Fieldtarget

Air Arms S510 Limited Edition

Note utilisateur:  / 6
MauvaisTrès bien 

Firma Air Arms letos slaví 30. výročí od data svého založení. A jeden z nejlepších způsobů jak výročí oslavit, je vytvořit nějakou unikátní sérii zbraní. Volba padla na model S510, který byl podroben důkladnému šlechtění.

DSCN8673

Pětsetdesítky patří k bestsellerům mezi PCP (Pre Charged Pneumatic) zbraněmi. Není tedy divu, že pro limitovanou edici vybrali v jižní Anglii zrovna tento populární model.

DSCN8658

DSCN8675

Air Arms vyrábí vzduchovky a větrovky v nadstandardní kvalitě za ještě relativně příznivou cenu. Jejich zbraně jsou jednoduché a prověřené. Nosnou část produkce tvoří jednoranný model S400 s napínáním klasickou klikou, z něj odvozený model S410, který má desetiranný zásobník a dále z něj odvozený model S510, který má také zásobník, ale napínání se provádí pákou na pravé straně zbraně. Jinak je v jejich modelech poměrně chaos, protože se dělí dále podle výkonu, druhu pažby a délky hlavní atd. Ale v zásadě se pořád jedná o jeden typ pušky. K tomu je ještě nutné připočítat nedávno ukončený model Ev2 a připravovaný model FTP900, což jsou však oproti sporterům zcela jiné konstrukce.

DSCN8701

Celá puška je především vzhledovou záležitostí, která na první pohled útočí na střelcovo oko svou svou stříbřitě titanovou povrchovou úpravou. Dostanete ji ve velmi pěkném kufru, spolu se štítkem a odznakem informujícím, že se jedná o limitovanou edici a odznakem ke 30. výročí vzniku firmy.

DSCN8656

 

DSCN8657

Představovaná zbraň je v ráži 5,5 mm (jsou i v ráži 4,5 mm) s výkonem v zákonném limitu 16J. Vlastní hlaveň je ukrytá v ochranné trubce, která zároveň částečně snižuje hluk výstřelu. Abyste při střelbě zbytečně nerušili sousedy, můžete hluk ještě dále snížit přídavným moderátorem, který je součástí dodávky.

DSCN8655

Pod hlavní se nachází rozměrný tlakový zásobník (kartuše) na stlačený vzduch. O aktuálním stavu tlaku v kartuši je střelec informován pomocí kontrolního manometru, který je umístěn ve spodní části předpažbí. Vzduch se doplňuje pomocí rychloplnícího nástavce (quickfillu), který je ukryt pod šroubovacím víčkem v přední části. Způsob vyřešení standardního AA quickfillu je funkční, nicméně je nutné říct, že jednoduchý plnící pin jako na větrovkách ostatních značek je výrazně pohodlnější.

DSCN8677

DSCN8663

Ke zbrani dostanete dva desetiranové zásobníky. Tady jsem oproti minulým letům zazanamenal velkou změnu, protože místo dřívějších plastových jsou oba zásobníky vyrobené z kovu. V plastových zásobnících byla zadní část vyrobená z průhledného materiálu, aby měl střelec přehled o tom, kolik mu ještě zbývá střeliva. Tuto funkci v kovových zásobnících zastává výřez, v kterém vidíte poslední tři diabolky. Zásobníky se plní po jedné diabolce, která se vždy vloží do většího otvoru, pak se zásobníkem pootočí o 1/10 otáčky, vloží se další diabolka a celý postup se opakuje až do úplného naplnění, kdy se v otvoru objeví první diabolka. Zásobníky se u AA tradičně vkládají do zbraně z levé strany. I když se přiznám, že tuto tradici nechápu. Podle mě jsou zásobníky vkládané z pravé strany ergonomicky mnohem lepší řešení.

DSCN8660

DSCN8659

DSCN8680

AA S510 se ovládá pomocí boční napínací páky. Což je dobře, protože to považuji za lepší než klasickou otočnou kliku, protože nabíjení nerozhazuje polohu, je rychlejší a v neposlední řadě díky páce potřebuje střelec pro nátah méně síly. Větrovky, a obzvláště ty výkonnější, totiž používají poměrně silné bicí pružiny a je rozdíl, zda bicí pružinu natahujete přímým tahem a nebo přes pákový převod. Kryt mechanismu pro otáčení zásobníku je v barvě kovu s letopočty ukazujícími na 30. výročí vzniku.

DSCN8676

DSCN8664

Příprava pro střelbu je jednoduchá. Po natažení nabíjecí páky dozadu dojde k uvolnění nabíjecího okénka, do kterého se vsune zásobník dokud nezacvakne, pak se páka vrátí směrem dopředu a tím je zbraň připravená k výstřelu.

DSCN8666

Již nataženou zbraň lze zajistit tlačítkovou pojistkou, kterou najdeme v jazýčku spouště. To byste využili především při případném lovu.

DSCN8668

Pažba si na první pohled zaslouží zvýšenou pozornost, protože zpracování a tvary pažeb vždy patřily k nejsilnějším stránkám firmy Air Arms. Opracování a povrchová úprava dřevěných částí je příkladné. Pažba klasického tvaru je vyrobená z ořechového dřeva. Její vzhled umocňují doplňky z tmavého dřeva v přední části předpažbí a ve spodní části rukojeti.

DSCN8678

DSCN8679

Pažba je koncipována jako přísně oboustranná. V zadní části z ní vystupuje vysoká lícnice, ve střední části se nachází výrazně skloněná rukojeť, což má kladný vliv na střelcův přirozený kontakt se zbraní, bez nutnosti se nějak zvlášť zbrani přizpůsobovat.

DSCN8670

DSCN8669

Příslušná místa na rukojeti a předpažbí jsou pokrytá strojovou rybinou, která kromě vzhledové funce plní také důležitou úlohu při zvýšení jistoty úchopu, především v deštivém nebo zimním počasí, kdy hladká zbraň může střelci snadno nechtěně vyklouznout z rukou.

DSCN8671

Vlastní střelba je typicky větrovkovou příjemnou záležitostí. Prostě v optice naleznete cíl, zmáčknete spoušť a sledujete, jak se v tom místě, kam jste mířili, objeví dírka. Kladný vliv na střelbu má ergonomie pušky, které se dá jen stěží něco vytknout. Spoušť je příjemná s vysloveně loveckou charakteristikou bez známek drhnutí. Ovládání fungovalo bezvadně, připadalo mi, že ty kovové zásobníky chodí nějak líp než ty starší plastové, ale to mohl být i jenom pocit. Minimálně však co se týká životnosti jsem přesvědčen o jejich nadřazenosti. Test střelbou jsem provedl na vzdálenost 30 metrů střelivem JSB Exact Jumbo Heavy 5,52 mm. Zbraň s přesností evidentně problém nemá.

DSCN8665

Co dodat závěrem? Pokud se chcete odlišit v dnešní záplavě různých modelů, tak toto je pro vás pravá volba. S touto zbraní budete vyčnívat a budit pozornost na každém srazu. Pušek s podobnou luxusní úpravou nenajdete mnoho a tyto limitované edice se časem stávají i sběratelsky zajímavé. Bohužel daní za luxusní úpravu je oproti standardnímu modelu výrazně vyšší cena. Stojí to za to? Tak na to si musíte odpovědět každý sám...

DSCN8674

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru