Fieldtarget

AA S400 Biathlon

Note utilisateur:  / 6
MauvaisTrès bien 

Tento článek pojednává o jedné ze sestav, které jsem stavěl na zakázku. Zadání bylo zdánlivě jednoduché - "Chtěla bych lehkou sportovní opakovací pušku na HFT a rekreační střelbu". Potud to není problém, takových zbraní existuje docela dost, ovšem následoval dovětek ve smyslu: "Musí to být něco hezkého a originálního, co nikdo nemá a musí se mi to líbit."  S požadavkem originality to není jednoduché, za poslední dobu je těžké objevit něco, co tady ještě nebylo nebo případně u nás existuje jen v pár kusech. Ale dámě se samozřejmě musí vyjít vstříc...

AABiathlon-004

Po chvíli rozvažování nad konkrétní značkou a modelem jsem si vzpomněl, že jsem kdysi držel v ruce model S400 Biathlon od známé firmy Air Arms. A po několika upřesňovacích mailech padla volba právě na něj.

AABiathlon-008

AABiathlon-003

Jak už z názvu vyplývá, jedná se o pušku určenou k provozování sportovní střelby v disciplíně biatlon, konkrétně její letní verze, kdy se neběhá na lyžích a střílí se ze vzduchových zbraní, které jsou uloženy na střelnicích, takže je závodník nenese na zádech. Biatlon se však střílí na 10 metrů a proto má puška v originálním stavu výkon pouze zhruba 7 joule, což ji prakticky vylučuje z HFT střelby. Ovšem není to nic, co by se nedalo vyřešit.

AABiathlon-011

AABiathlon-005

Ještě dodatek k názvu. S400 Biathlon je poněkud zavádějící označení, proč jej firma použila je mi záhadou, jelikož S400 je populární jednoranka. V případě modelu Biathlon se však jedná o opakovací pušku s bočním nátahem, která daleko více připomíná model S510 v kombinaci s MPR. Ovšem i od nich se značně liší, takže by si zasloužil spíš novou vlastní řadu. Rozhodně je u Biathlonu více rozdílů než mezi modely 400/410 a 510. Ale ponechme stranou zmatky v označení a pojďme se věnovat pušce.

AABiathlon-018

Jak jsem uvedl výše, jedná se o sportovní opakovací pušku v ráži 4,5 mm. Výkon zbraně je ve standardu pouze 7 joule, a proto musel být kvůli plánovanému využití ke střelbě HFT zvýšen vnitřním zásahem k hranici 16 J. Model Biathlon je plný překvapení a hlaveň je prvním z nich. Je totiž dodáván s nerezovou hlavní Lothar Walther Match Grade, stejnou jaká je u firmy vyhrazena už jen pro špičkový model Ev2 (a plánovaný FTP900).

AABiathlon-007

AABiathlon-019

Další překvapení se skrývá v tlakové kartuši. Ta je totiž odnímatelná, což je řešení, které Air Arms nepoužívá u žádného jiného modelu. Otazkou je, proč je tomu tak. Zřejmě se počítá s tím, že střelec si může pořídit více kartuší, které si může vzít sebou na závody a případný nedostatek vzduchu může řešit snadnou výměnou bez nutnosti tahat s sebou těžkou potápěčskou láhev. Plnění se provádí stejně jak ho známe ze závodních pušek Steyr nebo Walther. Střelec do potápěčské láhve zašroubuje přepouštěcí nástavec, vyšroubuje kartuši, tu našroubuje do nástavce, otočí ventilem a sleduje až se ručička na kontrolním manometru v přední části dostane na hodnotu 200 bar (případně hodnotu jinou, dle grafu konzistence) a uzavře ventil. Pak odpouštěcím šroubkem vypustí vzduch v plnícím nástavci, vyndá kartuši a vloží ji zpátky do pušky. Daní za nízkou hmotnost a odnímatelnost kartuše je její nižší objem a s tím související menší počet použitelných výstřelů. Ten se pohybuje kolem 50 ran, ovšem vzhledem k tomu, že ke zbrani jsou 4 zásobníky, tak to vychází tak akorát.

AABiathlon-021

AABiathlon-009

Biatlon vyhraje ten, kdo je první v cíli, kde rozhodují sekundy. Proto puška není jednoranná, jak je obvyklé u většiny sportovních zbraní, ale obsahuje zásobníky. A to hned 4 kusy. Bohužel, jak velí pravidla biatlonové střelby, v základu jsou zásobníky pouze 5-ti ranové. Naštěstí se však jedná o standardní zásobníky, které mají pouze poloviční počet otvorů pro diabolky, takže nebyl problém s jejich výměnou za obvyklé desetiranové. Pětiranové lze také upravit na vyšší počet ran vyvrtáním dalších otvorů, jen se to musí udělat velmi přesně, doma s vrtačkou to nezvládnete.

AABiathlon-010

Asi všichni známe situaci, kdy dojde střelivo, potřebujeme vyměnit zásobník a lovíme jej po kapsách. Tohle však není případ modelu Biathlon, kde s tímto případem konstruktéři dopředu počítali. Zásobníky jsou totiž ve zbrani zachyceny unikátním způsobem. V předpažbí jsou čtyři výřezy, do kterých se zásobníky jednoduše zacvaknou a jsou tak vždy připraveny k okamžitému použití.

AABiathlon-012

AABiathlon-013

Další sekundy vám ušetří boční nabíjecí páka. Ta je zakončena příhodně tvarovaným držadlem ve tvaru písmena T, o které si zaklesnete prsty. Nic podobného jsem zatím neviděl, ale musím říct, že nad jeho tvarem někdo opravdu přemýšlel. Při natahování nijak nekroutíte ruku nepřirozeným způsobem a máte naprostou jistotu, že vám páka nevyklouzne ani v zimě v rukavicích. Tento tvar držadla bych uvítal i u jiných pušek.

AABiathlon-014

AABiathlon-015

AABiathlon-016

Po natažení páky se zpřístupní výřez nabíjecího okénka, do kterého se vloží zásobník. Po zasunutí páky dopředu dojde k zasunutí diabolky do hlavně a zbraň je připravena k výstřelu. S každým dalším natažením se pak zásobník automaticky pootočí o 1/10 otáčky a celý cyklus se opakuje až do vystřílení všech diabolek.

AABiathlon-017

Platí, že hlaveň střílí a pažba trefuje. U S400 Biathlon patří pažba sportovního typu k velmi povedeným částem zbraně a je dosti podobná osvědčenému modelu MPR. Materiálem použitým k její výrobě je bílý topol. Ten se vyznačuje poměrně nízkou hustotou a to má značně příznivý dopad na celkovou hmotnost soustavy. Pistolová rukojeť je sportovně skloněná směrem dopředu a její úchopové plochy jsou opatřeny zdrsněním s protiskluzovými vlastnostmi. Dřevěná lícnice je vyrobená z odlišného černého materiálu a je výškově stavitelná pomocí dvou sloupků jištěných šroubem v pravé části. Nebudete tak muset řešit případné problémy s výškou montáže. Vzadu se nachází gumová botka, která je také výškově stavitelná krytým šroubem. Do předpažbí je zasazena hliníková lišta pro případnou montáž doplňků jako jsou například palmrest, dvojnožka (Harris), oko řemenu atp. Délka pažby jde regulovat plastovými vložkami vkládanými pod botku.

AABiathlon-020

AABiathlon-024

Jazýček spouště je vyroben z plastu a nasazen na hliníkovém sloupku spojeném s vlastním spoušťovým mechanismem podobně jako u Steyra. Spoušť je stavitelná výškově i stranově a lze ji posouvat i dopředu a dozadu, podle toho jak má střelec dlouhý prst, případně jak to komu vyhovuje.

AABiathlon-022

AABiathlon-023

Pro tuto konkrétní sestavu byl použit puškohled Hawke Panorama 4-12x40 s křížem half-MilDot.

AABiathlon-025

Jedná se o sportovní pušku a při střelbě se to plně potvrdilo. Soustřely dosažené na vzdálenost 30 metrů si můžete prohlédnout na přiložených fotografiích.

AABiathlon-027

AABiathlon-028

S400 Biathlon je zajímavou zbraní. Ačkoliv pro to nebyla původně vyvinuta, lze ji po několika úpravách použít i pro střelbu na větší vzdálenosti při soutěžích HFT nebo pro rekreační plinking. K silným stránkám patří především na sportovní pušku se všemi stavitelnými prvky nezvykle nízká hmotnost celé zbraně. Když jsem ověřoval její váhu, tak se na displeji objevila hodnota rovné 3 kg. Další silnou stránkou je vybavení a celkový tvar pažby. U pušek v této cenové kategorii rozhodně není zvykem, aby měly všechny vymoženosti jako jsou nerezová LW hlaveň, stavitelná pažba, botka, spoušť a spodní montážní lišta. Boční držáky zásobníků jsou pak příjemnou vychytávkou zvyšující přidanou hodnotu. Samostatnou kapitolu by si zasloužil design, protože použitou černo-bílou kombinaci považuji za jeden z nejpěknějších stylů, které můžeme ve světě vzduchových zbraní vidět. A to vše ve známé kvalitě zpracování firmy z jihu Britských ostrovů.

AABiathlon-002

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru