnost rozhodně negativní vliv. K tvrdosti spouště mohu uvést, že u testu nás bylo několik a když se pokoušel vystřelit JirkaF, tak se ptal, jestli náhodou nemá zajištěno... Další věc je, že puška byla nastavená zhruba na 182 m/s s diabolkama JSB Express 0,93 g (něco přes 15 joule), a to je rychlost se kterou si puška prostě nerozumí. Jistě by jí daleko více vyhovoval výrobcem uváděný výkon někde kolem hranice 50 J. To už by však znamenalo, že k ní potřebujete zbrojní průkaz. Nastřílený terč v mírném větru si můžete prohlédnout na fotografii, na sportovní střelbu ta puška rozhodně nebude. Během střelby jsem kromě neustále upadávajíci botky nezaznamenal jinou závadu.

DSCN9353

DSCN9359

Závěrem bych napsal, že Evanix Sniper boduje především agresivním armádním designem, který musí zaujmout snad každého fanouška military stylu. Na závodní střelbu disciplín FT-HFT rozhodně není určen, ovšem pokud hledáte pušku s atraktivním vzhledem, s kterou chcete budit pozornost a budete střílet pro zábavu, tak o ní můžete pouvažovat. Cena pušky pro náš trh je stanovena na 22 900,- korun (v Anglii jsem viděl 790 liber, v USA cca 1000 dolarů).

DSCN9342

DSCN9357

Za zapůjčení zbraně k recenzi děkuji e-shopu www.zbrane-vzduchovky.cz

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru