Fieldtarget

KalibrGun Colibri

Note utilisateur:  / 6
MauvaisTrès bien 

Není to tak dlouho, co se v KalibrGunu rozjela naplno výroba několika variant modelu Cricket. Náběh výroby trval poněkud déle než se čekalo, ale v současné době se zdá, že už je vše v pořádku a firma je připravena stabilně dodávat zbraně na trh. Model zaznamenal ve světě okamžitý úspěch, o čemž svědčí i bouřlivé diskuze na našich i zahraničních fórech věnovaných vzduchovým zbraním. V tomto článku se však podíváme na jinou velice zajímavou zbraň, která je v plánu pro příští rok - model Colibri.

Kalibrgun_Colibri-009

Jestli něco na trhu chybí, tak jsou to funkční větrovky, které dokáží střílet v samonabíjecím (semi-auto) režimu. V tomto režimu puška střílí při každém zmáčknutí spouště bez nutnosti natahovat závěr. Rychlost střelby je pak otázkou pouze toho, jak rychle stihnete mačkat spoušť. A právě do tohoto segmentu míří model Colibri. Konkurencí mu budou FX Revolution, Monsoon nebo některé modely od Evanixu, což nebude zrovna snadné, ale jsou to všechno značně rozměrné a těžké zbraně. Colibri se vydává poněkud jinou cestou, a to cestou relativně malé a štíhlé pušky v koncepci bullpup, která zachovává dostatečnou délku hlavně.

Kalibrgun_Colibri-002

Kalibrgun_Colibri-006

Kalibrgun_Colibri-021

KalibrGun Colibri už na první pohled nepřipomíná nic, co bylo dosud ve větrovkách vyrobeno. Jedná se o naprosto originální design. Osobně bych to nazval "Gangsta style". Nevím přesně proč, ale nějak vzdáleně mi to připomíná samopal Thompson (Tommy Gun)...

Kalibrgun_Colibri-003

Kalibrgun_Colibri-013

Kalibrgun_Colibri-007

Snaha o dodržení designu si vyžádala některá nezvyklá konstrukční řešení. Například regulátor tlaku je oddělen od kartuše a je ukrytý v prostoru pažby. To umožnilo posunout rukojeť nahoru a dále zkrátit celkovou délku. Tlaková kartuše má značnou šířku a zároveň plní funkci předpažbí. Stejně tak posunutí páky pro první natažení nabíjecího mechanismu do střední části zbraně muselo být konstrukčním oříškem. No je vidět, že konstruktérovi nechybí invence, ani smysl pro neotřelý přístup k řešení detailů.

Kalibrgun_Colibri-004

Kalibrgun_Colibri-024

Kalibrgun_Colibri-001

Asi třetinu délky hlavně tvoří integrovaný tlumič hluku výstřelu, který podstatně snižuje nejen hluk při střelbě, ale i pravděpodobnost případných problémů se sousedy, protože jak je známo, zvukový efekt u větrovek není zrovna malý.

Kalibrgun_Colibri-014

Kalibrgun_Colibri-022

Kalibrgun_Colibri-027

K pušce se budou dodávat 16-ti ranové zásobníky. Narozdíl od jednoduchého zásobníku jaký známe z modelu Cricket, se tentokrát jedná o natahovací zásobník s vnitřní pružinou, která bude zabezpečovat jeho automatické otáčení po každém výstřelu. zásobník má velice jednoduše vyřešeno upevnění v nabíjecím výřezu, prakticky se tam jenom zahákne za boční výřez.

Kalibrgun_Colibri-030

Kalibrgun_Colibri-019

Zbraň se plní stlačeným vzduchem až do tlaku 300 bar, což má kladný vliv na počet výstřelů na jednu náplň, ovšem vzhledem k samonabíjecí funkci a faktu, že zásobník dokážete vystřílet za několik vteřin, stejně předpokládám nepříjemně časté plnění.

Kalibrgun_Colibri-029

Kalibrgun_Colibri-011

Kalibrgun_Colibri-008

Kalibrgun_Colibri-017

Pažba je z amerického ořechu, jak se ostatně u KalibrGunu stalo zvykem.

Kalibrgun_Colibri-005

Kalibrgun_Colibri-028

Colibri zatím existuje pouze v několika prototypech, které se budou ještě technologicky upravovat do definitivní výrobní verze. Produkce se zatím plánuje na jaro roku 2013 a první dodávky na trh krátce potom. Tak KalibrGunu držme palce a nechme se překvapit!

Kalibrgun_Colibri-016

Kalibrgun_Colibri-023

Kalibrgun_Colibri-025

Kalibrgun_Colibri

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru