Fieldtarget

Daystate Huntsman Regal

Note utilisateur:  / 2
MauvaisTrès bien 

Tak jak je na tom nejlevnější model od anglické firmy Daystate? Historie anglické firmy Daystate spadá do roku 1978, kdy byla firma založena a začala s produkcí modelu Air Ranger. Po jeho uvedení si střelci vyžádali také výkonnou větrovku menších rozměrů využitelnou především k lovu drobné zvěře. Tak vznikl model Huntsman, který v ráži .22 poskytoval na svou dobu výborný výkon a všeobecně se považuje za základ moderních loveckých větrovek. Jeho popularita překonala léta a je stále taková, že se jeho inovované verze vyrábějí dodnes.

Daystate Huntsman 002

Lov je sport gentlemanů, a proto se klasické lovecké pušky v anglicky mluvících zemích označují jako Sporter. Taková zbraň tedy musí hezky vypadat, nesmí kazit gentlemanův outfit a pokud možno se s ní musí dát taky něco trefit. Gentleman se taky nechce ve zbrani moc vrtat, takže by měla být i dostatečně spolehlivá, aby ho nezdržovala od pití čaje v klubu.

Daystate Huntsman 003

V letech 2007-2013 se vyráběl Huntsman pod označením Classic z kterého se po drobných úpravách stal Huntsman Regal, rozdíly jsou především v trochu změněném designu pažby a větším zásobníku vzduchu, což přináší pár výstřelů navíc. Nevím, jak firma přišla na přívlastek Regal, což znamená královský, ale asi to má v nás vzbudit pocit, že je to něco významného a něco jako že to je asi fakt dobrá puška. Nu, pojďme se na to podívat.

Představovaný Huntsman Regal je tedy klasická lovecká puška v ráži 4,5 mm s hlavní o délce 43 cm, která pochází z produkce Lothar Walther, což by mělo být zárukou její dostatečné kvality. Hlaveň je ukryta v duralové trubce většího průměru, která o pár centimetrů přesahuje ústí a kromě ochrany hlavně plní zároveň funkci moderátoru zvuku, takže při tréninku na zahradě zbytečně neznervózňujete sousedy. Jeho účinnost se dá výrazně zvýšit použitím externího tlumiče hluku, pro jehož připevnění slouží závit, který je normálně krytý šroubovací krytkou. Externí tlumiče patří k doporučené (a někdy i přímo vyžadované) výbavě vzduchových zbraní, a to i v zemích, které mají výrazně přísnější zbraňovou legislativu než my, jako jsou třeba sousední Německo nebo Polsko, o Anglii ani nemluvě. Logicky, pokud je při zachování bezpečnostních pravidel se zbraní povoleno střílet třeba na zahradě, tak by se mělo střelcům umožnit neobtěžovat okolí zbytečným hlukem.

Daystate Huntsman 013

Výkon zbraně je dle předpisů omezen do 16 joulů. Výkon se však mění podle tlaku v kartuši, podle použitého střeliva, okolní teploty a dalších vlivů, takže výrobci nastavují poněkud méně, aby měl uživatel jistotu, že neporuší zákon, a nebo ho v případě účasti na HFT závodu pořadatelé nevyloučí při kontrolním měření. O dostatečnou zásobu stlačeného vzduchu se stará kartuše pod hlavní o objemu 162 cm2. Pod šroubovacím víčkem v přední části je ukryt plnící pin.

Daystate Huntsman 012

O aktuálním stavu tlaku v kartuši informuje střelce manometr ve spodní části předpažbí. Vlastní manometr má barevně označená rozmezí hodnot, ale nějak mi to nedává logiku. Červené pole by mělo signalizovat nebezpečí, ale tady ukazuje hodnoty do 100 barů v kterých má puška nejnižší výkon. Žluté pole mezi 100 a 200 bary ukazuje provozní tlak, při kterém puška nejlépe funguje. A zelené pole ukazuje 200-250 bar, což nevím co znamená, protože výrobce uvádí maximální tlak 230 barů. Tak buď je autor tohoto manometru barvoslepý nebo vůbec neví, k čemu slouží. Logicky by mělo být pásmo nízkého tlaku žlutě, provozní tlak zeleně a nebezpečné pásmo s vyšším než povoleným tlakem by mělo být červené. No, není to jediná podivnost...

Daystate Huntsman 006

Daystate v Huntsmanech používá patentovaný způsob otvírání tlakového ventilu (Harpers Patent), což je ve zkratce odpružený úderník, který dle firemních podkladů snižuje spotřebu vzduchu jelikož omezuje tzv. "bouncing", což je několikanásobné otevření ventilu vlivem protichůdně působících sil při úderu na ventil. Přítomnost Harperova úderníku firma silně propaguje, jak můžete vidět podle velkého nápisu na pravé straně závěru.

Nedalo mi to, abych nevyzkoušel, jestli na tom Harperově způsobu opravdu něco je nebo je to spíš marketingová záležitost. Naplnil jsem pušku na maximální výrobcem povolený tlak 230 barů a střílel přes chronometr Airchrony Mk3 až dokud jsem neviděl, že výkon slábne z důvodu poklesu tlaku. Data si můžete prohlédnout v jednoduchém grafu. Z něj je na první pohled patrné, že ve využitelném rozmezí tlaku mezi 190 a 150 bar, kdy se hodnoty rychlosti drží v konzistentním pásmu +-2,5 m/s to vychází na asi 70 reálně použitelných ran. To v porovnání s puškami s regulátorem tlaku není nijak závratná hodnota, ovšem oproti puškám bez regulátoru tam skutečně k nárůstu počtu ran dochází, takže jistou výhodu Harperův patent skutečně přináší. Ovšem jestli to má takový význam, nechť si každý přebere sám. Zajímavostí je rozkolísání rychlosti diabolky při poklesu tlaku pod 150 bar, a pak už následuje setrvalý pokles. Pro lov nebo rekreační plinking by se dalo uvažovat o cca 130 ranách na jedno naplnění, ale to už rozdíl mezi nejnižší a nejvyšší hodnotou vychází na nějakých 10 m/s, a to už je na terči poznat.

Daystate Huntsman

Zásobníky jsou vyrobené jako kombinace plastu a hliníku, obsahují vnitřní pružinu, takže se musí před použitím natáhnout (tzv. budík) a pojmou deset diabolek. První příjemnou skutečností je, že uživatel si může zvolit, z které strany bude zásobník do zbraně vkládat - stačí v zásobníku přehodit ocelový kolík, který slouží jako zarážka, do jiného otvoru.

Daystate Huntsman 016

A druhou příjemnou skutečností je, že výrobce ke zbrani dodává také jednoduchou jednoranovou vložku, drženou na místě magnety, kterou s výhodou použijete třeba na HFT závodech nebo při obzvlášť přesné střelbě.

Daystate Huntsman 004

Zbraň je v klasické koncepci, kdy závěr je ovládaný otočnou kličkou, která při odemknutí směrem nahoru a zatažení dozadu zároveň natáhne úderník, odkryje nabíjecí otvor a odjistí zásobník, který přeskočí o 1/10 otáčky. Při zpětném pohybu jehla zasune diabolku do hlavě, uzamkne závěr a zbraň je připravena k výstřelu. Časování zásobníku a záchyt úderníku není dobře vyřešeno, jelikož když jsem rychle opakoval, tak se mi párkrát stalo, že jsem nabil vzduch, tedy že k zachycení úderníku došlo dřív než k otočení zásobníku a po návratu zpět prošla jehla stejným otvorem. Pokud páku taháte až na doraz dozadu, tak se problém neobjeví. No, ale každopádně to je konstrukční chyba, tohle by se stávat nemělo.

Daystate Huntsman 015

K zajištění zbraně slouží kuriózní pojistka ve formě kousku červeného plastu vsazeného do otočného prstence v zadní části, který blokuje jazýček spouště. Drží tam volně bez jakéhokoliv zajištění, podle mě nebude problém ho časem někde ztratit...

Daystate Huntsman 009

Daystate Huntsman 010

Ergonomie a povrchová úprava pažby snese nejpřísnější měřítka, dobře se drží, úchopové části jsou opatřeny protiskluzovou rybinou, rukojeť je strmě skloněná a umožňuje přirozeně bez lámání ruky dosáhnout prstem na spoušť. Pušky, u kterých se předem počítá s použitím puškohledu, musí mít vysokou lícnici, protože ten je podstatně výše než mechanická mířidla. Ořechová pažba Huntsmana je designovka, elegantní záležitost lahodící oku, podtržená detaily jako jsou vyryté královské R na rukojeti nebo jeho zakončení z palisandru.

Daystate Huntsman 008

Ovšem pod naleštěným povrchem se skrývá nepříjemné překvapení. U Daystate to s důrazem na estetiku značně přehnali a konkávní oblouk v předpažbí příliš vykrojili, takže došlo ke ztenčení materiálu, což spolu s faktem, že kvůli jednoduchosti a úspoře nákladů vlastní železo drží v pažbě pouze jedním šroubem, způsobuje klepání pažby o kartuši. Jednoduše předpažbí je tenké a k bodu uchycení je to dlouhá páka, takže předpažbí se při úchopu prohýbá a vrže o kovové díly. Považuji to za další konstrukční chybu, jelikož zeslabení materiálu pod určitou úroveň a uchycení jedním šroubem, není nic, co by se mělo ostatním dávat za příklad.

Daystate Huntsman 005

Spoušť kryje jednoduchý plastový lučík, v jehož spodní části jsou otvory pro imbusové klíče, kterými se dá seřizovat spoušť bez toho, aby se muselo železo vytahovat z pažby.

Daystate Huntsman 007

Pro účely testu jsem zbraň osadil inovovaným puškohledem Valiant 10x44 SF s křížem FBR. O této novince zkusím napsat některý z příštích článků. Jelikož zásobník vyčnívá poměrně vysoko nad úroveň zbraně, je nutné používat vyšší montáže. Drážka pro uchycení je klasická 11 mm, jenom škoda, že není po celé délce, ale v prostoru zásobníku je ukončená a obírá vás o pár milimetrů, které někdy zrovna mohou chybět.

Daystate Huntsman

Vlastní střelba proběhla bez závad, kromě toho, že jsem párkrát vystřelil naprázdno, jak jsem zmiňoval výše. Spoušť je snadno dosažitelná, příjemně čitelná a částečně seřiditelná, nicméně charakteristiku sportovních speciálů od ní nečekejte. Zbraň se díky vhodně zakřivené rukojeti dobře drží a jako bonus beru možnost si zvolit, zda budete držet zbraň klasicky s palcem obemknutým kolem krku pažby nebo s palcem nahoře, kde je pro něho připraveno zahloubené lůžko. Gumová botka je odpružená řadou příčných otvorů, díky zdrsnění neklouže a v rameni sedí dobře.

Pušku jsem otestoval venku na tradiční vzdálenost 30 metrů v pozici v sedě s oporou o klínek na klečák, který s výhodou používám jako náhradu předního bagu. Zadní bag nepoužívám, jen pušku pokládám na ruku v rukavici. Střelivem byly bohumínské diabolky Exact 4,52 mm firmy JSB Match Diabolo, speciálně vybraná série z jejich firemního tunelu.

Daystate Huntsman 001

Pokud máte v pušce správný tlak, který je v pásmu konzistentních výstřelů (viz. graf), nemá zbraň s přesností žádný problém a diabolky létají prakticky jednou dírou. Když cíl netrefíte, hledejte chybu v sobě, ne ve zbrani.

Daystate Huntsman 014

Když jsem na začátku článku zmiňoval, že se jedná o nejlevnější model Daystate, tak to ještě neznamená, že se jedná o nějakou levnou záležitost. Cena Huntsmana se pohybuje okolo 29 tisíc korun, což není málo a na trhu jsou zbraně, které jej překonávají jak cenou, tak užitnými vlastnostmi. Mezi přímé konkurenty patří ostatní sportstery jako například vyšší verze Air Arms S510 nebo nesmrtelný Weihrauch HW100. Daystate útočí na potenciální zákazníky především designem a povědomím o prémiové značce, to jim vždycky šlo, stačí si připomenout záplavu jejich limitovaných zbraní, kterými nás zásobují každý rok, až už si člověk říká, jestli dělají i něco jiného než limitované edice. Co se týká vlastností nijak nevybočuje z řady jiných zbraní, Harper patent sice poskytne nějaké ty rány navíc, což se vždycky hodí, ale těch ran je doslova pár a jeho přínos se zdaleka nevyrovná navýšení počtu ran, které přinese regulátor. Technika tedy asi nebude tím, co vás přiměje sáhnout do peněženky. Nicméně při výběru zbraně hrají svou roli i jiné faktory než jsou rozum nebo chladná úvaha, a pokud se rozhodnete trávit svůj volný čas s krásnou puškou na základě emocí, pak se proti tomu nedá nic namítat.

Jednoduše, nosíte-li tvídové oblečení a na hlavě bekovku, pak je pro vás Huntsman Regal jedinou možnou volbou.

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru