Fieldtarget

QB78 DeTermit

Note utilisateur:  / 1
MauvaisTrès bien 

Kdysi jsem četl článek, kde v průzkumu kutilství vyhrálo soutěž o nejoblíbenější zábavu českých mužů. S přehledem porazilo i sex, který skončil na druhém místě a houbaření na třetím. Kutilství můžeme tedy právem označit za český národní sport. A když se dívám na pušku, kterou stvořil Termit, tak můžu jen konstatovat, že průzkumy v tomto případě zjevně nelžou. Termit je pravidelným účastníkem našich FT závodů a přiznám se, že mě baví sledovat neustálou evoluci jeho pušky, a proto mu věnuji tento článek. Málokdy se podaří vidět jeho zbraň, aby vypadala stejně jako na předchozím závodě, takže toto je stav z května 2012.

QB78_DeTermit-011

Někdy v 70-tých letech minulého století si sedli chytří lidé u firmy Crosman se záměrem zkonstruovat zbraň pro zábavnou střelbu. V té době ještě technologie nebyla na takové úrovni jako dnes, takže se obloukem vyhli používání všelijakých plastů a vsadili na staré dobré (a drahé) obrábění kovu a dřeva. Avšak zas tak v dávné době to nebylo a proto na tělo zbraně použili hliníkový odlitek. Výsledkem jejich snažení se stala levná jednoduchá a spolehlivá jednoranová zbraň poháněná tlakem CO2 - Crosman 167.

QB78_DeTermit

Po čase sedli jiní chytří lidé u firmy Crosman a jelikož doba pokročila, rozhodli se prodat staré stroje a technologii výroby číňanům. Pokud to ovšem nebylo jinak a Číňan to nezkopíroval rovnou bez ptaní. Každopádně vznikla QB78, jejíž součástky jsou s Crosmanem 167 zaměnitelné. U nás se prodává pod názvem Norconia, což je složenina slov Norinco (čínská zbrojovka) a Frankonia (německá obchodní firma). Detailnější popis klasické QB78, což je jeden z favoritů v kategorii nejlevnějších zbraní, včetně popisu jednoduchého výkonového tuningu, bude předmětem některého z příštích článků.

QB78_DeTermit-005

Ale dost už historie a zpátky k Termitově vzduchovce, kterou neustále zarputile tuní. Popis všech změn, které na pušce provedl si netroufám popsat, protože to si snad nemůže pamatovat ani on sám.

QB78_DeTermit-002

Tak především všechny CO2 zbraně jsou známé svou náchylností na okolní teplotu, a proto je zbraň předělaná na stlačený vzduch, a to pomocí malé paintbalové láhve s vestavěným regulátorem tlaku. To si ovšem vynutilo posunutí hlavně nahoru vložením mezikusu. To mluvím o současnosti, jednu dobu to měl vyvedené přechodkou na stranu.

QB78_DeTermit-009

Kdysi bokem:

QB78_DeTermit_history-008

QB78_DeTermit_history-010

Původní čínská hlaveň sice postačuje na zábavnou střelbu, ale nějaké extra výkony se z ní dostat nedají, proto byla vyměněna za hlaveň z Weihrauch HW100. Pamatuji si, že ještě nedávno tam byla hlaveň ze Slávie...

QB78_DeTermit-004

Původní klička je nahrazena novou prodlouženou homemade z hliníku. Pojistka byla prohlášena za zbytečnost (což je pravda) a byla proto odstraněna.

QB78_DeTermit-008

Ve spodní části předpažbí zaujme hrouda opracovaného dřeva, která plní funkci palmrestu a umožňuje lepší držení při střelbě ve stoje nebo v sedě.

QB78_DeTermit-003

Posunutí hlavně směrem nahoru si vynutilo přidání zvýšené lícnice. Při její tvorbě bylo postupováno metodou žaves - lícnice je z moduritu. 

QB78_DeTermit-001

Za pozornost stojí stavitelná botka. Podotýkám naprosto funkční. Ovšem způsob, jakým toho bylo dosaženo, mi hlava nebere.

QB78_DeTermit-007

Na fotografii si můžete prohlédnout nástřel, když jsme pušku zkoušeli v Bohumíně v tunelu. Ten rozptyl si nezadá s jakoukoliv jinou běžnou větrovkou.

QB78_DeTermit_history-002

Pažba je hojně pokrytá vlastnoručně vyřezanou rybinou, která má za úkol zvýšení jistoty úchopu. To celé je doplněné řemenem z vaku na hokejovou výstroj.

QB78_DeTermit-006

Na závěr se sám sebe ptám, zda je možné tuto pušku ještě nazývat původním názvem. Jedna půlka součástek je z jiných vzduchovek a druhá půlka je změněná k nepoznání. Nicméně funguje to a Termit se na závodech pravidelně umísťuje na předních pozicích. A já se těším, jakou změnu uvidím zase příště.

QB78_DeTermit-010

Doplnění - listopad 2012.

No a příště zase nastalo! Termit vyrobil novou pažbu. A výběrem materiálu opět nezklamal. Nemrhal energií na nějaké fádní ořechové fošny, z kterých to dělá kdekdo, a použil kus pracovní desky z kuchyňské linky. Přesný zdroj neprozradil, takže komu chybí v kuchyni kus desky ve tvaru pažby na pušku, víte za kým jít.

QB78_DeTermit_history-003

Pažba nebo spíš sochařské dílo z muzea moderního umění, má tvar inspirovaný zřejmě sledováním Hvězdných válek nebo večerníčku o Rumcajzovi.

QB78_DeTermit_history-004

Povšimněte si důlků a žlábků na předpažbí, do kterých při úchopu zapadají prsty, pažba by se dala v klidu použít jako součást horolezecké stěny.

QB78_DeTermit_history-005

QB78_DeTermit_history-007

Stará botka zůstala zachována. To je tedy stav z listopadu 2012.

QB78_DeTermit_history-006

A já se ptám, co bude příště? Palmrest z kokosového ořechu? Futrál z pytle od cementu? Termit nás jistě něčím překvapí, to se nebojím.

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru