Fieldtarget

CZ 200 TB (Biathlon)

Note utilisateur:  / 4
MauvaisTrès bien 

Nedávno se mi kvůli nastavení spouště dostala do rukou zajímavá zbraň. Je to jedna z údajně asi 200 pušek, kterou nakoupil český biatlonový svaz od CZUB.

Základem je známá větrovka CZ 200 T (Target), která však byla upravena tak, aby vyhovovala střelbě podle biatlonových pravidel juniorům

DSC00241

Hlaveň je kvůli délce záměrné prodloužena nástavcem, který nese tunelovou mušku.

DSC00229

DSC00233

Dioptr je základní model vyrobený z pár kousků ohnutého plechu, působí značně lacině, nicméně pro základní použití postačuje.

DSC00237

Rukojeť a předpažbí jsou pokryty protiskluzovým zdrsněním. Rukojeť má velmi nezvyklý tvar - je tam málo místa a je velmi tenká, a je to tím, že je primárně určená pro dětskou ruku.

DSC00232

Mohutná hliníková botka by měla umožňovat střelbu vleže i vstoje bez nutnosti změny jejího nastavení. Poměrně drobnou lícnici lze snadno nastavit pomocí otočného šroubu do pozice vyhovující tělesným dispozicím střelce.

DSC00236

Na levé straně předpažbí je zafrézována lišta pro jezdce s očkem pro nosný popruh.

DSC00231

Spoušťový jazýček byl vyměněn za prodloužený hliníkový. Tady musím říct, že jazýček spouště u CZ 200 měnil snad každý, protože ten standardní má takový prapodivný tvar.

DSC00238

Co na první pohled nejvíce zaujme je netradiční zásobníkový mechanismus. Ten je značně mohutný, materiálem se na něm rozhodně nešetřilo.

DSC00230

Na fotografii níže si můžete prohlédnout vnitřek zásobníkového mechanismu po odšroubování horního krytu.

DSC00345

DSC00346

Zásobníky jsou posuvné, každý na 5 ran. Po natažení závěru pomocí nabíjecí kličky se zásobník posune o jeden otvor a při návratu kličky směrem dopředu, dojde k zasunutí diabolky do hlavně. Vlastní posun zabezpečuje pohyblivý čep v mechanismu a šikmé zářezy v těle zásobníku.

DSC00243

 Ke zbrani se dodává i jednoranová vložka, která je kvůli vyloučení záměny pokryta červeným eloxem.

DSC00244

Na pravé straně zbraně jsou hned dva držáky zásobníků. Jeden je umístěn v předpažbí a vystupuje šimo nahoru a druhý je umístěn po straně v zadní části pažby. Co nemohu pochválit, je použití křížových šroubů, ty podle mého názoru na zbraně nepatří.

DSC00235

Zásobníky drží ve zbrani spolehlivě. Větší obavy ve mě vzbuzuje zajištění diabolek v otvorech proti vypadnutí, protože tam není použito obvyklé řešení s jistící gumičkou, ale diabolka tam drží pouze třecí silou. Otvory v zásobníku jsou dosti těsné a s drobným osazením a diabolky tam jdou ztuha, pro jejich pohodlnější zasunutí se ke zbrani dokonce dodává malý nástroj, ovšem to platí pro nový nepoužitý zásobník. Jak tam budou držet diabolky po pár tisících ranách, když se elox setře a otvory se ochodí, je otázkou.

DSC00239

Na závěr bych řekl, že osobně jsem k všelijakým úpravám poměrně nedůvěřivý, zvlášť pokud více než zdvojnásobí cenu, ovšem tady musím uznat, že puška je na první pohled upravena profesionálně. Nevím, co všechno dělala CZUB a co jsou další úpravy (konkrétně vím, že zásobníky s celým mechanismem jsou práce jiné firmy), ale zjevně to bylo provedeno se znalostí věci. Podle mého názoru by se některé prvky daly řešit lépe, ale necítím se povolaný vyjadřovat se k úpravám, které se týkají biatlonu. Takže věřím, že všechno plyne z nějakých požadavků a všechno má svůj důvod. Každopádně nemám obavu o funkčnost ani trvanlivost zbraně a doufám, že tyto pušky pomohou vychovat další generace úspěšných biatlonových závodníků.

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru